Anahtar Kelimeler:

‘Bizim Önceliğimiz İnsandır'

‘Bizim Önceliğimiz İnsandır

 Ak Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can Türkiye Büyük Millet Meclisine yaptığı konuşmada Şırnak’ın Uludere ilçesinde bir hava saldırısı sonucu hayatını kaybetmiş olan 35 kişi ile ilgili soruşturmanın devam ettiğini ifade etti.

Ciddi Sorumsuzluk Örneği

Yaptığı açıklamada Can,  “Barış ve Demokrasi Partisinin Grup önerisinin aleyhinde olduğumu beyan ediyorum. Maalesef, 2011 yılının sonlarında Şırnak’ın Uludere ilçesi yakınlarında bölgeye yapılan bir hava saldırısında, maalesef, sonradan kaçakçı oldukları anlaşılan 35 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Öncelikle, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet niyaz ederken, yakınlarına ve milletimize başsağlığı dileklerinde bulunuyorum. Cumhuriyet Halk Partisi, maalesef, bu olayı istismar etmiştir. Nitekim, Genel Başkanı 33 Kurşun olayıyla, Mustafa Muğlalı olayıyla Uludere olayı arasında bir benzerlik atfederek ciddi sorumsuzluk örneği vermiştir. Bu hadiseyi 33 Kurşun hadisesiyle benzetmek fırsatçılık, rantçılıktır. Mustafa Muğlalı olayı CHP’nin eseridir ve bir cinayettir. Mustafa Muğlalı ismini bir kışladan kaldırmak da Ak Parti’ye nasip olmuştur. Şundan hiç kimsenin şüphesi olmasın ki: Bu acı hadisede en küçük detayına kadar inceleme devam ederken adli ve idari inceleme yapılıyor, yapılacaktır.”

Adli Soruşturma Başlatmıştır

Ramazan Can, “Türkiye bir hukuk devletidir. Hukuk devletinde yanlış yapanlar varsa karşılığını cezai müeyyidesiyle alacaktır. Nitekim, olayın akabinde Genelkurmay Başkanı adli ve idari soruşturma başlatmış, akabinde Şırnak Valiliği adli ve idari inceleme başlatmıştır. Uludere ve Diyarbakır cumhuriyet savcılıkları hadiseyle ilgili adli soruşturma başlatmıştır. İçişleri Bakanlığımız yine, keza soruşturma başlatmıştır ve İçişleri Bakanlığımız olayda mağdur olanlarla, olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla ilgili maddi zararlarını karşılama babında bir nebze olsun tazminat çalışmalarına başlamıştır ve ödenmesine karar da verilmiştir bu tazminatların. Yine Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları Komisyonu bir alt komisyon kurmuş, olay yerini de incelemiş ve alt komisyon bir rapor hazırlamıştır.  Bir yandan bütün olaylar detayıyla incelenirken bu elim hadisenin ardından cenazeler üzerinden derhâl istismar ve fitne faaliyeti başlatılmıştır. Biz acı üzerinden rant sağlayanlardan olmadık, olmayacağız. Onlar bizim kardeşimizdir. “Uludere’de 35 Kürt öldürüldü.” diyerek meseleyi etnik hâle dönüştürmek doğru değildir. Biz olaya “Uludere’de 35 insanımız hayatını kaybetmiştir.” diye bakıyoruz ve acıları paylaşıyor, zararları telafi etmeye çalışıyoruz.”

Olmazsa Olmazımız İnsandır

“Bugün, vesayetini zihniyetinin şekillendirdiği bir devlet hükûmeti yok; bugün, milletin iradesiyle şekillenen, adil, şefkatli, özgürlükçü bir devlet ve hükûmet var. Bugün, faili meçhullerle, köy yakmalarla, işkencelerle anılan, vatandaşını düşman olarak gören bir devlet yok; tam aksine, demokrasiyle, hak ve özgürlüklerle anılan, vatandaşını kucaklayan bir devlet var. Biz “önce devlet” demiyoruz, bizim önceliğimiz, olmazsa olmazımız insandır. Yaşanan talihsiz bir olay üzerinden devleti ve hükûmeti zalim, ceberut, cani gibi göstermeye çalışmak büyük bir haksızlıktır. Bugün, yok etmeyi değil, yaşatmayı esas alan, gaye edinen bir hükûmet iş başındadır. Bu hadisenin üzerine kararlılıkla gidiliyor ve gidilecektir. Uludere’deki acılı kardeşlerimizi yalnız bırakmadık, bırakmayacağız. Bu ülkenin doğusunu, güneydoğusunu hiç aklına getirmeyen yönetimler geldi. geçti. Bakın, Hakkâri’ye, Şırnak’a, Iğdır’a havaalanı yapmak bu yönetimlerin hiç ama hiç aklına gelmedi.”

Yolumuzu Aydınlatan Önemli Bir Referanstır

“Biz, kardeşlik hukukunun gereği neyse samimiyetle, açık yüreklilikle onu yerine getiriyoruz.

Türkiye bir hukuk devleti, demin de söylediğim gibi, kim yanlış yaptıysa ortaya çıkacak, yanlış yapan varsa hukuktan ceza müeyyidesi olarak karşılığını alacaktır. Biz, demokrasi, hak ve özgürlükler için mücadele ede ede bu noktalara geldik. Ak Parti’nin temel misyonu, milletin iradesi yönünde değişimi, demokratikleşmeyi gerçekleştirmektir. En önemli ilkelerimizden biri “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.” Bu söz, bu nasihat, şiarımızdır, bizim yolumuzu aydınlatan önemli bir referanstır. Biz, her zaman “önce insan” dedik, “insan” demeye devam edeceğiz. Bizim davamız, hareketimiz, bütün hayatımız, zorba, ceberut, baskıcı, yasakçı statükoya karşı mücadeleyle geçmiştir. Biz, her zaman, demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü, sivilleşmeyi savunduk. Millete efendilik eden değil, millete hizmetkârlık yapan bir devlet anlayışını en güçlü bir şekilde savunduk, savunmaya devam ediyoruz. Biz, devleti bu yönde dönüştürmenin mücadelesini verdik, veriyoruz.”

Bütün Türkiye’yi Temsil Ediyoruz

“Bu ülke, dokuz yıl öncesine kadar, toplu katliamlara, provokasyonlara, faili meçhullere, suikastlara sahne bir ülkeydi. Bu ülkede “Dersim” demek bile suçtu; bugün ise Dersim’i bırakın, katliamını sorgulayan bir ülke hâline geldi. Annelerin çocuklarıyla kendi ana dilini konuşamadığı bir ülkeden, bugün herkesin dilini serbestçe konuştuğu bir ülkeye geldik. Bütün bunlar, Ak Parti iktidarları sayesinde yapıldı. Hukuk devleti olarak eğer hukuk devleti içerisinde yanlış yapanlar varsa bunların üzerine gidilecektir. Ak Parti hükûmetleri olarak ve bakanlıkları olarak, bu manada eğer engeller varsa bu engelleri kaldıracağız, kaldırmaya devam ediyoruz. Netice olarak biz, bölgeyi diğer bölgelerden ayırt etmedik, etmiyoruz; biz, bölgenin insanlarını diğer bölgenin insanlarıyla aynı görüyoruz çünkü biz, bütün Türkiye’yi temsil ediyoruz ve bütün Türkiye’yi seviyoruz” ifadesinde bulundu. 



  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 17.4 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu