Anahtar Kelimeler:

‘Pek çok olayın yaşandığı bir ay'

‘Pek çok olayın yaşandığı bir ay

Kırıkkale Müftüsü Bekir Gerek, haram aylarından olan Muharrem ayının, insanlık ve İslam tarihinde pek çok olayın yaşandığı bir ay olduğunu bildirdi.

Gerek açıklama yaptı
Müftü Gerek, Muharrem ayının girmesi dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Muharrem ayının, haram (saygınlığına hürmet ayı)  olarak kabul edilen dört aydan biri olduğunu belirtti. Muharrem ayının, insanlık ve İslam tarihinde pek çok olayın yaşandığı bir ay olduğu ifade eden Gerek, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

Muharrem ayı
"Muharrem ayında vuku bulan ve bütün Müslümanlar nezdinde en üzücü ve en önemli hadisesi ise hiç şüphesiz ki Hz. Peygamberin muazzez torunu, cennet gençlerinin efendisi Hz. Hüseyin başta olmak üzere Ehli Beyt`ten ve Müslümanlardan bir çok kimsenin Kerbela`da günlerce aç ve susuz bırakıldıktan sonra hicri 10 Muharrem 61 tarihinde acımasızca şehit edilmesidir.

Bilgiler verdi
Muharrem ayının onuncu gününe  "Aşure Günü" denilmektedir. Hz. Musa`nın Aşure günü oruç tutması gibi hususlar dikkate alındığında, Aşure gününün Hz. Nuh`tan itibaren semavi dinlerde önemli bir yer işgal ettiğini görmekteyiz. Aşure günü Müslümanlar nazarında da önemli, mübarek ve mukaddes kabul edilmiştir. Bu günlerde Peygamber Efendimiz ve Müslümanlar da oruç tutmuşlardır. İslam alimleri, Peygamberimizin ve Müslümanların Ramazan ayı orucunun farz kılınıncaya kadar Aşure orucunu tuttuğunu, Ramazan ayında Müslümanların oruç tutmalarının farz olmasından sonra Peygamberimizin bu günlerde oruç tutulmasını isteğe bıraktığını ve tavsiye ettiğini, bu günlerde oruç tutmanın Müstehap olduğunu ifade etmişlerdir."

Tür-İslam geleneği
Gerek, Türk-İslam geleneğinde önemli bir yer tutan Aşure gününün aynı zamanda Muharrem ayında en az on gıda maddesinden yapılarak özel merasimlerle dağıtılan çorbanın da isimi olduğunu dile getirdi. Muharrem ayı ve Aşure gününün önemli tarihi olayların vuku bulduğu, genişliğe kavuşulduğu kadar, çok üzücü olayların da meydana geldiği belirten Gerek, bütün semavi dinlerin bu aya hürmet ettiği ve oruç tutmaya özen gösterdiği bir ay olduğunu kaydetti.
 



  • Cumartesi 27.9 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli
  • Pazartesi 28.1 ° / 17.1 ° Güneşli