Anahtar Kelimeler:

Dane Kaybı Ne Kadar?

Dane Kaybı Ne Kadar?

 Dane Kaybı İncelemesi

Kırıkkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş hasatların ve buna bağlı olarak kontrollerin hız kazandığını söyledi.

Dane Kaybı Açıklaması

İl Müdürü Kırbaş yaptığı açıklamada il genelinde şimdiye kadar yaklaşık % 2 civarında hasat sırasında dane kaybı tespiti yapıldığını, bu sene hava şartlarının iyi gitmesiyle Buğdayda yaklaşık 370 kg/dekar, Arpa da ise 350 kg /dekar verim beklendiğini söyledi. Ayrıca hasattan sonra üreticilerimizin anız yakılması konusunda duyarlı davranmaları gerektiğini, anız yakanlar hakkında cezai işlem uygulanacağını belirten İl Müdürü Kırbaş, gece-gündüz yapılan çiftçi toplantılarında anız yakılmasının zararlarından bahsedildiğini, bu eğitimlerin sonuç vereceğini belirtti.

Cezai İşlem Uygulanacak

Kırbaş yaklaşık 400-450 adet biçerdöverle yapılması beklenen hububat hasadını 51 kontrolör 1 koordinatör ve 1 koordinatör yardımcısı tarafından hafta sonları dahil sabah saatlerinden itibaren gece çiğ düşene kadar kontrol ekiplerimizin sürekli arazide bulunduğunu, dane ve sap kayıplarının en aza indirilmesi konusunda yoğun çalıştığını ifade etti. Kırıkkale’de kabul edilebilir dane kaybı % 3 olduğunu belirten İl Müdürü Kırbaş, bu oranın üzerinde kayba sebebiyet veren biçerdöver operatör ve sahiplerine kabahatler kanununa göre cezai işlemler uygulandığını ifade etti.

Kayıp Fazla Olursa…

İl Müdürü Kırbaş, “Biçerdöverle dane kaybı olmaması için yeni ve dane kaybını önleyen makineler kullanılmalı. Kırıkkale’de bu sene yaklaşık 124.983 hektar buğday ve 40.000 hektar arpa ekimi yapıldı. Rekoltenin yaklaşık 420.000 ton olması bekleniyor. Tarla sahiplerinin de hasat sırasında mutlaka hasadı kontrol etmeleri, dane kayıp oranının fazla olması durumunda hasadı durdurarak Kırıkkale İl ve İlçe Müdürlüklerimize, Muhtarlıklara Ziraat Odası Başkanlıklarına veya Belediye Başkanlıklarına mutlaka haber vermeleri gerekir” dedi.



  • Perşembe 23.4 ° / 16.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 23.6 ° / 14.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu