Anahtar Kelimeler:

BİR MKE BOMBASI DAHA!

BİR MKE BOMBASI DAHA!

 İHALE ÇETESİ Mİ VAR!

1 MİLYON EURO’LUK ZARAR!

MKE ile ilgili skandallar bitmiyor. Geçtiğimiz haftalarda yayınladığımız haberin ardından bir skandal bilgisi daha geldi…

SKANDAL OLAY!

Bu kez skandal DM 93 TAPASI alımıyla ilgili. Öyle bir alım yapmışlar ki, yurt dışındaki firma “almayın” demesine rağmen, almışlar, kurumu önce 300 bin TL, toplamda ise 1 milyon Euro zarara uğratmışlar. Bunu da adeta bilerek ve isteyerek yapmışlar. Olay araştırılmış ve araştırma raporu da hadiseyi doğrulamış. Bu ve benzeri işlerle gündeme gelen kurumda bu tür hadiseleri takip eden bir ihale çetesi olup olmadığı merak konusu. İşte o raporun noktası, virgülüne dokunulmadan tam metni:

 

DM 93 TAPASI OLAYI:

ÖZET: MKE Kurumu Almanya`dan TSK`ya ait bazı silahlar için tapa satın alma talebinden bulunulmuş, ancak Alman yetkililer bizim tapa dönüşüz, sizin silahlarınızda dönülü tapa çalışır, bizim tapalar sizin silahlarda çalışmaz demesine rağmen, MKE yetkilileri buna kayıtsız kalmışlar(!) ve dönülü tapa satıl alarak zarara sebep vermişlerdir.

AÇIKLAMALAR:

Kara Kuvvetleri Komutanlığının (K.K.K) siparişi olan 4000 adet 120 mm MKE MOD 236 Al Havan Aydınlatma Mühimmatı projesi bitirilmeden tapa alımına çıkılmıştır. Projenin kalifikasyonunun Milli Savunma Bakanlığı Teknik Hizmetler Dairesi Başkanlığı ile birlikte yapılıp, bitirildikten sonra onaylanmasını müteakip, tapanın alımına çıkılması gerekirken proje bitirilmeden alel acele Almanya Junghans firmasından alıma çıkılmıştır.

-Daha önce 81 mm aydınlatma ve 120 mm havan mühimmatı ailesinde (120 mm MKE MOD 236, MOD 250, MOD 251 ve MOD 258) başarı ile kullanılan DM 93 mekanik zaman tapası, 2004 yılma kadar hem dönülü (yivli-setli havanlarda ) hem de dönüşüz (yivsiz setsiz havanlarda) kullanılmak üzere üretilmiştir.

Ancak bu tarihten sonra ilgili Junghans firması maliyeti azaltmak ve fiyatı düşürmek için dönü mekanizmasını ve çarpma mekanizmasını tapadan çıkarmıştır.

DM 93 Mekanik zaman tapasının şartnamesinde "added süper guick mechanism" yani çarpmali mekanizma ilaveli,

a) "Tampella and brandt moıtar gun" silahlarında kullanılabilir yani, "Tampella" Almanların yivsiz
setsiz (dönüşüz) 120 mm namluları ve "Brandt": Fransızların yivli setli(dönülü) 120 mm namlusu olup.
Brandt havanı MKE Kurumunun ürettiği TOSAM HY-12 yivli-setli havanının muadilidir.

b) Kara Kuvvetleri Komutanlığının siparişi olan ve henüz bitirilmediği halde tapasının alımına
yurtdışına çıkılan MKE MOD236 Al Havan Aydınlatma mühimmatı MKE Kurumu üretimi TOSAM HY-12
yivli-setli(dönülü) havanından atılan dönülü bir mühimmattır. Yani şartnamede yazan Brandt havanının
muadili olan MKE Kurumu yapımı yivli setli ha andan atılan bir mühimmattır.

Şartnamede yazan yukarıdaki a ve b şıklarında; çarpmayla çalışan super-guick mechanism ile hem dönüşüz (Tampella-yivsiz setsiz) hem de dönülü ; Brandth veva muadili MKE Kurumu yapımı TOSAM HY-12 yivli-setli(dönülü)) havanlarda kullanılma şartı istenirken :

Üretici firma JunghansTn defalarca" tapalarında belirli bir tarihten sonra "süper guick mechanism" in kaldırıldığı ve dönülü MKE TOSAM HY-12 (muadili Brandt) havanından atılamayacağı hususunda uyarmasına rağmen Almanya`ya alım heyeti gönderilmiştir.

Tapanın atışlı testlerinin:

l.MKE MOD 236 Al Yivli-setli havan aydınlatma mühimmatının atılacağı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterinde mevcut 120 mm TOSAM HY-12 havanı yerine. Almanya`da yivsiz setsiz Tampella Havanı ile kabul test atışları yapılmış ve DM 93 tapasının kabulü yapılmıştır.

I.a      MKE MOD 236 Al Mühimmatı 10 Barut Haklı olup, yivli setli (dönülüdür)

I.b Alman Tampella namlusundan atılan mühimmat 5 Barut Haklı olup yivsiz setsiz (dönüsüzdür)

Dolayısıyla Almanya`da atışı yapılan silah ve mühimmat Türk Silahlı Kuvvetlerinin talebi olan ve kullanılan silah ve mühimmatın şartlarını ve aynı zamanda şartname isteklerini karşılamamaktadır.

Adı geçen tapanın kabul test atışlarının Türkiye`de 120 mm TOSAM HY-12 yivli  setli (dönülü) havanı ve 120 mm MKE MOD 236 Al mühimmatı ile yapılması gerekli iken, bu atışlar şartname şartlarına uyulmadan Almanya`da yapılarak tapa kabul edilmiştir.

Şu anda halen bitirilmeyen MKE MOD 236 Al projesi kalifikasyon çalışmaları MSB Teknik Hizmetler Dairesi Başkanlığı ile ortak yürütülmeyip  gizli olarak Mühimmat Fabrikası ARGE Müdürlüğü tarafından  yürütülmektedir. Her atışta mühimmat başına yaklaşık bütün maliyetler dahil 1500 TL dir. Şimdiye kadar 10 veya 20 lik gruplar halinde 15 civarında test atışı yapılmış ve 200 adet civarında S (v£ MOD236 Al mühimmatı atılmıştır. Bunların toplam maliyeti 300.000 TL.yi aşmıştır.

Her 10 atıştan 2-4 adet arası atışta yukarıda sebeplen bahsedilen hususlardan dolayı DM93 tapalan fonksiyon yapmamaktadır. Halbuki bu atışların kabul kriteri; tapanın fonksiyon yapmamasına müsaade etmemektedir yani fonksiyon yapmama 0 çıkarsa kabul. 1 adet tapa fonksiyon yapmazsa Reddir. Yani 1 adet tapanın dahi görevini yapmaması red sebebidir.

Tapa alımına Şubat 2012 de görevlendirilen heyet................ dir.

Şartnameye uygun olmayan şekilde Almanya`da tapanın kabulünü yapmışlardır. Tapa alındıktan

sonra bu durumların ortaya çıkması ile ..  tarafından olayın üstü kapatılmak suretiyle Fabrika dolayısı ile Devlet yaklaşık 1.000.000.-Euro zarara uğratılmıştır.

Tapa bu durumda 120 mm MKE MOD2-5 Al Yivli Setli Havan Aydınlatma mühimmatı ile birlikte

kullanılamaz. TSK envanterine satışı yapılamaz.



  • Cuma 23.6 ° / 14.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu