Anahtar Kelimeler:

Kışlık ekim uyarısı!

Kışlık ekim uyarısı!

 Önemli bir uyarı!

Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kırıkkale`nin 2013 yılı kışlık ekimlerde sonbahar ve kış başlangıcında yağışların yeterli olmayışı, kar yağışının da olmaması sebebiyle genelde çıkışların düzensiz, geç ekimlerde ise bölgelere bağlı olmak üzere çıkışların hiç olmadığının gözlendiğini bildirdi.

Bilgi verildi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, ocak ayında son Yağan yağmurlar neticesinde toprak altında kalan tanelerin çimlendiği, toprak üstüne çıkan bitkilerin ise canlandığı, şuan için bitkilerin gelişiminin normal şekilde seyrettiği ve her hangi bir sıkıntı gözlenmediği arazilerde yapılan çalışmalar neticesinde tespit edildiği belirtildi. Türkiye`nin, ekoloji ve iklim koşulları, toprak varlığı ve zengin ürün deseni sayesinde büyük bir tarımsal üretim potansiyeline sahip olduğu ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

Açıklama yapıldı

"Bu özellikleri itibariyle Türkiye, tarımsal üretim açısından en önemli ülkelerden biridir. Buğday geniş bir adaptasyon yeteneğine sahip olmasına rağmen fazla sıcak ve nemden hoşlanmayan bir serin iklim tahılıdır. Özellikle gelişiminin ilk dönemlerinde sıcaklığın 8-10 derece, bağıl nemin yüzde 60`ın üzerinde olması yeterlidir. Kardeşlenme ve sapa kalkma arasında da fazla sıcaklık istemez. 10-15 derece sıcaklık, yüzde 65 nem, az ışıklı ve yarı kapalı havalar uygundur. Sapa kalkma ile sıcaklık ve nem isteği artar. Başaklanma döneminin hemen öncesinde bağıl nemin yüksek olması buğday verimini olumlu yönde etkiler.

 

Durum anlatıldı

Döllenme ile birlikte, düşük nem ve yüksek sıcaklık tanenin niteliğini yükseltir. Buğday değişik tip topraklarda yetişebilen bir bitkidir. Verimsiz kıraç topraklarda ve verimli taban alanlarda yetiştirilebilen birçok buğday çeşidi vardır. Bununla birlikte buğday için en uygun topraklar, drenajı yeterli olan derin killi-tınlı topraklardır. Su tutma kapasitesi yüzde 25-30 olan toprak buğday için uygundur. Çimlenmenin başlayabilmesi için tanenin kendi ağırlığının yüzde 35-70`i kadar suyu alıp şişmesi gerekir."



  • Pazartesi 28.1 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Salı 29.4 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 29.5 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı