Anahtar Kelimeler:

Ceviz fidanı dağıtıldı

Ceviz fidanı dağıtıldı

  

Çiftçiye destek olunuyor

Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından “ Meyveciliği Geliştirme Projesi” kapsamında çiftçilere ceviz dağıtımı yapıldı. Ceviz dağıtım törenine katılan Vali Ali Kolat, “Çiftçilerimize her türlü desteği veriyoruz” dedi.

Ceviz fidanı dağıtıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü deposunda düzenlenen ceviz dağıtım törenine katılan Vali Ali Kolat, Kırıkkale’de çiftçilere yönelik tüm projelere ellerinden gelen destekleri verdiklerini ifade etti. Kolat, “Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından bölgede ciddi destekle veriyor.  Yöremizde iyi bir seracılık imkanı var. Ceviz acısından bölgemiz iyi bir potansiyel ver hayvancılık yönünde de çalışmalar var her konuda çalışmalar devam ediyor. Nerede bir hareket varsa orada bulunmak istiyoruz” dedi.

Fidan üretimi yapılmalı

Her zaman çiftçilerin yanlarında olduklarını belirten Kolat, “Hükümetimiz de destek veriyor biz imkânlarımız ölçüsünde elimizden gelen desteği veriyoruz Kırıkkale’de üretilen ürünlerin pazarlama sıkıntısı yaşamayacağını biliyoruz. Biz elimizden gelen desteği veriyoruz. Cevizlerin özelikleri bakımından Kaman-1 cevizi başta olmak üzere değer cins cevizlerinde dağıtımı yapıyoruz. Bu fidanlarını da bizlerde üretmeliyiz bu yönlü çalışmalarımız olacak bunun içinde destek vermeye hazırız” şeklinde konuştu.

1.171 dekar meyve bahçesi var

Özel İdare kaynakları kullanılarak temin edilen 3.350 adet aşılı tüplü Kaman-1 ceviz fidanı; kapama bahçe kurmak isteyen merkez ve İlçelerdeki 100 çiftçiye dağıtıldığını ifade eden Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü Recep Kırbaş, “Toplam 330 dekar olarak planlanan ceviz fidanlarının dağıtımı 2-5 dekarlık bahçeler şeklinde yapılmış olup; çitçilerimizin ekonomik getirisi yüksek olan meyveciliğe adım atmaları hedeflenmiştir. İlimiz genelinde kayıtlı olarak 1.171 dekar meyve bahçesi mevcut olup, bu alan yetersiz kalmaktadır. Bu amaçla İl Müdürlüğümüz 4.500 adeti geçtiğimiz dönemde olmak üzere son iki yılda toplam 7.850 adet sertifikalı kaman-1 ceviz fidanı dağıtımı gerçekleştirilmiş, saklama koşulları ve iklim isteklerinin uygun olması, aynı zamanda Pazar payının yüksek olması sebebiyle, İlimizde ceviz yetiştiriciliği gelişecek, böylelikle çitçinin tarımsal geliri yükselecektir” diye konuştu.

Kırbaş bilgi verdi

Kırbaş, “Kırıkkale için adaptasyon sorunu olmayan Kaman-1 ceviz çeşidinin özelliklerini de şöyle özetleyebiliriz Üzüm salkımı meyve sıklığı vardır. Salkım 4-8-12 li meyve özelliğine sahiptir. Ortalama meyve ağırlığı 11 g iç ağırlığı 5,3 g, iç oranı yüzde 48,1 iç yağ oranı yüzde 65 olup kuru tüketim için idealdir. Eylül ayı sonunda hasat edilir. Kırma makineleri için ideal şekildedir. Antraknoza ve diğer hastalıklara karşı dayanıklıdır. Yan tomurcuklarda yüzde 90 verimlidir. İç kurduna dayanıklıdır. Kaman 2-3-4 çeşidinden geç yapraklanır. Bu nedenle de İlkbahar geç donlarından etkilenmez. Periyodisite göstermeyip, her yıl aynı verimi verir” dedi.



  • Pazartesi 28.1 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Salı 29.4 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 29.5 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı