Anahtar Kelimeler:

Süne Ve Kımıl Çalışması

Süne Ve Kımıl Çalışması

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, il genelinde sünve kımıl mücadelesini sürdürüyor. Bu çalışma konusunda bilgiler verildi.

Zaralılarla Mücadele
Kurumdan yapılan açıklamada şu bilgiler aktarıldı: “Kırıkkale’de ilkbahar süne kışlak alanlarında yapılan süne ve kımıl sayımlarına göre sonbaharda yapılan sayımlarda süne sayılarında Dinek dağında % 71.40, Böhek dağında % 46.71 ve Çelebi dağında ise %15.62 oranında artış göstermektedir. Bu sonuçlara bakılacak olursa İlkbaharda ilaçlama programına alınan 27.000 da alanda yeterince ilaçlama yapılmadığını göstermektedir.

Bilgiler Verildi
Kış döneminde süne ve kımıl tehdidi altında olan ilçelerimiz ve köylerinde sünenin tanımı, yaşayışı, zarar şekli sertifikalı erkenci ve sert buğday çeşitlerinin kullanılması, anız yakılmaması, meraların korunması, keklik ve bıldırcınların korunması, kalın kabuklu nektar veren ağaç çeşitlerinin dikilmesi ve korunması yer aletleri ile ilaçlama yapmanın avantajlarının yanında  yer aletleri ile mücadelede çiğneme kaybını en az indirmek için mücadelede kullanılan traktörlerde ince lastik teker kullanımının anlatıldığı yoğun bir eğitim çalışması yapılmıştır.

5 İlçede Çalışma
Süne Mücadelesi öncesinde 5 ilçemizde (Keskin, Çelebi, Karakeçili, Balışeyh ve Delice)  köy muhtarlarının ve çiftçilerin katıldığı toplantılar yapılarak bilgi alış verişinde bulunulmuştur. Ayrıca merkez ve ilçeler 5 ekipten oluşan 14 teknik personel ile 101 köyde çiftçilerin süne-kımıl mücadelesi dönemine hazırlıklı olarak girmeleri için de eğitim çalışmaları yapılmıştır.



  • Perşembe 23.4 ° / 16.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 23.6 ° / 14.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu