Anahtar Kelimeler:

Şeffaf olunmalı

Şeffaf olunmalı

 Memur Sen ve Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Oktay Sümer yaptığı basın açıklamasında. “Dershane konusunda şeffaf olunmalı ve herkesi memnun edecek bir sonuç alınmalı” dedi.

 

Dershane yorumu

Türkiye, 21. yüzyılın küresel rekabet çemberine dahil olma mücadelesi veriyor. Bu noktada, önemli başarı sağladığımız alanlar olduğu gibi hala sayfasını açmadığımız konular da var. Ancak, bu hedefte bütün konular için kapsayıcı alan hiç şüphesiz eğitim sistemimizdir. Eğitim sistemine dair yapılması ve yapılmaması gerekenler; kaldırılacak yapılar, dönüştürülecek yapılar, yeni kanallar, yeni kuram ve kurallar olduğu gün gibi ortadadır.  Sümer, “Son günlerin önemli gündem maddesi haline gelen “dershane” konusuna da, sadece eğitim penceresinden, eğitim sistemini merkeze alarak bakmak gerekiyor. Biz, Eğitim-Bir-Sen olarak, dershane konusuna, tam da bu yüzden, onu var eden eğitim sistemi ile bu sistemin bileşenleri olan okullar, öğrenciler, veliler, devlet, sivil girişim, seçme sınavları gibi kavram ve olgular üzerinden bakıyoruz” dedi.

 

Konuyu anlattı

Dershane tartışması sağlıklı bir şekilde ve zeminde yapılmamakta, bunun sonucunda Türkiye, devleti ve milletiyle enerji kaybetmektedir. Enerji kaybına son vermek, bütün tarafların kabul edebileceği bir çözüme ulaşmak için, tartışmaya taraf olması gereken tüm kesimler olaya sükûnetle, sağduyuyla ve pedagojik bir perspektifle yaklaşmak durumundadır.  Konunun siyasi erk açısından öznesi konumunda olan Milli Eğitim Bakanlığı, her şeyden önce sürecin şeffaflığını sağlamalı, bu kapsamda konuyla ilgili taslak çalışmasını kamuoyuyla paylaşarak toplumu bilgilendirme sorumluluğunu yerine getirmelidir. Diğer taraftan, konunun sosyal tarafı olan eğitim sendikaları, dershane sahipleri ve akademik dünya tartışmanın ortağı yapılarak, konunun bilimsel bir zemine oturmasına ve bilimsel çözümler üretilmesine fırsat sağlanmalıdır. Bütün bunlarla birlikte, halihazırda dershanelere devam eden kitleyi oluşturan çocuklar/gençler ile ebeveynlerinin de fikir/görüş ortağı olmasına yönelik bir alan oluşturulmalıdır. 

 

Bilgiler verdi

Tüm bu çalışmalar yürütülürken, eğitim-öğretim hakkı, teşebbüs hürriyeti, çalışma hakkı ve benzeri temel hak ve özgürlüklerin özüne ve ruhuna zarar vermeyecek bir sonuç hedeflenmelidir.  Bu çalışmalarda dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, okul dışı eğitim destek hizmeti sistemi kapsamındaki dershanelerin kapatılmasının veya dönüştürülmesinin, merdiven altı eğitim kurumlarının oluşmasına ve gençler için tehlikeli alan haline gelecek alternatif eğitim yapılarının ortaya çıkmasına neden olmayacak şekilde gerçekleştirilmesidir.  Bunun yanında, Türkiye’nin makro-ekonomik hedefleri açısından büyük risk oluşturan kayıtdışılığı büyütecek bir yapılanmanın da oluşmaması gözetilmelidir. En önemlisi, dershaneler aracılığıyla emek dünyasıyla tanışan ve ekmeğini kazanan eğitim çalışanlarında ekmek ve gelecek kaygısı oluşturulmamalıdır” dedi. 



  • Cumartesi 27.9 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli
  • Pazartesi 28.1 ° / 17.1 ° Güneşli