Anahtar Kelimeler:

Kırıkkale'ye Renk Kattılar

Kırıkkale

 Tüm dünyada en prestijli organizasyonlar arasında gösterilen Uluslar arası Türkçe Olimpiyatları ilk kez Kırıkkale’de gerçekleşti. Geçtiğimiz Salı günü 20 ülkeden 60 çocuk Kırıkkalelilerle bir araya geldi. Başlangıcından bitişine kadar yoğun ilgi gören organizasyon şehirde adeta bayram havası yarattı.

Coşkulu Karşılama

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından Dil ve Kültür Festivali kapsamında gerçekleştirilen 11’inci Türkçe Olimpiyatları bu yıl ilk kez ilimizde sevenleriyle buluştu. İlimizde Anadolu Genç İş Adamları Derneği (AGİAD)’nin katkılarıyla düzenlenen organizasyon başlangıcından bitişine kadar büyük ilgi gördü. Hazırlıklarının aylar öncesinden başladığı olimpiyat için şehrin her yanını bilbordlar, broşürler ve afişlerle süslendi.

Çiçeklerle Karşılandılar

Şehrimizde ilk kez gerçekleştirilen organizasyonun hazırlıkları aylar öncesinden başladı. Tanıtımların son güne kadar hız kesmeden yapılan organizasyon için Şehrin dört bir yanında olimpiyat coşkusu yaşatıldı. Organizasyon kapsamında Salı günü sabah Kırıkkale’ye gelen Türkçe’nin çocukları büyük bir kafile tarafından karşılandı. Şehrin girişinde Aparca Dinlenme Tesislerinde çiçeklerle karşılanan çocuklar, şehre doğru yol aldı.

Vatandaşları Selamladılar

22 ülkeden 60 öğrenci ve 20 öğretmenden oluşan grup, konvoy eşliğinde şehre girdi. Büyük bir coşku ile karşılanan olimpiyat çocukları şehir turu atarak Kırıkkaleli vatandaşları selamladı. Onlarca aracın katıldığı konvoy vatandaşların yoğun ilgisi karşısında şehirde zor ilerledi. Konvoy eşliğinde şehri gezen çocuklar daha sonra Polisevinde protokol üyeleri ile bir arada yemek yedi. Yemeğin ardından akşamki büyük gösteri öncesi protokol üyelerine mini bir konser sunan çocuklara ve organizasyonda emeği geçenlere plaketler ve hediyeler verildi. Daha sonra çocuklar Belediye Başkanı Veli Korkmaz’ı makamında ziyaret etti.

Başpınar’da Türkçe Coşkusu

Çocuklar daha sonra akşam gerçekleştirilecek programın hazırlıklarına başladı. İlin dört bir yanına yayılan olimpiyat coşkusu 11 Haziran Salı Günü Saat 20.00’da Başpınar Stadyumu’nda dev organizasyonla gerçekleştirildi. Organizasyon başlamadan saatler önce stadı dolduran kalabalık büyük coşkuyu bir arada yaşadı. Başpınar Stadyumu’nun tarihinin en kalabalık gününü yaşadığı organizasyona yediden yetmişe her yaştan vatandaş katıldı. Büyüğü küçüğü, genci yaşlısı stadı dolduran vatandaşlar Türkçe için bir araya geldi.

Dünyanın Dört Bir Yanından Geldiler

Programa protokol üyeleri, iş adamları, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Yaklaşık 30 bin kişinin izlediği programda Türk okullarında okuyan yabancı öğrenciler Türkçe şarkıları seslendirdi. Tunus , Tanzanya, Somali, Kosova, Romanya, Afganistan, Amerika Birleşik Devletleri, Arnavutluk, Mali, Kango, Tayland, Kenya, Irak, Kırgızistan, Madagaskar, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Malavi, Bangladeş, Endonezya ve Yemenden olimpiyat için ilimize gelen çocuklar Türkçe şarkıları büyük bir coşku ile seslendirdi. Büyük bir sevgi gösterisi ile karşılanan çocukların şarkılarına vatandaşlar da hep bir ağızdan eşlik etti.

Unutulmaz Bir Konser Verdiler

Protokol konuşmaları ile başlayan olimpiyatlarda, programın önemi ve Türkçe’nin yaygınlaşmasına katkısına değinildi. Konuşmaların ardından çocuklar, stadyumda kurulan sahnede katılımcılara unutulmayacak bir konser verdi. Konya Tv’den de canlı olarak yayınlanan olimpiyatlarda çocuklar birbirinden ünlü Türkçe şarkıları seslendirdi.  Çeşitli yörelere ait halk oyunları gösterilerinin de sergilendiği programda havai fişek gösterisi büyük ilgi gördü. Yaklaşık olarak 3 saat süren programın her anında Başpınar Stadyumunda büyük bir coşku yaşandı. 



  • Cumartesi 27.9 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli
  • Pazartesi 28.1 ° / 17.1 ° Güneşli