Anahtar Kelimeler:

Tarım Payımız Açıklandı

Tarım Payımız Açıklandı

 TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türk tarımında ilk sırayı yüzde 8,48 payla Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak`ın olduğunu söyledi. Kırıkkale orta sıralarda.

Açıklama Yapıldı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türk tarımında ilk sırayı yüzde 8,48 payla Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak`tan oluşan Zafer Kalkınma Ajansı bölgesinin aldığını, bu bölgeyi yüzde 7,28 payla Adana ve Mersin`den oluşan Çukurova Bölgesi, yüzde 6,56 payla Antalya, Isparta ve Burdur`dan oluşan Batı Akdeniz Bölgesi`nin izlediğini bildirdi. Bayraktar, yaptığı yazılı değerlendirmede, Türkiye İstatistik Kurumu`nun (TÜİK) bölgesel milli gelirdeki son istatistiği olan 2008 rakamlarına göre, tarımda dördüncü sırayı yüzde 6,21 payla Samsun, Tokat, Çorum ve Amasya`dan oluşan Orta Karadeniz, beşinci sırayı yüzde 6,15 payla Aydın, Denizli ve Muğla`dan meydana gelen Güney Ege, altıncı sırayı yüzde 5,61 payla Konya ve Karaman`dan oluşan Mevlana, yedinci sırayı yüzde 5,12 payla Balıkesir ve Çanakkale`den oluşan Güney Marmara, sekizinci sırayı yüzde 4,70 payla Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye`den meydana gelen Doğu Akdeniz bölgesinin aldığını belirtti.

Bilgi Verildi

TÜİK`in düzey 2 sınıflandırmasında 26 bölge bulunduğunu, bu bölgelerde kalkınma ajansları kurulduğunu hatırlatan Bayraktar, şunları kaydetti: "Zafer, Çukurova, Batı Akdeniz, Orta Karadeniz, Güney Ege, Mevlana, Güney Marmara ve Doğu Akdeniz kalkınma ajansı bölgelerinin tarımdaki payı yüzde 50`yi aşıyor. Kalan 18 bölgenin tarımdaki payı ise yüzde 49,88`de kalıyor. Bu bölgelerden Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane oluşan Doğu Karadeniz`in payı yüzde 4,50, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova`dan oluşan Doğu Marmara`nın payı yüzde 4,43, Şanlıurfa ve Diyarbakır`dan oluşan Karacadağ`ın payı yüzde 4,30, Bursa, Eskişehir, Bilecik`in payı yüzde 4,28 ile yüzde 4`ü aşıyor. İzmir`in payı yüzde 3,74, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli`nin oluşturduğu Trakya`nın payı yüzde 3,71, Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir`den oluşan Ahiler`in payı yüzde 3,50, Kayseri, Sivas, Yozgat`tan oluşan Orta Anadolu`nun payı yüzde 3,47 ile yüzde 3 ile yüzde 4 arasında yer alıyor.

Kırıkkale’nin Durumu

Ankara`nın payı yüzde 2,59, Van, Muş, Bitlis, Hakkari`nin payı yüzde 2,56, Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli`den oluşan Fırat`ın payı yüzde 2,16 ile yüzde 2 ile yüzde 3 arasında bulunuyor. Gaziantep, Adıyaman, Kilis`ten oluşan İpekyolu`nun payı yüzde 1,94, Kastamonu, Çankırı, Sinop`tan oluşan Kuzey Karadeniz`in payı yüzde 1,90, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan`dan oluşan Serhat`ın payı yüzde 1,79, Erzurum, Erzincan, Bayburt`tan oluşan Kuzeydoğu Anadolu`nun payı yüzde 1,75, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt`ten oluşan Dicle`nin payı yüzde 1,71 ile yüzde 1,7 ile yüzde 2 arasında yer alıyor. Zonguldak, Karabük, Bartın`dan oluşan Batı Karadeniz`in payı yüzde 0,86, İstanbul`un payı yüzde 0,68 ile yüzde 1`in altında kalıyor."



  • Cumartesi 27.9 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli
  • Pazartesi 28.1 ° / 17.1 ° Güneşli