Anahtar Kelimeler:

İnsanın hakkı verilmeli!

İnsanın hakkı verilmeli!

10 Aralık İnsan Hakları Günü kapsamında Enerji Bir Sen Kırıkkale Şube Başkanlığı ve Genç Memur Sen Kırıkkale İl Başkanlığının düzenlediği "İnsan Hakları ve Demokrasi" konulu konferans 7 Aralık Cumartesi günü MKE Destek Tesisleri Eğitim salonunda gerçekleşti.

Konferans düzenlendi
Programa Başbakanlık İnsan Hakları Kurumu Eski Başkanı ve Başbakanlık Uzmanı Mehmet Altuntaş ve Ak Parti Kırıkkale Merkez İlçe Başkanı ve Kırıkkale Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Mustafa Babayiğit konuşmacı olarak katılırken, programın Moderatörlüğünü Şube Başkan Yardımcısı Mahfuz Ayan yaptı. Programa çok sayıda dinleyici katıldı. Programda Şube Başkanı  Cebrail İbiş, konuşmasında, "10 Aralık İnsan Hakları Günü, aynı zamanda İnsan Hakları İçin Mücadele ve Dayanışma Günü’dür.

İnsan hakları önemli
Kamuoyunda genellikle ‘İnsan Hakları Günü Kutlanıyor’ ifadesi kullanılır. Ancak, dünyada bu kadar insan hakları ihlali yaşanırken ‘kutlama’ kavramının yerine oturmadığı görülüyor.  En büyük insan hakkı ihlali ‘yaşam Hakkı’nın ortadan kaldırılması ve işkencedir. Bu kapsamda en çok insan hakkının ihlal edildiği, insanların yok edildiği, bağımsızlığının ve özgürlüğünün elinden alındığı ve işkenceye uğradığı savaşlardır" dedi.

Hak ihlalleri had safhada
İbiş, "Bugün ABD ve Onun işbirlikçileri Irak, Afganistan, Mısır, Suriye, Arakan ve Doğu Türkistanda kadın, çocuk, yaşlı demeden yüz binlerce insanı öldürmekte, böylece insanların en değerli hakkı olan yaşam hakları ellerinden alınmaktadır. Aynı zulmü İsrail Filistin’de sürdürmekte,  her gün çocuk katliamlarına bir yenisini eklemektedir" diye konuştu.

Fazla sürede çalıştırmak
İbiş, "Bunların yanında insanın emeğinin karşılığını alamamasının da bir insan hakkı ihlali olduğunu düşünüyoruz. Bugün eşit işe eşit ücret ilkesinin tam anlamıyla uygulanmaması nedeniyle çalışanların büyük bir bölümü emeğin tam karşılığını alamamakta,  Anayasa’da angarya yasak olmasına rağmen bazı kurumlarda fazla mesai ücretinin karşılığı ödenmemektedir. İdarecilerin keyfine göre adil olmayan sicil notları tutulmaktadır. Bütün bunlar kişinin yaşamını ve geleceğini olumsuz etkilemektedir.

Plaket verildi
Enerji Bir-Sen olarak,  örgütlenmenin engellenmesini de bir insan hakkı ihlali olarak görüyoruz. Bu çerçevede toplu sözleşme ve grev hakkının verilmesini talep ediyoruz. Ayrıca son süreçte demokratik devlet tanımı, yargının Anayasayı da ihlal eden kararlarıyla yargı devletine dönüşmektedir. Bunun için yapılması gereken ise iktidar ve muhalefet partilerinin ortak akılda buluşarak;  demokrasiden, sivilleşmeden ve özgürleşmeden yana yeni bir Anayasa’nın yapılmasını sağlamaktır" dedi. Programın sonunda konuşmacılara teşekkür plaketleri verildi.
 



  • Salı 29.4 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 29.5 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 30.7 ° / 19 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı