Anahtar Kelimeler:

Seçimi neden kaybetti!

Seçimi neden kaybetti!

 İşte sebepleri

ve sonuçları!

Kendi etti ve kendisi buldu!

Kırıkkale seçim sathına girdiğinde MHP Belediye Başkan Adayı Mustafa Pekdoğan’ın seçim stratejisi ile seçimi kazanması bekleniyordu. Ancak böyle olmadı. Olamadı çünkü kritik hatalar yapılmıştı… Hataları da Pekdoğan’ın bizzat kendisi yaptı…

Kaybeden isim o oldu

Milliyetçi Hareket Partisi Kırıkkale’de bu dönem yerel seçimde çok iyi bir hava yakalamıştı. Ancak seçimi kaybettiği gibi, sürpriz şekilde beklenenin altında oy aldı. Peki bu nasıl oldu? Yani seçimi kazanması beklenen isim, anketlerde iktidar partisini zorlayan isim ve duruma bakılarak at başı giden seçimde kaybeden isim: Mustafa PEKDOĞAN. Nasıl başarmıştı kaybetmeyi. İşte bu analizde bunu okuyacaksınız…

Umut olmuştu ama…

Mustafa Pekdoğan’ın adaylığı kimseyi şaşırtmadı. Çünkü uzun zamandır adaylık için çalışma yapıyordu. Yaklaşık 6 ay önce de adaylığı neredeyse kesinleşmişti. Aday oldu… “Ben çok değiştim, dersimi aldım…” diyerek çıktı yola. Balkon konuşmasında bunu söyledi. Millette bir umut oluştu. Çünkü AK Parti’ye artık çok kızan bir kesim de oluşmaya başladı. Onlar bir “umut” olarak Pekdoğan’ı gördüler. Pekdoğan, şehrin önemli siyasi aktörlerini bir araya getirerek başladı çalışmaya. Çok dikkat çekici ve gelecek için umut vericiydi.

Bir sorun vardı!

Fakat bir sorun vardı. Gelen herkes bir şeyler için geliyordu. Kimi iş ve ihale almak için, kimi meclis üyeliği için, kimi başkan yardımcılığı için ve kimi de müdürlük için… Bu sorun git gide kulaktan kulağa yayılmaya ve daha sonra da sesli şekilde dile getirilmeye başladı. Şehrin eski bir siyasi aktörünün oğlunun başkan yardımcılığı artık herkesin dilindeydi ve tepki çekiyordu. Bunu yalanlayan da olmuyordu.

Kırılma noktası

Kırılma noktası meclis üyeleri belirlenirken yaşandı. Liste açıklandığında görüldü ki, ülkücüler liste dışında kalmıştı. İşte ne olduysa o gün olmuştu. Durumu bilen Pekdoğan, sonra toparlarım hesabıyla yola devam etti. Ancak üç gün boyunca da bir yakınının hastalığını bahane ederek ortalıkta görünmedi. Tepkilerin dinmesini bekliyordu. Tepkiler bir süre sonra dindi ama sandığa öyle bir yansıdı ki, Pekdoğan’ı şok etti. Bu kadarını o bile beklemiyordu.

Hiç biri gelmedi!

Seçim süresi boyunca birkaç kırılma noktası daha oluştu. Yöresel dengelerde sorun vardı. Ağır adamlar dışarıda kaldı, hafif adamlar listeye girdi. Keskin ağırlığı pek dikkat çekmedi. Pekdoğan’a bu yüzden kimse de pek çalışmadı. Seçimi kaybederken, Pekdoğan’ın aldığı 30 bine yakın oyda, sadece MHP kütlesinin oyu, CHP’nin bir kısmı ve cemaat oyu vardı. Keskin oyu yoktu, Yozgat oyu yoktu, Kırşehir oyu yoktu. Oba oyu hiç yoktu. Hele hele o anlı şanlı (!) siyasi aktörlerin oyu kendi aile efratlarından başka değildi.

Atalay’ın açıklaması

Bir seçim böyle geldi geçti. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, seçimin yapıldığı Pazar günü şunu açıklıyordu gazetecilerle bahse girerek: “Bizim oyumuz yüzde 41, MHP’nin oyu yüzde 30, SP’nin oyu yüzde 19 olacak…” Aynen de öyle çıktı. MHP Pekdoğan’la kaybetti.pekdoganın akıllandığına da kimse inanmadı bazı ekleme kurmaylarıda MHP ye rağmen seçim alacağız söylemleride ülkücüleri kızdırdı. Pekdoğan, kendi etti, kendisi buldu. Kendi hataları yüzünden seçim kaybetti, partisine de kaybettirdi.



  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli
  • Pazartesi 28.1 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Salı 29.4 ° / 18.3 ° Güneşli