Anahtar Kelimeler:

Kırıkkale Markası Oluyor

Kırıkkale Markası Oluyor

 Soğan Üretiyoruz

Kırıkkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, Yahşihan İlçesine bağlı Kılıçlar Beldesinde yetiştirilen Kılıçlar Soğanının, kabuğunun ince ve kendine has aromasının olması nedeni ile tüketicilerin beğenisini kazandığını söyledi.

Soğan Çok Verimli

İl Müdürü Kırbaş, Yahşihan ilçesinde 700 dekar alanda soğan yetiştiriciliği yapıldığını, bu alandan 2.800 ton ürün elde edilmesi beklendiğini söyledi. Kırbaş bu konuda şu bilgileri verdi: “Kılıçlar soğanı gündüzleri sıcak ve kurak, geceleri ise serin iklimi istemektedir. Soğan ayrıca yağışlı bir ilkbahar istemekte, gelişme döneminde 18-20°C civarındaki sıcaklıklara ve yağışa ihtiyaç duymakta, ideal baş gelişimi için sıcaklığın 23-26°C’ler civarında olması gerekli olup baş kuruması döneminde kuraklık istemektedir. Soğan humusca zengin, derin bünyeli, kaymak bağlamayan topraklarda iyi gelişmekte, killi-kumlu, kumlu-tınlı topraklarda çok başarılı şekilde üretilmektedir.”

İsmi Tescil Edildi

Kılıçlar Kasabasının Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Zübeyir Erdoğan tarafından üreticilere verilen eğitimlerde soğan yetiştiriciliği, hastalık ve zararlılarla mücadele ve bakanlık desteklemeleri konularında bilgilendirmeler yapılıyor. Üreticiler tarafından kazançlı bir pazara sahip olan Kılıçlar soğanının üretici haklarının korunması adına Ahiler Kalkınma Ajansına Coğrafi İşaret Tescili için müracaat edildi. Tescil edildikten sonra Kırıkkale’de ilk defa bir ürünün tescili gerçekleşmiş olacak. Kılıçlar soğanından sonra Karaahmetli patlıcanının ve Hasandede üzümünün de tescil işlemleri için girişimlerde bulunulacağını söyleyen İl Müdürü Kırbaş, ilimizin tarımının gelişmesi adına her türlü çalışmaların yapıldığını kaydetti.



  • Pazar 31.5 ° / 19.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.9 ° / 17.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.5 ° / 16.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı