Anahtar Kelimeler:

Hububat Hasadı Başladı

Hububat Hasadı Başladı

 Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, Haziran ayı itibarıyla Kırıkkale`de arpa hasadının başladığını bildirdi.

Hasat Sezonu Açıldı

Kırbaş, yaptığı yazılı açıklamada, il genelinde yüzde 0,05 civarında hasat öncesi dane kaybı tespiti yapıldığını, bu yıl hava şartlarının iyi gitmesiyle buğdayda dekar başına yaklaşık 370 kilogram, arpada ise 350 kilogram verim gözlemlendiğini belirtti. Hasattan sonra üreticilerin anız yakılması konusunda duyarlı davranmaları gerektiğini ifade eden Kırbaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Anız yakanlar hakkında cezai işlem uygulanacak. Yapılan çiftçi toplantılarında anız yakılmasının zararlarından bahsedildi ve bu eğitimlerin sonuç vereceğini düşünüyorum.

Kayıp Uyarısı

Yaklaşık 400-450 biçerdöverle yapılması beklenen hububat hasadını 51 kontrolör 1 koordinatör ve 1 koordinatör yardımcısı tarafından hafta sonları dahil sürekli kontrol edilerek dane ve sap kayıplarının en aza indirilmesi hedeflenmektedir. İlimizde  kabul edilebilir dane kaybı yüzde 3`tür. Bu oranın üzerinde kayba sebebiyet veren biçerdöver, operatör ve sahiplerine Kabahatler Kanunu`na göre cezai işlemler uygulanacak. Kızılırmak havzası kenarlarında Haziran ayı itibarı ile başlayan hasat yüksek kesimlerimizde Ağustos ortalarına kadar devam edecek." Kırbaş, biçerdöverle dane kaybı olmaması için yeni ve dane kaybını önleyen makineler kullanılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

Randevu Sistemi Olacak

"Kırıkkale`de bu sene yaklaşık 124 bin 983 hektar buğday ve 40 bin hektar arpa ekimi yapıldı. Rekoltenin yaklaşık 420 bin ton olması bekleniyor. Buğday`da ortalama 720 lira müdahale alım fiyatı belirleyen, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) bu fiyatın protein oranlarına göre değişeceğini, alım miktarının ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının üretici bazında belirleyeceği miktarlarda alım gerçekleşeceğini belirtmiş olup, bu sene randevu sistemi ile alım gerçekleştirecektir.

Hayırlı Olsun

TMO Şube Müdürü Muharrem Belen`den alınan bilgilere göre bu sistemle çiftçilerin ofisin önünde yığılması önlenecek ve hakları korunacaktır. Çiftçilerimiz il veya ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine uğrayarak Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) bilgilerini güncellemeleri gerekmektedir. Çünkü çiftçiler ÇKS`deki üretim miktarı kadar TMO`ya ürün verebileceklerdir. Ürünü ofise vermek isteyenler teslim tarihinden en fazla 10 gün öncesinden randevu almaları gerekmektedir. Randevu tarihinde ürün teslim etmeyenlere tekrar randevu verilmeyecektir." Kırbaş, 2013 yılı hububat hasat döneminin tüm üreticilere hayırlı olmasını temennisinde de bulundu.



  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Pazar 31.5 ° / 19.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı