Anahtar Kelimeler:

Gıda İşletmelerine Kayıt Uyarısı Geldi

Gıda İşletmelerine  Kayıt Uyarısı Geldi

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, gıda sektöründeki işletmelerin kayıt sistemine alınması için uyarıda bulurken, kayıt yaptırmayanların ceza ödeyecekleri bildirildi.


Önemli Bir Konu

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden konuyla ilgili olarak şu açıklama yapıldı: “13.06.2010 tarih ve 27610 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Onaya tabi işletmeler onay almak, kayıta tabi işletmelerde kayıt olmak zorundadır. Buna muhalefet eden işletmeler 5996 sayılı kanun kapsamında MADDE 41-b) 30 uncu maddenin birinci fıkrası gereği Bakanlıktan onay alması gereken işletmelerden, onay almadan üretim yapanlara onbin Türk Lirası, depo ve satış yerlerine beşbin Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu işletmelerin faaliyetleri durdurularak ürünlerine el konulur ve mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir. MADDE 41 c) 30 uncu maddenin birinci fıkrası gereği kayıt yaptırmayan üretim yerlerine ikibin Türk Lirası, perakende işyerlerine bin Türk Lirası idarî para cezası verilir emrine istinaden idari yaptırım uygulanmasını ön görmektedir.

Yasal İşlem Yapılacak

Kayıt kapsamındaki gıda işletmeleri, en geç 31/12/2013 tarihine kadar kayıt belgesi almak zorundadır. Şu ana kadar Bakanlığımızın Gıda Güvenliği Bilgi Sisteminde 1621 adet aktif gıda üretim, satış ve toplu tüketim,  yem işletmesi bulunmaktadır. Bunlardan 806’sı bu sisteme kayıt olmuş ve kayıt belgesi almıştır. Ancak 815’nin henüz kayıt belgesi almadığı görülmektedir. Bununla ilgili olarak Odalara, İlçelere ve Belediyelere, İl Özel İdaresine gerekli bilgiler verilmiştir.  Bu bağlamda tüm gıda işletmelerinin ivedi olarak gerekli kayıt ve onay işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir. Aksi halde Müdürlüğümüz Gıda Kontrolörlerince yapılacak denetimlerde hâla gerekli kayıt ve onay işlemini yaptırmamış gıda işletmesine rastlanılması durumunda kanunun ilgili maddesine istinaden yasal işlem başlatılacağı bilinmelidir.”
 



  • Cuma 23.6 ° / 14.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu