Anahtar Kelimeler:

Turizm Master Planı Görüşüldü

Turizm Master Planı Görüşüldü

 Kırıkkale’nin Doğa Turizm

Potansiyeli Değerlendirildi

Vali Ali Kolat başkanlığında gerçekleştirilen Doğa Turizmi Master Planı toplantısında Kırıkkale’nin doğa turizm potansiyeli değerlendirilerek, bu alanda yapılabilecek çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

Projeler İçin Fikir Alışverişi Yapıldı

İlimizde doğa turizminin gelişmesi amacıyla hazırlanan Doğa Turizmi Master Planı toplantısı yapıldı. Vali Ali Kolat başkanlığında başlayan toplantı valilik toplantı salonunda yapıldı. Toplantı kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları,  üniversite ve yöre insanını katılımıyla Orman Su İşleri Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirildi. Kırıkkale’nin doğal ve kültürel varlıklarının masaya yatırıldığı toplantıda, hazırlanan planın kısa sürede hayata geçirilmesi için fikir alışverişinde bulunuldu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 9’uncu Bölge Müdürü Erdem Karaağaç’ın da katıldığı toplantıda, Doğa Turizmi Master Planı hakkında bilgi verildi. İlçe kaymakam ve belediye başkanlarının da kendi yörelerine ait bilgiler sunduğu toplantıda özellikle Keskin, Köprüköy ve Karaahmetli üzerinde duruldu.

Yeşil Vadi Hareketlilik Sağlayacak

Toplantıda Master Planının amacının turizm destinasyonunun uzun dönemde sürdürülebilir olması, öngörülen yerlerin/aktivitelerin/yatırımların/ eylemlerin/kurum ve kuruluşların sorumluluklarının teyit edilmesi ve planın son şeklinin verilerek  kentin dinamiklerince planın sahiplenilmesinin       sağlanılması olduğu  belirtildi. Toplantıda Yeşil Vadi Projesi hakkında bilgi veren Vali Kolat, projenin turizme ciddi katkısı olacağını vurguladı. İlimizin Ankaraya yakınlığı nedeniyle değerlendirilebilecek alanlarının olduğunu dile getiren Kolat, “Dağlarımız, yaylalarımız, su havzalarımız değerlendirilebilir. Bizim üzerinde ciddi şekilde durduğumuz Yeşil Vadi Projemiz var. O bölgenin ciddi bir hareketlilik sağlayacağı kanaatindeyim. Onun bağlantısı inşallah baraja kadar bir hareketlenme olursa bölgelerimizi de içine alacak şekilde gelişecektir” dedi.

Kapulu Kaya Barajı Önemli

Hazırlanan İl Master Planından Belediyeler ve Belediyeler ve Kaymakamlıkların yararlanılmasının sağlanacağını belirten Karaağaç, Planın doğa ortamı ve kaynakları koruyan , yöre insanının ekonomik refahını gelişmesini sağlayan bir çalışma olduğunu ifade etti. Kırıkkale`nin doğa turizmine yönelik daha önce bir master planı hazırlanılmadığını belirten Karaağaç yapılacak bu çalışmalarla bir nevi ilin doğa turizm kaynaklarının envanterinin de çıkarılmış olacağını vurguladı. Karaağaç, Çeşnigir Köprüsü, Kızılırmak Havzası , Keskin İlçesi , Karaahmetli Tabiat Parkı, Keskin Mağaraları, olta balıkçılığı, kuş gözlemciliği , yayla turizmi, doğa yürüyüşleri ve Kapulu Kaya Barajının Doğa Turizmi yönünden önemli olduğunu söyledi.

Kızılırmak Vadisi Doğa Turizmi

Toplantının sonuç bildirgesinde ilin doğal kaynakları içerisinde sahip olduğu tek kaynak Kızılırmak nehrinin il sınırları içerisinde uzanan vadisi ve ırmak üzerinde yapılan Kapulukaya Baraj Gölü olduğunu vurgulandı. Bildirgede, “İli kuzeyden güneye doğru kesen Merkez, Yahşihan, Bahşili ilçelerinde sanayi alanı olarak ayrılması, belirtilen alanlarda HES Projeleri olması nedeniyle Kızılırmak Nehrinin güney kısmı yer alan  Kapulukaya Baraj Gölü ve çevresinde bulunan Bahşili İlçesi, Karaahmetli Beldesinde yer Alan Karaahmetli  Tabiat Parkı ve Çeşnigir Köprüsü mevkiinde yer alan Köprüköy beldesi ve  Karakeçili ilçelerine öncelik verilmiştir. Ancak Kızılırmak vadisi boyunca belirtilen doğa turizmi aktiviteleri yapılabilir” ifadelerine yer verildi.

Av Turizmi Yapılabilir

Yeşil Vadi Projesiyle ilgili bilgilerinde yer aldığı sonuç bildirisinde projenin 1.etabı olan Yahşihan ilçesi Hacıbalı Köyü ile Irmak Beldesi sınırlarında yer alan bölgede rekreasyon amaçlı yeşil alan çalışması başlatılabileceği vurgulandı. Ayrıca ilimizin eski yerleşim yeri olan Keskin ilçesi var olan kültürel varlıkları ve ören yerleri, Denek Dağı ise orman varlığının en fazla olması, yayla turizmi, doğa yürüyüşü ve av turizmi gibi potansiyelleri nedeniyle öncelikli olarak değerlendirilebileceği ifade edildi. Ayrıca, Doğa Turizm Master Planını kapsayan 10 yıl içinde alanların tanıtılmasına ve günübirlik kullanım alanlarının yapılmasına öncelik verilmesi gerektiği de sonuç bildirisinde yer aldı. 



  • Cuma 26.5 ° / 14.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.9 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli