Anahtar Kelimeler:

‘Gerekli işlem yapılacak'

‘Gerekli işlem yapılacak

 İşin peşini bırakmıyor

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kırıkkale ziyaretinde dinlemelerle ilgili açıklamada bulundu ve bunun gereğinin yapılacağını söyleyerek dikkat çekici bilgiler verdi.

Dinleme açıklaması

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Mahkemeler çok sorumsuzca karar vermiş, mahkemelerden gerekçelendirilmemiş fazla delillendirilmemiş şekilde kararlar istenmiş ve onlarda karar vermişler. Benim kendi kanaatim özellikle bu dinlemeler son 3 yıl içerisinde yoğunlaşmış, son 3 yıl içinde dinlemelerin bu verilen sayının da üzerinde olabileceğini tahmin ediyorum. Bazı bilgilerim var o konuda çünkü" dedi. Atalay, Kırıkkale`nin Delice ilçesinde partisinin Seçim Koordinasyon Merkezi`nin açılışının ardından, TİB`de yürütülen soruşturma çerçevesinde 2012`de 257 bin 454 kişinin, 2013`de 252 bin 62 kişinin dinlenmesini AA muhabirine değerlendirdi. Atalay, bu konudaki haberi henüz görmediğini belirterek, TİB`in bilindiği gibi adli dinlemeler için mahkeme kararı çıktıktan sonra o dinlemeleri organize eden, gerçekleştiren bir kurum olduğunu kaydetti.

Dinleme konusu

Son zamanlarda bu kurumda epeyce sorunların olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Başbakan Yardımcısı Atalay, şöyle konuştu: "Zaten biz de hep şundan toplum olarak hepimiz şikayetçiyiz, yani bu adli dinlemelerin sayısının çok farklı olduğu. Geçenlerde hatırlarsanız, İstanbul`da yine bir şey oldu, bir ismi de tuhaf, tuhaf dosyalar oluşturarak, uydurma dosyalar, işte `Selam` gibi vesaire örgüt isimleri koyarak, dinleme kararları alınmış, yüzlerce kişinin, sonra bunlar binlere ulaşıyor falan. Tabi bunun hepsi TİB`in sayısı içinde. Yani mahkemeler çok sorumsuzca karar vermiş, mahkemelerden gerekçelendirilmemiş fazla delillendirilmemiş şekilde kararlar istenmiş ve onlar da karar vermişler. Benim kendi kanaatim özellikle bu dinlemeler son 3 yıl içerisinde yoğunlaşmış, son 3 yıl içinde dinlemelerin bu verilen sayının da üzerinde olabileceğini tahmin ediyorum. Bazı bilgilerim var o konuda çünkü. Şu günlerde çok fazla sayıda, değişik dosyalarda bu tespitler yapılıyor. Ama biz hükümet olarak bütün kurumlarımız olarak, bütün bakanlıklarımız olarak bunların hepsinin şu anda üzerine gidiyoruz."

Hesap verecekler

Bu kapsamda bütün dosyaların ele alındığını, değerlendirildiğini, hem adliyelerde hem emniyette ve TİB`de neler yapıldığını iyice tespit ettiklerini vurgulayan Atalay, "Bunların hepsi açığa çıkacak ve burada sorumlular bunun hesabını verecek. Ben doğrusu TİB`in açıkladığı bu sayı benim için hiç sürpriz olmadı. Yani bunun ötesine de gidebilir bu sayılar. ve doğrusu bugün çıkan yasayı çok önemli görüyorum. Bundan önce sulh ceza hakimi, tek hakim dinleme ile ilgili savcının getirdiği talebi karara bağlıyordu hatta eğer gecikme olacaksa, savcı kendisi dinleme kararını veriyordu. Şimdi biz çok önemli bir düzenleme yaptık. Artık dinleme kararları ağır ceza mahkemesinde ve ittifakla verilecek. Yani 3 hakimle verilecek ve bu dinleme kararları öyle kolay verilemeyecek. Bu konuda atılan bu adımın bundan sonra bu konuyu düzene sokacağına inanıyorum" diye konuştu.



  • Pazartesi 28.1 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Salı 29.4 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 29.5 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı