Anahtar Kelimeler:

‘Pakete ilaveler lazım'

‘Pakete ilaveler lazım

 

İçerik için açıklama

Enerji Bir-Sen Kırıkkale Şube Başkanı Cebrail İBİŞ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan demokratikleşme paketinin olumlu ve gerekli adımları  içerdiğini ancak bazı ilavelere ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Açıklama yaptı

İbiş, özgürlüklerin önünü tıkayan, antidemokratik ve darbe kalıntısı yasakların ortadan kaldırılmasına olanak sağlayan, hedefler içeren paketin devlet ile milletin kaynaşmasını hızlandıracağını, demokratik devlet, özgür birey yolunu da kısaltacağını söyledi. Paketin kamu görevlileriyle ilgili boyutunun da yıllardır beklenen ve istenen hususları kapsadığını dile getirdi. Bu çerçevede, Memur-Sen’in yıllardır kararlı bir şekilde mücadele ettiği, talep ettiği ve son olarak da sivil itaatsizlik eylemiyle yasağa fiilen son verdiği, kamuda başörtüsüne özgürlük konusunun pakette yer almasının Memur-Sen’inin başarısı olarak kabul edilmesi gerektiğinin altını çizdi. İbiş, bu noktada başörtüsüne özgürlük talebine imza atan 12 milyon 300 bin vatandaşımıza bu imzaların toplanmasını gerçekleştiren Memur-Sen teşkilatına ve başörtüsü yasağına son verecek düzenlemeyi gerçekleştirecek siyasi iradeye tüm vatandaşlar adına teşekkür etti. Kırıkkale halkının da imza kampanyasına 50.000 üzerinde imza ile destek oldukları için ayrıca teşekkür etti.

Prangalar kalkacak

Cebrail İbiş, paketi Türkiye’nin demokratikleşmesinin önündeki prangalardan kurtulmasında çok önemli bir adım olarak değerlendirdi. Paketin, biri mevcut yasakları sona erdirmek diğeri talep edilen özgürlükleri hayata geçirmek şeklinde iki ana çerçevesinin olduğunu ifade eden İBİŞ, hala kurtulmamız gereken yasakların ve kavuşmamız gereken özgürlüklerin bulunduğuna da vurgu yaptı. 30 yılı aşkın bir süredir başörtüsü üzerinden hakları gasp edilen, ötekileştirilen, yok sayılan bu ülkenin kadınları çalışma hayatında daha fazla yer alacaklar. Kadın, kadın eşitliği sağlanacak ve başörtüsüyle görev yapan kadınlar, kamuda yeni kariyer hedefleri geliştirecek. Artık meclis, başörtülü milletvekillerine kapısını açacak ve onlara geçmişte yapıldığı gibi hadleri bildirilemeyecek.

Kıyafet konusu

Kılık kıyafet yönetmeliği değiştiğinde ve başörütsüne özgürlük hukuken teminat altına alındığında, Türkiye sadece 82 model militarist bir yönetmelikten kurtulmuş olmayacak. Çok daha önemlisi özgürlükçü, insan haklarına ve insan onuruna daha fazla önem veren yeni ve yıkılmaz bir demokratik iradeyi de hayata geçirmiş olacak. İBİŞ, başörtüsü özgürlüğünün kapsamına yargı, silahlı kuvvetler ve emniyet mensuplarının alınmamasının adalet ve eşitlik ilkeleriyle çelişeceğini bu hizmetleri başörtülü yürütmenin de hiç kimsenin hukukuna ve hakkına zarar getirmeyeceğinin bilinmesini istedi. İbiş; Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkına ilişkin mevcuttaki sınırlamaların kaldırılması ve katılımcı bir yöntem geliştirilmesi, yardım toplama konusundaki tekelin kaldırılması, kişisel verilerin korunması konusunda Anayasal güvencenin yasayla uygulanır hale getirilmesi, dini inanış ve yaşayışı dolayısıyla kişiye yönelik hak ihlallerinin cezalandırılması, nefret suçlarının kapsamının genişletilip cezalarının artırılmasını da demokratikleşme paketinin diğer önemli adımları olarak kabul ettiklerini sözlerine ekledi.

Siyaset hakkı

Siyaset hakkının kapsamının genişletilmesi ve sivil siyaset zeminin kuvvetlendirilmesi amacıyla siyasi partiler kanununda yapılacak değişikliği de değerlendiren İBİŞ, “Siyasi partilere üye olabileceklerin kapsamının genişletilmesini çok önemli bir adım olarak görüyoruz. Ancak bu önemli adım çok önemli bir eksiği de barındırıyor. Ülkemizin yetişmiş insan kaynağı profilinin önemli bir bölümünü oluşturan kamu görevlilerine yönelik siyaset yasağının sona erdirilmemesinin makul ve hukuki hiçbir gerekçesi olmadığına inanıyoruz. Bu nedenle gerekirse mini bir Anayasa paketi hazırlanarak Anayasının 68. Maddesindeki kamu görevlilerine yönelik siyaset yasağı değiştirilmeli ve kamu görevlileri siyaset kurumuna kazandırılarak siyasetin çözüm üretme kapasitesi artırılmalıdır" dedi.



  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 17.4 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu