Anahtar Kelimeler:

SCADA İle Tasarruf Edin

SCADA İle Tasarruf Edin

 Sistem Tanıtıldı

Kırıkkale Belediyesi yeni uygulamaya koyduğu SCADA merkezi sistemiyle suda tasarruf sağlamaya başladı. Sistem konusunda açıklama yapıldı.

Sistem Çalışmaya Başladı

Kırıkkale Belediyesi yeni uygulamaya koyduğu SCADA merkezi sistemiyle suda tasarruf sağlamaya başladı. Büyükşehirlerde uygulanan sistem ile Kırıkkale`de de içme suyunun verimli kullanılması hedefleniyor. Merkez, Alandağ, Çalılıöz, Güzeltepe, Karşıyaka, Yuva, Kırıkköy 1, Kırıkköy 2, Vali Konağı Karacaali ve Kimeski ana depolarında elde edilen veriler, Kırıkkale Belediyesi girişinde bulunan komuta merkezine iletiliyor. Alınan verilerle suyun akışı, kloru, borularda meydana gelen patlama alanları tespit ediliyor. Tespit edilen alanlara komuta merkezinden müdahale edilerek borular kapatılıyor. Bu sayede hem iş gücü asgariye iniyor, hem de su verimli kullanılmış oluyor.

Koçoğlu Bilgi Verdi

Kırıkkale Belediyesi KOSKİ Müdürü Ali Rıza Koçoğlu, yaptığı açıklamada, yeni sistemle Kırıkkale içme suyu dağıtım şebekesi kapsamındaki terfi merkezi ve depo gibi tesislerde şebekenin verimli bir şekilde işletilmesinin sağlandığını kaydetti. Koçoğlu, "Merkezi izleme, kumanda ve otomasyon sayesinde şebekede yer alan tesisler arasında koordinasyon sağlanıyor. Arızalardan kısa sürede haberdar olunarak müdahalelerdeki gecikmelerin önlenmesi ve bundan doğan kesintiler en aza indiriliyor. Depo seviyelerinin kontrol altında tutulması ve depo taşmasının önüne geçiliyor. İhmalden doğan arızaları asgariye indirerek zaman ve ekipman tasarrufu sağlanıyor. Suyun tüketicilere kalite standartlarına uygun, sürekli ve yeterli şekilde dağıtılıyor." dedi.

Sürekli İzleniyor

İçme suyu dağıtım depolarının su seviyeleri sürekli olarak izleneceğini belirten Koçoğlu, "Seviye değişimleri bilgileri bilgisayar ekranı üzerinden dinamik görüntülenerek ve elde edilen bilgiler tarihsel kayıt amacıyla saklanmaktadır. Cazibeyle beslenen depolardaki su seviyeleri ise depo girişine konulacak elektrik kumandalı vanalar aracılığıyla kontrol altına alınacaktır. Aşırı düşük su seviyeleri ve taşma durumunda sesli ve görsel alarmlar oluşturacak, operatörler uyarılacak. Klor değişimleri bilgisayar ekranları üzerinde dinamik olarak görüntülenecek ve elde tarihsel kayıt amacıyla saklanmaktadır. Terfi merkezi ile kuyularda bulunan tüm pompaların çalışıyor, duruyor, arızalı, panoda enerji yok ve pompa gerişinde su yok bilgileri sürekli olarak izlenmektedir." açıklamasını yaptı.



  • Çarşamba 22.6 ° / 13.3 ° Güneşli
  • Perşembe 23.9 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 26.5 ° / 14.3 ° Güneşli