Anahtar Kelimeler:

Çiftçiyi üzen gelişme!

Çiftçiyi üzen gelişme!

  

Bu kez  de “pas” çıktı!

Kırıkkale`de havaların yağışlı gitmesi nedeniyle buğday tarlalarında pas hastalığı tespit edildi.

Hastalık tesbit edildi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, yaptığı yazılı açıklamada, mevsim itibariyle havaların yağışlı gitmesiyle kent genelinde yapılan arazi çalışmalarında buğday tarlalarında pas hastalıklarının görüldüğünü belirtti. Çiftçilerin arazilerini kontrol ederek pas hastalığının tespit edilmesi halinde hastalığın ilerlememesi için gerekli ilaçlamanın yapılması gerektiğinin altını çizen Kırbaş, şunları kaydetti:

Bilgi verildi

"Bu hastalık buğday tarlalarında ilkbaharda hava sıcaklığının 10 – 15 derecelik sıcaklıklara çıkması ile görülmeye başlar. Yaprakların üst yüzeylerinde makine dikişine benzer şekilde püstüller oluşur. Bu püstüller limon veya portakal rengindedir. İlkbaharda oluşan bu püstüllerden milyonlarca yazlık hastalık etmeni etrafa dağılarak uygun şartları bulduğunda yeni hastalıkları başlatırlar. Hastalığın oluşmasında sıcaklık ve nem çok önemlidir. Pas hastalığıyla mücadelede ilk olarak yapılması gereken ilk iş sık ekimden kaçınmaktır. Sık ekim yapılması durumunda buğday bitkileri yeterince havalanamayacağı için hastalığa yakalanma riski ve şiddeti çok olacaktır. Gübreleme toprak analiz sonuçlarına göre yapılmalıdır. Yabancı ot mücadelesi tekniğine uygun ve zamanında yapılmalıdır. Bunların yanında pas hastalıklarına dayanıklı buğday çeşitlerinin ekilmesi ile pas zararı en az seviyeye indirilebilmektedir."

Ne kadar ekim yapıldı?

Kırbaş, Kent genelinde 1 milyon 134 bin dekar alanda buğday ekimi yapıldığını, toplam veriminde 269 bin 239 ton olduğunu vurgulayarak, ürünlerin daha kaliteli ve veriminde bol olması için hububatta süne ve kımıl mücadelesinin yanında pas hastalığına da önem verilmesi gerektiğini kaydetti.



  • Pazar 31.5 ° / 19.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.9 ° / 17.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.5 ° / 16.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı