Anahtar Kelimeler:

Tarım Sigortası Önemli

Tarım Sigortası Önemli

Çiftçiye Önemli Uyarı!

Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “Hayvancılığın Sorunları ve Çözüm Önerileri Projesi” kapsamında hayvan yetiştiricilerinin bilgilendirilmesi çalıştayı Çelebi ve Keskin İlçelerimizde yapıldı.

Geniş Katılım Oldu
İlk toplantı Çelebi’de yapıldı. Toplantıya; Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç Dr Mehmet Başalan, Doç. Dr. Nuri Altuğ, İlçe Müdürü Yıldıray Ayan, Muhtarlar, teknik elemanlar ve hayvan yetiştiricileri katıldı. İkinci toplantı Keskin’de yapıldı. Bu toplantıda ilk olarak “Devlet Destekli Tarım Sigortaları” anlatıldı. Toplantıya TARSİM Ankara Bölge Müdürü İsmail Elmas, Bölge Müdür Yardımcısı Muhteşem Torun, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç Dr Mehmet Başalan, Doç. Dr. Nuri Altuğ, İlçe Müdürü Çağatay Yıldırım, teknik elemanlar ve çiftçiler katıldı.

Kırbaş Bilgi Verdi
Toplantının açılışında bir konuşma yapan İl Müdürü Recep Kırbaş; "İlimiz tarım ve hayvancılığında çiftçilerimize üretimlerinde katma değer oluşturabilmek ve daha fazla kazanç sağlayabilmek amacıyla değişik kaynaklardan projeler uyguladıklarını söylemiştir. Tarım Sigortasına devletin % 50 prim desteği vermesine rağmen Kırıkkale’de yeterince ilgi olmadığını, 2013 yılında 122.011 dekar alan ve 4.358 baş hayvan için 7579 poliçe kesildiğini, bunların sigorta bedelinin 58.300 bin TL olduğunu ve bu kapsamda 813.831 TL tazminat ödendi" dedi.

Sigorta Kapsamı
TARSİM Ankara Bölge Müdürü İsmail Elmas tarafından Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi’nin işleyişi ve hasar organizasyonu ile ilgili bilgi verildi. Elmas, "Tüm bitkisel ürünler için; dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını risklerinin neden olduğu miktar kaybı ile yaş meyve, sebze ve kesme çiçekler için doludan kaynaklanan Kalite Kaybı,
Veteriner Bilgi Sistemine kayıtlı olan süt ve erkek besi sığırları ile mandalar, Genel Şartların A.3 maddesinin (a) fıkrasında belirtilen hastalıklar hariç olmak üzere, her türlü hayvan hastalıkları ve gebelik, doğum veya cerrahi müdahale (Dar Kapsamlı Tarifede, tüm hastalıklar teminat dışıdır.), her türlü kazalardan, yılan ve böcek sokması, zehirli çayır otları ve yeme bağlı zehirlenmeler...

Kayıt Sistemi
Her türlü doğal afetler ve güneş çarpması, yangın veya infilâk sebebiyle, meydana gelen ölümler ve mecburi kesim riskleri ile tarife ve talimatlar çerçevesinde süt sığırları için yavru atma riski, TÜRKVET ve Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı olan, plakalı, modern ve içinde arı olan aktif kovanlarda; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, sel ve su baskını, kovanların nakliyesi esnasında; sadece gezginci arıcılık için geçerli olamak üzere çarpma, çarpışma, devrilme, yanma vb.nedenler sonucu meydana gelen zararlar, genel şartlar ile tarife ve talimatlar çerçevesinde sigorta kapsamında olduğunu ve sigortaların anlaşmalı acentelere yaptırılabileceğini,Tarım Sigortalarında, Sigortalı tarafından ödenecek olan primin % 25`i peşin alındığını, kalan prim tutarının da en fazla 5 taksitle tahsil edildi" dedi.

Bakım Ve Beslenme
Hayvan yetiştiriciliği toplantılarında öncelikle Doç Dr Mehmet Başalan; yetiştiricilere hayvan bakım ve besleme konularında bilgiler aktardı. Başalan; büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde ekonomik bir beslenmenin nasıl yapılabileceğini, et ve süt hayvancılığı beslemesi, buzağıların bakım ve beslemesi,  meraların hayvan beslemedeki önemi konularında yetiştiricilere bilgilendirme yaptı. Toplantılarda daha sonra söz alan Doç. Dr. Nuri Altuğ da hayvan yetiştiriciliğinde koruyucu hekimliğin öneminden bahsederek hastalıklarla mücadelede öncelikle aşılama, ahır temizliği ve hayvanların korunması gerektiğini söyledi. Hayvan hastalıklarının sebeplerini ve alınabilecek tedbirler hakkında yetiştiricilere bilgiler aktardı. Bu çalıştaylar proje gereği Sulakyurt, Delice ve Balışeyh ilçeleriyle devam edecek.
 



  • Cuma 23.6 ° / 14.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu