Anahtar Kelimeler:

Mera Islahı Anlatıldı

Mera Islahı Anlatıldı

Toplantı Yapıldı
Ahiler kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve Keskin İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülecek olan "Hayvan Yetiştiriciliğinde Mera Islahının Önemi" konulu proje, Keskin Kaymakamlığı toplantı salonunda yapılan açılış toplantısı ile başladı. Keskin Kaymakamı İlker Özerk Özcan programın açılışında yaptığı konuşmada, proje ile ilçede bulunan yaklaşık 18 bin hektar meradan gerektiği kadar yararlanılamadığını, verimli meralar tesis ederek ve yem bitkileri ekilişlerini teşvik ederek yem girdilerini düşürmeyi amaçladıklarını söyledi. Kaymakam Özcan, bu sayede Keskin`de hayvancılığın daha da gelişeceğini ve geçimini hayvancılıkla sağlayan çiftçilerin refah seviyelerinin de bu sayede yükseleceğini belirtti.

En Ucuz Yem Yöntemi
Programda konuşan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi`nden Prof. Dr.  Hayrettin Kendir, hayvancılığın temel girdilerinin başında kaba yem ihtiyacı geldiğini belirterek, bu sorunu çözmek için de öncelikle mera ıslahı ve daha sonra da yöreye uygun yem bitkileri ekilişlerinin arttırılması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Kendir yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Hayvancılığın gelişmesinde çayır ve meraların önemli derecede katkısı bulunmaktadır. En ucuz yem sağlamanın kaynağı çayır ve meralardır.

Eğitilmesi Gerekir
Merada otlatma diğer yemlemeye göre daha verimli, ekonomik ve merada otlayan hayvanlardan daha fazla kazanç elde edilmektedir. Meralar, üzerinde bulunduğu toprağı çıplak araziye göre daha iyi korumakta ve iklim üzerinde de olumlu yönde faydalarının yanı sıra doğal dengenin korunmasında ve yağışların toprakta tutulmasında mera alanlarının önemi büyüktür. 1998 yılında çıkan mera kanunu ile birlikte meraların korunması, yapılan ıslah çalışmaları ile meralar daha faydalı hale getirildi. Meralar ülkemizin hayvancılık yemini tamamen karşılamıyor. Bunun için de yem bitkileri ekilişlerinin arttırılması hususunda çiftçilere gerekli eğitimlerin verilmesi gerekir."

Kırbaş Bilgi Verdi
İl Müdürü Kırbaş da, hayvancılığın gelişmesi için değişik projeler uyguladıklarını ve bu projeler için de mera ıslah projesinin büyük bir önem arz ettiğini belirterek, ildeki 69 bin hektar meranın yüzde 90 tahdit çalışmasının bitirildiğini ve bu yıl ıslah çalışmalarına daha da ağırlık vereceklerini söyledi. Toplantıda proje kapsamında Keskin İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü`nde görev yapan Ziraat Mühendisi, Veteriner Hekim, Ziraat Teknikeri, Veteriner Sağlık Teknisyeni olmak üzere toplam 23 personele mera ıslahı konusunda bir haftalık eğitim ile ıslah yapılması düşünülen köylerde çiftçilerin bilinçlendirilmesine yönelik bilgilendirme toplantılarının düzenleneceği kaydedildi.

Geniş Katılım Oldu
Toplantı sonrasında ilçeye bağlı Polatyurdu ve Yoncalı köyleri meralarında incelemeler yapıldı. Vejetasyon durumu incelenerek ne tür bir ıslah çalışması yapılacağı konusunda arazide gözlem ve incelmelerde bulunuldu. Toplantıya Keskin Kaymakamı İlker Özerk Özcan, Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi`nden Prof. Dr. Hayrettin Kendir, Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Akif Karslı, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mehmet Başalan, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Naim Deniz Ayaz, Doç. Dr. Serkan Erat, Yardımcı Doç. Dr. Numan Akyol, Keskin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Çağatay Yıldırım, teknik elemanlar ve çok sayıda çiftçi katıldı.
 



  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli
  • Pazartesi 28.1 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Salı 29.4 ° / 18.3 ° Güneşli