Anahtar Kelimeler:

Burada Psikolojik Destek Sağlanıyor

Burada Psikolojik  Destek Sağlanıyor

 Ruh Sağlığı Merkezi

Kırıkkale Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Uzman Doktor Dilek Öztaş, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nin çalışmaları konusunda bilgi verdi.

Evde Sağlık Hizmeti Gibi

Merkez konusunda şu açıklama yapıldı: “Kırıkkalemizde ağır ruhsal bozukluğu olan hastalara, toplum temelli ruh sağlığı modeli çerçevesinde, psiko sosyal destek hizmetleri verilmesi takip ve tedavilerinin, gerektiğinde evde sağlık hizmetleri uygulamasına entegre bir şekilde yaşadıkları ortamda sunulabilmesi için Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanemiz bünyesinde, Yahşihan Hacıbey T.O.K.İ.’de Toplum Ruh Sağlığı Merkezimiz hizmetini sürdürmektedir.

Merkezin Amacı

Merkezimizin amacı; ağır ruhsal bozuklukları olan bilişsel, yönetsel ve sosyal beceri alanlarındaki yıkıcı etkisi nedeniyle yeti yitimi ile giden şizofreni ve benzeri psikotik bozukluklar ve duygu durum bozuklukları gibi kronik ruhsal hastalıkların rehabilite edilmesi, kişisel becerilerinin geliştirilmesi, ilaç ve tedavi hakkında farkındalıklarını artırmak, hobilerini desteklemek ve geliştirmek, tüm bu hususlarda aile üyelerini bilgilendirmek ve yakın irtibatta olmak, hastaların topluma uyumunu sağlamaktır.

Merkezin Hedefleri

Hedefimiz; ağır ruhsal bozukluğu bulunan hastaları toplumla bütünleştirmek, yaşam kalitesini artırarak, toplumda hastalara ilişkin oluşan damgalama ve ön yargıların önüne geçebilmek, rehabilitasyon, psikososyal beceri kazandırma ve desteklemeye ilişkin plan, program ve çalışmaların yapılması, hastalık durumlarının değerlendirilmesi, tedavi edilmesi ve izlenmesi,   topluma, hasta yakınlarına, sağlık personeline ve diğer ilgili personele ağır ruhsal bozukluklar alanında eğitim verilmesi ve ilimizde sağlam bilgi ve belgelere dayalı bir psikiyatrik hasta envanterini oluşturarak kayıt ve istatistiklerin tutulması, kayıtlı hastaların güçlendirilmesini sağlamaktır.

Görev Yapan Personel

Merkezimiz de ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı, sosyal çalışmacı, psikolog, hemşire, şoför,  grup terapisti ve/veya usta öğretici, tıbbi sekreter, idari ve teknik personel, temizlik elemanı, güvenlik görevlisi ile hizmet verilmektedir. Hastanemiz de toplam 5 Psikiyatri uzmanız görev yapmaktadır. Psikiyatri uzmanlarımız Dr. Esen Uz, Dr. Devrim Öztürk Can, Dr. Mustafa Aydın, Dr. İbrahim Yılmaz, Dr. Hande Kılıçarslan hizmet vermektedir.

Günlük Aktiviteler

Hizmetin gerektirdiği durumlarda üniversiteler, psikiyatri hastaneleri, psikiyatri klinikleri ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlarlar ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapmaktayız. Hastalarımızın yaptığı etkinlikleri şöyle sıralayabiliriz: Bayan ve erkek  hastalarımız el işi, örgü, dantel,boncuk işleri, bahçe işlerinde domates, biber, patlıcan yetiştirmek, bilgisayar salonumuzda internette eğitici siteler de zaman geçirmek, merkezimiz önünde bulunan veleybol, basketbol sahasında oyun oynayarak, hastalarımız  resim yaparak, dart, satranç oynayarak, spor aletleri ile zayıflama, fitnes  yaparak, hocalarımızın desteği ile müzik çalarak  yeni enstrümanlar keşfetmek, yine bayan hastalarımız mutfak ta hamur işleri, yemek tarifleri ile  günlük aktivitelerini geçirmektedir.

Merkezdeki Uygulamalar

Merkezimiz,  kendisine bağlı bölgedeki ağır ruhsal rahatsızlığı olan hastaları tespit eder ve bu hasta veya ailesi ile telefon yoluyla irtibat kurar. Merkez ve uygulamalar konusunda bilgilendirme yapılarak hasta merkeze davet edilir. Merkeze gelemeyecek durumda olan hastalar evde ziyaret edilir ve durumları belirlenerek merkeze davet edilir. Merkezde hizmet alacak kişinin durumu ve sunulacak hizmet belirlenir. Takip ve tedavi planı oluşturularak hizmeti alacak hasta ve hasta yakınları bilgilendirilir.”



  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 17.4 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 19 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı