Anahtar Kelimeler:

Uludağ'da Zirve Keyfi

Uludağ

 Kale Dağcılık ekibi, hafta sonu Bursa’ya giderek, Uludağ’ın zirvesine tırmandı. Bursa İli-Sarp Dağcılık Kulüp üyesi Hacer Özkalender dostlukların en güzel örneğini göstererek ekibimize Uludağ’da rehberlik yaptı.

Bursa Uludağ Gezisi

Geziyi Kulüp Başkanı Metin Atun kaleme aldı: “Sivas Yıldız dağında başlayan dostluk Türkiye’nin en önemli zirvelerinden olan Uludağ’da zirve yaptı. Günümüzde çok az sporda görülebilen dostluk örneği yine dağcılık sporunda yaşandı. Eylül ayı başında Kale Dağcılık sporcularıyla Yıldız Dağı’na tırmanış yapan Bursa İli-Sarp Dağcılık Kulüp üyesi Hacer Özkalender dostlukların en güzel örneğini göstererek ekibimize Uludağ’da rehberlik yaptı. 

Birlikte Kahvaltı

Tasim Güler abiyi de yanı alan Hacer Hanım 20 kişiden oluşan ekibimizi sabah namazı saatinde Bursa-Ulucami’de karşıladı. Bursa’nın Osmanlı’dan kalan dar sokaklarında ki çay evinde beraberce kahvaltı yapıldıktan sonra ana kamp bölgesi olan oteller bölgesine geçildi. Ana kamp bölgesinde rehberlerimiz rota hakkında kısa bilgi verdikten sonra sporcularımızın karneleri dağıtıldı.

Zirve Tırmanışı Başladı

Saatlerimiz 09.10 sularını gösterirken başlayan zirve tırmanışımız 10 saat sonra saat 19.00’da tüm ekibin ana kamp bölgesine gelmesiyle son buldu. 4,5 km lik düz bir yürüyüşle başlayan tırmanışımız kapı denen bölge, aynı zamanda oteller bölgesinin zirve tepenin doğu sırtıydı. Ekibimizi en çok zorlayan kapı denen bu sırtın başına ulaşmamız saat 12.00’ı buldu. Bundan sonra 5 km.lik uzun bir parkur bizleri bekliyordu. Sırtta ilerken Türkiye’nin önemli dağcılarından aynı zamanda Balıkesir-İDADİK Kulüp Başkanı olan 71 yaşında Ferit ŞEREMET abimizide gördük. Dağlar her zaman ayırmaz zaman zamanda insanları birleştirir.

Zirve Sisler Altında

Bu düz bölüm ekibimizi biraz olsun rahatlatmıştı. Ana zirve çok uzaklarda sisler altındaydı. Bulutlar hareket halinde gözümüzün önünde bir sinema şeridi gibi ilerliyordu. 2.430 metre rakımlı sırt bölgesi ara-sıra küçük iniş-çıkışlar yapıyordu. Yaklaşık 4 km yürüdükten sonra önümüzde sisler arasında dik bir sırt bizleri bekliyordu. Sisler arasında bu küçük zirveyi de aştıktan sonra güneşli bir ortamda Karataş zirvesini de geçip ana zirveye iyice yaklaştık. Burada rehberimiz Tasim Güler ağabeyimiz uçurumun kenarına gelerek ana zirvenin doğusuna ve kuzeyine yerleşmiş gölleri bizlere gösterdi.

Buzul Gölleri

Ana zirvenin doğusunda güney-kuzey doğrultusunda yerleşmiş 5 adet minik buzul gölleri deniz ortasında birer inci tanesi gibi. Güneyden kuzeye doğru sırasıyla, Aynalı göl, Karagöl, Kilimli göl, Buzlu göl ve Saklı göl adlarıyla Uludağ’a ayrı bir güzellik ve renk katmış. Uludağ çok yüksek olmamasına rağmen üzerinden 12 ay kar’ı eksik olmayan ender güzellikteki dağlarımızdan bir tanesidir. Belki de bu yükseklikte ki tek dağımızdır. Çünkü Uludağ yapısı itibariyle kuzeye bakan yamaçları duvar yaparak inişler yapmaktadır.

Kar Blokları Vardı

Bu özelliği nedeniyle de kuzey yamaçlarında oluşturduğu çukurlarda çok iyi kar bloklarını çok rahatlıkla saklayabilmektedir. Öyle ki, örneğin İç Anadolu’nun en önemli ve en yakışıklı zirvelerinden olan 3.268 m.rakımlı Hasan Dağı üzerindeki karları ancak Temmuz ayı sonuna kadar saklayabilirken Uludağ eski karlarının üzerine yeni karlarını ekleyebilmektedir. Uludağ’ın bu özelliği nedeniyle 2.200 metre yüksekliğinde ki bölgede 5 adet buzul göllerini de besleyebilmektedir.

Azametli Zirve

Buzul göllerini uzaktan da olsa gördükten sonra, 15 Temmuz 2012 tarihinde zirvesine ulaştığımız Bolkar’ların azametli zirvesi Medetsiz’e  ( Rakım-3.524 m.) çok benzeyen ana zirvenin hemen altında uçurumun kenarındaydık. Uçurumun kenarından zirve tırmanışımıza devam ettik ve saatlerimiz 13.40 ‘ı gösterirken zirveye ulaşmayı başardık.

Resim Çekindiler

Zirve’de Balıkesir-Kırıkkale-Bursa ekipleri olarak beraberce fotoğraf çektirdikten sonra zirvenin keyfini doyasıya yaşadık. Zirvede Bursa-Kırıkkale dostluğu anısına pankart açıp fotoğraf çektirerek bu dostluğumuzu pekiştirdik. Artık 28 Eylül 2013 tarihi itibariyle dostluklarımız arasına Bursa-Kırıkkale dostluğu candan dostlarımız arasına da Hacer, Tasim ve Suat kardeşlerimizi de eklemiş olduk.”



  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 17.4 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 19 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı