Anahtar Kelimeler:

Erzincan'da Festivale Katıldılar

Erzincan

 Kale Dağcılık, Erzincan 18. Uluslararası Esence Yedigöller Dağcılık Festivalinde İlk sırada yer aldı. Türkiye’nin dağcılık alanında en yüksek ve en önemli dağcılık şenliğinin yapıldığı Erzincan-Esence Dağcılık Festivaline Kale Dağcılık 23 sporcusuyla katılarak tüm dağcı grupları arasında sayısal bakımdan ilk sırada yer aldı.

Geniş Katılım Oldu

Gezi, tırmanış ve programı Kale Dağcılık’tan İlhami Kılıç kaleme aldı: “Birincisini rahmetli Recep Yazıcıoğlu’nun 1995 yılında başlattığı bu anlamlı festivalin bu yılkı festivaline Kırıkkale İlimizi temsilen Kale Dağcılık ve Doğa Sporları kulübü üyeleri 23 sporcusuyla ( Emir Çelik, İlhami Kılıç, Vedat Payalan, İbrahim Ethem Saygılı, Faruk Nafiz Altuntop, Hasan Çelebi, Ali Ekber Demirhan, Veli Değirmenci, Ömer Pazar, Zeynel Uğur, Cengiz Uysal, Ahmet Salih Yazar, Gökçen Yazar, Bekir Şahin, Gökhan Pesek, Zübeyde Pesek, Ali Osman Coşkun, Şükran Coşkun, Yakup Eraslan, Oğuzhan Gündüz, Melih Emir Yazar, Vedat Durudoğan, Seyit Açıkel katılarak İlimizi en iyi şekilde temsil etmiştir.

Törenler Yapıldı

Festival, ilk gün Cumhuriyet Meydanında yapılan törenle başlamış, öğle vaktinde ise Girlevik Şelalesi gezilerek devam etmiştir. Aynı gün, 27 numara kuru fasulyesiyle ünlü Çayırlı İlçesinde yapılan törenden sonra Türkiye’nin en yüksek şenliğine ev sahipliği yapan 2.850 m.rakımlı Esence kamp bölgesine geçildi. Bir gece kamp bölgesinde dinlenme yapıldıktan sonra ertesi sabah 94 dağcıyla birlikte zirveye hareket edildi. Yaklaşık 5 saatlik çok zorlu bir tırmanış sonrası zirveye ancak 64 dağcı ulaşabildi.

Sabah Hareket Edildi

Sabahın ilk ışıklarıyla hareket eden dağcılarımız 3 bayan olmak üzere toplam 23 sporcudan oluşmaktaydı. Bekir Şahin ve Seyit Açıkel 68 yaşlarıyla en yaşlı dağcılarımız olarak öne çıkarken Zübeyde Pesek ve Gökçen Yazar adlı bayan sporcularımız kulüp tarihinde Nihal Yağcıoğlu ile Meral Karakuş’dan sonra en yükseğe çıkan sporcular olarak tarihe geçtiler. Ancak tüm sporcularımız arasında lisanlı bir sporcumuz vardı ki şimdiye kadar ki tüm istatistikleri tarihe gömdü. Bu sporcumuz 9 yaşındaki Melih Emir Yazar’dan başkası değildi. Yazar tüm zirve yapan diğer sporcular la birlikte zorlu parkuru başarıyla tamamladı. Yazar’ın bu başarası bu sporun yeterli azim gösterildiğinde her yaş grubuna hitap etmekte olduğunda bir ispatıydı. Melih Yazar’ın daha öncede Ilgaz ve Köroğlu dağlarında olmak üzere 2 adet kış tırmanışı bulunmaktadır.

Karlar Üzerinde Yürüdüler

Kar sularından oluşan küçük dereleri geçerek başlayan zirve yürüyüşü 1km lik düz yürüyüşünden hemen sonra çok dik parkurda devam etti. Tamamen çar şak dediğimiz küçük ve büyük taşlardan oluşan parkur birçok dağcının daha yolun başında geri dönmesine sebep oluyordu. Keskin kayalıklardan geçerek ilk sırta çıkıldığında zirvenin burası olduğu sanılırken önümüzde iki tarafı da uçurum bir sırt ekibimizi bekliyordu. Önce kısa bir inişten sonra tekrar tırmanışa geçildiğinde öğlenin sıcağını da ensemizde hissediyorduk. Saatlerimiz 12.30 sularında 3.549 metre rakımlı Esence zirvesine ulaşabilmiştik. Zorlu bir inişten sonra tüm ekibin kampa ulaşması saat 17.00’yi bulmuştu. 2.900 rakımdaki dibi gözüken pırıl, pırıl buzul gölleri gezildikten sonra akşam yapılan şenliğe tüm sporcular coşkuyla katıldılar. Aynı gece kampta bir gece daha dinlenme yapıldıktan sonra ertesi gün katılım belgelerini aldıktan sonra tüm sporcular kamptan ayrılarak programı başarıyla tamamladılar.”



  • Pazartesi 21.5 ° / 12.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 21.9 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.6 ° / 13.3 ° Güneşli