Anahtar Kelimeler:

Raporu Açıkladılar

Raporu Açıkladılar

 Akil İnsanlar ‘Yeni

Anayasa Şart’ Dedi

Türkiye’nin dört bir yanında çözüm sürecini anlatan ve halkın nabzını tutan Akil İnsanlar Heyeti, bir an önce özgürlükleri genişleten yeni anayasa yapılması gerektiği görüşünde birleşti. Kırıkkale Heyeti Başkanı Cemal Uşşak’ta aynı görüşte olduğunu ifade etti.

Suallerin Azaldığını Müşahede Ettik

7 bölgede görev yapan heyetler hazırladıkları raporları, önümüzdeki günlerde Başbakan Erdoğan’a sunacak. Raporlarda bölünme korkusunun yerini değişim beklentisinin aldığı vurgusu öne çıkıyor. Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Genel Başkan Yardımcısı (İç Anadolu Bölgesi ) Kırıkkale Heyeti Başkanı Cemal Uşşak konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Çoğunluk itibarıyla yüzde 60’lık bir kitle bu süreci destekliyor. İlk gittiğimiz zamanlarda halkın ciddi endişe, korku ve soruları vardı. Zaman içerisinde bu endişe ve suallerin azaldığını müşahede ettik. Ama sürece ilişkin kimi korku ve endişelerin dikkate alınıp devlet yetkilileri tarafından giderilmesi bekleniyor” ifadesinde bulundu.

 

Yeni Bir Anayasaya İhtiyaç Var

Çözüm sürecine destek olmaları için görevlendirilen Akil İnsanlar heyeti izlenimlerini rapora döktü. Haziranın ilk haftası görevleri sona eren Akil İnsanlar, önümüzdeki günlerde yapılacak toplantıda raporlarını Başbakan Tayyip Erdoğan’a sunacak. Akil İnsanlar’a göre, çözüm sürecinin kalıcı olabilmesi için demokratik ve sivil yeni bir anayasanın yapılması gerekiyor.  Marmara Bölgesi Heyeti Başkanı Prof. Deniz Ülke Arıboğan, “Kesinlikle yeni bir anayasaya ihtiyaç var. En azından bazı maddelerin değiştirilmesi gerekiyor. Yeni bir anayasayı baştan yapabilecek bir Meclis yapımız var mı pek emin değilim, bazı maddelerin değiştirilmesi bile önemli bir gelişme” dedi.

 

Toplumun Beklentisi Var

Karadeniz Bölgesi Heyeti Başkanı Prof. Yusuf Şevki Hakyemez, “Bu aynı zamanda Meclis için de bir sınavdır. Karadeniz’de gittiğimiz yerlerde pek çok konuya vurgu yapıldı ancak anayasa bunların başını çekiyor.” diye konuştu. Ege Bölgesi heyetinden gazeteci-yazar Fadime Özkan ise ilk başlarda kendilerine “Ülke bütünlüğü bozulacak mı?” gibi sorular sorulduğunu ancak son haftalarda bu kaygıların unutulduğunu söyledi. Toplumun özgürlükleri genişleten yeni bir anayasa beklentisi içinde olduğunu vurguladı.



  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 17.4 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu