Anahtar Kelimeler:

`Kırıkkale`ye güç katıyor`

`Kırıkkale`ye güç katıyor`

 Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay başkanlığında Üniversitede toplanan Güç Birliği heyeti, il genelindeki çalışmaları değerlendirdi. Çalışmaların geldiği aşama konusunda bilgiler verildi.

 

 

 

Toplantı yapıldı

Güç Birliği toplantısında bazı konular ele alınırken, şu ana kadar yapılan çalışmaların da değerlendirmesi oldu. Çalışmalar konusunda şu bilgiler verildi:  "İlimizin geleceği ve kalkınması için ortak aklın işletilerek bu yönde önemli kararlara imza atılan Kırıkkale Güç birliği Oluşumu’nun 2013 yılı dördüncü Mütevelli Heyet toplantısına hoş geldiniz diyor, tüm davetlilere saygılarımı sunuyorum. İlimizin ekonomik, sosyal, kültürel yönden gelişimini hızlandırmak, tüm paydaşların katılımıyla ihtiyaçları ve sorunları tespit ederek çözüm yollarını ortaya koymak için oluşturulan Güçbirliği Platformu, çalışmalarını başarıyla sürdürmektedir.

 

OSB çalışması

Bu bağlamda Türkiye’de ilk defa Kırıkkale’de kurulacak olan Silah Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için MKE’ye ait arazinin hazineye devri sağlanmış, müteşebbis heyet oluşturularak İhtisas OSB yönetimi belirlenmiş, kuruluş protokolü imzalanarak OSB tüzel kişilik kazanmıştır. İhtisas OSB’nin yeri ile ilgili çevre düzeni, imar ve uygulama imar planlarında yapılacak değişiklikler için gerekli teknik çalışmalar tamamlanmış olup Bakanlık Onayına sunulmuştur. Bu aşamadan sonra İhtisas OSB’nin projelendirilmesi ve yapım işlerine hızla geçilecektir. Ayrıca 2014 yılı yatırım programına teklifi yapılmıştır.

 

OSB`de durum ne?

Silah Sanayi İhtisas OSB’nin ihtiyaç duyacağı Ar-Ge ve yeni teknolojilerin transferi başta olmak üzere birçok konuda bilgi ve teknoloji akışı sağlaması planlanan Teknoloji Geliştirme Bölgesinin kuruluş çalışmaları Üniversitemiz tarafından takip edilmektedir. Bu konuda kuruluş kararnamesinden sonra şirket kurulumunda son aşamaya gelindiği memnuniyetle müşahede edilmektedir. Bu çerçevede Ankara Büyükşehir Belediyesi ile koordineli bir şekilde yürütülen Kızılırmak Yeşil Vadi Projesinin planlamaya esas dosyası (meclis kararları, işbirliği protokolü, kadastral altlık, kurum görüşleri, kamu yararı kararı, hali hazır harita, jeolojik etüt raporu) hazırlanarak, 500.000 m2’lik I. Etap rekreasyon alanı planlı hale getirilmiştir. Böylece I. Etap alanın imar ve uygulama imar planı süreci tamamlanmıştır.

 

Ajans çalışmaları

İkinci aşamada I. Etap alanın proje ihalesi Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından ihale edilerek ön projesi tamamlanmıştır. Kısa bir süre içerisinde Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile Kırıkkale’de bir araya gelerek projeye son şekli verilecek ve uygulama-yapım işleri başlatılacaktır. Son dönemde ilimiz Ahiler Kalkınma Ajansı kaynaklarından da azami ölçüde yararlanır hale gelmiştir. Bu kapsamda 2010 yılında bugüne kadar Kalkınma Ajansının Kırıkkale’ye tahsis ettiği hibe miktarı 8 milyon TL’yi aşmıştır. Burada 2,5 milyon TL bedelle en önemli payı, bu yıl kararı alınan ve Üniversitemizce yürütülen “Akredite Biyouyumluluk, Çevre ve Yakıt Analizi Laboratuvarı” adlı güdümlü proje oluşturmaktadır.

 

Yatırım miktarları

Bu çerçevede 2011 yılında Valiliğimiz bünyesinde hizmete giren Ahiler Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisine ilimizde yeni bir hizmet merkez kazandırarak 15 Kasım 2013 tarihinde açılışı gerçekleştirilmiştir. Bu hizmet merkezi vasıtasıyla uzman personellerce müteşebbislerimize karşılıksız ve ücretsiz birçok hizmetler verilmektedir. İlimiz Devletimizin ve Hükümetimizin destekleriyle son derece önemli kamu yatırımları kazanmış ve kazanmaya da devam etmektedir. 2013 yılında yatırımcı kamu kurum ve kuruluşları tarafından yatırım bedeli toplam 1 milyon 913 milyon TL olan 311 adet kamu yatırım projesinin icrası ve takibi sağlanmaktadır. Bu projeler için 2013 yılında 322 milyon TL program ödeneği öngörülmüştür.

 

Hızlı Tren çalışması

Bu kapsamda Milli Eğitim, Sağlık, Aile ve Sosyal Politikalar, Gençlik ve Spor Bakanlıklarına ait yatırımlarımızın bir kısmı tamamlanmış, bir kısmı da devam etmektedir. Devlet Su İşleri tarafından ilimizde baraj, gölet, sulama tesisi dere ıslahı ve taş tahkimat çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca Bahşili Bölgesi taş tahkimatı sürdürülmelidir. Ankara-Kırıkkale-Yozgat-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı kapsamında ilimiz sınırlarında yapım çalışmaları hızla devam etmektedir. Çankırı-Kırıkkale-Karakeçili-Kulu karayolu bölünmüş yol çalışmaları planlanan kısmı büyük oranda tamamlanmıştır. Şehrimizin merkezinde kendine has mimari dokusuyla Nur Camii ve Külliyesi inşaatı büyük bir hızla devam etmektedir. Tüm bu hizmetler ve yatırımlar sadece il merkezini değil ilçe, belde ve köylerimizi de kapsamaktadır.

 

Özel İdare çalışmaları

İl Özel İdaremiz imkânlarıyla kırsal alanda köylerimizin yol, içmesuyu, kanalizasyon, sulama ve diğer altyapı ihtiyaçlarının karşılanması için azami gayret sarf edilmektedir. Özel sektör teşviki açısından 4. (OSB’de 5.) teşvik bölgesi desteklerinden yararlanan ilimizde özel sektör yatırımlarına her geçen gün yenileri eklenmektedir. Bu kapsamda Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesinde doluluk oranı artmakta olup, 64 sanayi parseli tahsis edilmiştir. Üretime geçen 38 firma da yaklaşık 2.000 kişi çalışmaktadır. Keskin OSB’de ise 11 firmaya arsa tahsisi yapılmış olup 2 firma üretime geçmiş, 1 firma gayri faal, 4 firma inşaat, 4 firma proje aşamasındadır.

 

Üniversite konusu

Güçbirliği Mütevelli Heyetin bugünkü toplantısında Üniversitemizin yatırımları, hizmetleri, ihtiyaçları ve sorunlarını tek bir gündem halinde görüşelim istedik. Kırıkkale Üniversitesi 11 fakültesi, 1.000 akademik personeli ve 25.000 öğrencisi ile birlikte her geçen gün büyüyen ve gelişen yapısıyla ilimize önemli hizmetler sunmaktadır. Üniversitemiz yakın gelecekte bu konumunu daha da güçlendirecektir."



  • Cumartesi 17.2 ° / 14.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 23.7 ° / 13.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 21.5 ° / 12.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu