Anahtar Kelimeler:

AHİKA, Niğde'de Toplandı

AHİKA, Niğde

 Vali Başkanlık Etti

Ahiler Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Niğde’de Vali Ali Kolat başkanlığında toplandı. Toplantıya Aksaray, Nevşehir, Kırşehir ve Niğde illeri Valileri, Belediye Başkanları, İl Genel Meclis Başkanları ile diğer yetkililer katıldı.

Vali Açıklama Yaptı

Niğde Grand Otel’de gerçekleştirilen toplantıda 2014-2023 Bölge Planı’nın müzakeresi ve onaylanması ile diğer gündem maddeleri görüşüldü. Vali Ali Kolat, 8. Kalkınma Kurulu Toplantısı açılış konuşmasında ajansın gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında bilgi verdi. Kolat, “Bugün Ahiler Kalkınma Ajansı’nın 8.Kalkınma Kurulu toplantısını gerçekleştirmek üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz.  2014-2023 TR71 Bölge Planının hazırlık döneminde tarım, sanayi, turizm, sosyal konular, çevre, enerji, afet yönetimi, bankacılık ve ticaret, altyapı, ulaşım konularında paydaşlarımızla birlikte durum analizleri yapılmış ve bu analizler ışığında önümüzdeki 10 yılın hedefleri belirlenmiştir. Bu çerçevede 5 ilde ve 14 ilçede çalıştaylar yapılmış ve toplam 1288 kuruluş temsilcisiyle bir araya gelinmiştir. 

Bölge Planı Ekseni

Bugünkü oturumlarda ikinci bölümünde Bölge Planının Eksen ve Öncelikleri doğrultusunda sektörel bazda masalar oluşturularak sizlerin değerli görüşlerine başvurulacaktır. Sizlerden elde edeceğimiz bu bilgi ve görüşler Bölge Planında önemli bir referans teşkil edecektir. Ahiler Kalkınma Ajansı kurulduğu 2010 yılından bu yana Mali Destek Programları ile TR71 Bölgesine destek sağlayarak kaynak aktarmaktadır. Bu programlar kapsamında şu ana kadar proje teklif çağrısı yöntemiyle Ajans’a 796 proje başvurusu yapılmış, ancak kaynak kısıtı nedeniyle bunlardan 142 tanesine destek sağlanabilmiştir. Ajans tarafından destek sağlanan projelere aktarılan toplam tutar 40.178.145,91 TL, bu projelerin eş finansmanı ile yatırıma döndürülmüş toplam tutar ise 78.049.822,57 TL olarak gerçekleşmiştir.

Teknik Destek Programı

Ahiler Kalkınma Ajansı 2011 ve 2012 yıllarında uygulanan Teknik Destek Programları kapsamında kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlara eğitim verme, program ve proje hazırlanmasına katkı sağlama, geçici uzman personel görevlendirme ve danışmanlık sağlama gibi kurumların kapasitesini ve hizmet kalitesini geliştirmeye yönelik destekler sağlamıştır. Bu iki yılda toplamda 95 proje uygulanmış olup, bu projeler kapsamında 4073 kişi düzenlenen bu eğitim ve programlara katılmıştır. 01 Temmuz 2013 tarihinden itibaren Teknik Destek Programı Ajans sitesinde yayınlanacak olup kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlar bu destekten yine yararlanabilecektir.

Girişimcilik Eğitimleri

2011-2013 yılları arasında Ajansımız ile KOSGEB arasında yapılan protokol ile toplam 22 adet girişimcilik eğitimi düzenlenmiş olup bu eğitimler sonucunda toplam 859 kişi sertifika almaya hak kazanmıştır. Bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasına ve  rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlayabilecek, bölge kaynaklarının tespit edilerek sürdürülebilir kalkınma hamlesine dönüşmesine ve kalkınmanın önünde risk olabilecek faktörlerin tespit edilerek önlemlerin alınmasına yardımcı olacak araştırma çalışmaları, stratejik eylem planları ve faaliyetlerin destekleneceği Doğrudan Faaliyet Desteği programını 24.06.2013 tarihinde ilan ettik. Toplam bütçesi 882.366,00 TL olan bu programa kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlar başvurabilecektir.

Güdümlü Proje Desteği

2013 yılı içerisinde Ajans Kırıkkale ilinde uygulanmak üzere “Biyouyumluluk, Çevre ve Yakıt Analiz Laboratuvarı Kurulması” projesinin “ön mutabakat” metnini imzalamıştır. Kırıkkale Üniversitesi’nin başvuru sahibi olduğu projenin ortakları Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası ve Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesidir. Kırıkkale ilinde yürütülecek olan bu proje Biyouyumluluk, Çevre ve Yakıt Analiz Laboratuvarı kurulacak olup toplam tahmini bütçe 3.350.000,00 TL olup Ajans %75 destekleme oranı ile 2.512.500,00 TL kaynak aktaracaktır.

Destekleme Oranı

Yine 2013 yılı içerisinde Ajans Kırşehir ilinde uygulanmak üzere “Kırşehir Biyogaz Tesisinin Kurulması” projesinin “ön mutabakat” metnini imzalamıştır. Uygulayıcısının Kırşehir İl Özel İdaresi olduğu projede Kırşehir Belediyesi, Kırşehir Sanayi ve Ticaret Odası, Kırşehir Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği ve Kırşehir Ziraat Odası ortak olarak yer almaktadır. Bu projenin toplam tahmini bütçesi 4.250.000,00 TL olup, Ajans bu proje kapsamında %58,82 destekleme oranı ile 2.500.000,00 TL kaynağı Kırşehir’e Biyogaz Tesisi Kulumu için aktaracaktır.

Kalkınma Kurulumuzun değerli üyelerine katılımlarından ve gün boyunca paylaşacakları değerli görüşlerinden dolayı şimdiden teşekkür eder çalışmalarının başarılı geçmesini temenni ederim” dedi.



  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli
  • Pazartesi 28.1 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Salı 29.4 ° / 18.3 ° Güneşli