Anahtar Kelimeler:

Tohum Üretimine Başlandı

Tohum Üretimine Başlandı

 Güzel Bir Gelişme

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından alternatif ürünler konusunda açıklama yapıldı ve bu ürünlerin verimi anlatıldı.

Alternatif Ürün

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden konuyla ilgili olarak şu açıklama yapıldı: “İlimiz Delice İlçesi Halitli, Tatlıcak, Yeniyapan Köyleri ve Çerikli Kasabasında toplam 12 çiftçi tohum yetiştirici belgesi alarak 1400 da alanda aspir tohumu üretmek için ekiliş yapmışlardır. Aspir kuraklığa dayanıklı olup, biodizel ve yağ sanayiinde de kullanılmaktadır. Yazlık tabiatta ve orta erkenci bir çeşittir. Dekara verim kuru şartlarda 120-240 Kg arasındadır. Nadasa bırakılan yerlerde yazlık ekim olarak çiftçilerimize tavsiye edilmektedir.

İlimizde ekonomik anlamda yetiştirilen tarımsal ürünlerin sayısı, başta buğday, arpa ve ayçiçeği olmak üzere 3 veya 5’i geçmemekteydi. Son yıllarda yaşanan kuraklık, yetiştirilen ürünlerin satış fiyatının düşük olması vb durumlar hem çiftçilerimizi hem de müdürlüğümüzü alternatif ürün aramaya yönlendirmiştir.

Aspir Ekimi

Böylelikle yapılan çiftçi toplantılarında, sulanabilir arazilerde katma değeri daha yüksek olan meyve ve sebze yetiştiriciliği, hayvancılıkta girdi maliyetlerini düşürmek amacıyla, yem bitkileri ekilişlerinin artırılması vurgulanıp, il müdürlümüzce de en az 2 da olmak üzere çeşitli meyve ağaçlarından kapama bahçeler kurdurulup, yem bitki tohumları dağıtılmıştır.

Sulama imkânı olmayan arazilerde de nadas alanlarının azaltılması ve hububata alternatif bir ürün olması amacıyla; Kırıkkale MYO ve Konya Selçuk Üniversitesinden Öğretim Üyelerinin katılımıyla da aspir bitkisi tanıtılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda 2012- 2013 üretim sezonunda aspir ekiliş alanlarının artırılması hedeflenmiş hatta ilimizde bir ilk olan, aspir tohumu üretilmeye başlanmıştır.”



  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 17.4 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu