Anahtar Kelimeler:

Çevre kirliliği her geçen yıl artıyor

Çevre kirliliği her geçen yıl artıyor

Çevreye önem verelim!

Dünya Çevre Günü Evliya Çelebi İlkokulunda düzenlene törenle kutlandı. Törende konuşan Kırıkkale Valisi Ali Kolat çocuklara erken yaşta çevre bilinci ile tanıştırmak gerektiğini çevre kirliliğinin her geçen yıl arttığını belirterek başka dünya yok ifadesini kullandı.

Tören düzenlendi

Dünya Çevre günü münasebetiyle Kırıkkale Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve TÜPRAŞ tarafından düzenlenen tören Bahçelievler Mahallesindeki Evliya Çelebi İlköğretim okulunda yapıldı. Törene Kırıkkale Valisi Ali Kolat, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Turgut Çiçek, Kırıkkale TÜPRAŞ Rafineri Müdürü Bekir Yumlu, Jandarma Alay Komutanı Harun Karaduman,  Milli Eğitim Müdürü Bahattin Kapucu, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Güngüneş, il müdürleri, okul öğrencileri veliler ve vatandaşlar katıldı.

Yaşanabilir bir Kırıkkale

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törenin açılış konuşmasını Evliya çelebi İlköğretim Okulu Müdürü Hüseyin Aydemir yaptı. Aydemir törenin okulda yapılmasından dolayı mutlu olduklarını söyleyerek katılan herkese teşekkür etti. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Turgut Çiçek törende yaptığı konuşmada Birleşmiş Milletler tarafından 1972 yılında alınan arkadan sonra 5 Haziran’ın Dünya çevre günü olarak kutlandığını söyledi.  Müdür Çiçek son yıllarda herkesin farkında olduğu insanlığın geleceğini yakından ilgilendiren ve evrensel bir tehlike oluşturan çarpık kentleşme ve sağlıksız sanayileşme beslenme ve enerji konusunda yaşanan problemler azalan ve tükenen canlı türleri artan kirlilik ve iklim değişikliklerinin neden olduğu global çevre kirliliği çağın önemli problemi olduğunu söyledi.

Çevre ilgi bekliyor

Çiçek konuşmasında “Herkes çevreden bir şey beklerken çevrede bizden ilgi bekliyor. Temizlik bekliyor. Çevreye karşı duyarlı olmalıyız. Sanayicilerimiz çevreye zarar vermeyen ve çevreyle uyumlu sanayi tesisleri kurmalıdır. Siz vatandaşlarımızdan da çevre bilinci ile hareket ederek toprağa suya ve havaya karşı daha duyarlı olması çok ama çok önemli. Maksadımız daha yeşil daha güzel daha temiz daha yaşanabilir bir Kırıkkale hedefini gerçekleştirmektir” ifadelerini kullandı.

Geleceğimizin garantisi

Kırıkkale Valisi Ali Kolat törende yaptığı konuşmada son yıllarda çevre konusunda önemli adımlar atıldığını esasen Türklerin atalarından gelen bir çevre bilirci olduğunu söyledi. Kolat “5 Haziran Gününü Dünya Çevre Günü olarak kutlanacağı kararını almıştır. İnsanoğlu yaşadığı çevreyi temiz tutmazsa, işini temiz yürütmezse, suyuna, havasına ve çevresine sahip çıkmazsa boğulacak bir noktaya gelir ve ondan sonrada bu işten nasıl kurtuluruz diye çare aramaya başlar. Bizim kendi örfümüz, âdetimiz ve geleneklerimizde de temizlikle ilgili çok güzel sözler var. Temizlik imandan gelir, aslan yatağından belli olur deriz.

Bilinçlenmek önemli

Bu anlamda her şeyden önce temiz olmayı temiz kalmayı, kirli olmayı ve kirli kalmayı birbirinden ayırt edebilirsek temiz yaşanacak ortamı da hep beraber kurmuş oluruz. İnsanoğlu maalesef geliştikçe, ilerledikçe birçok sanayi atıkları, ilaçlar aklınıza gelebilecek her türlü atıkları görüyoruz ve iç içe yaşıyoruz. Bu anlamda bilinçlenmek çok önemli. Çocuklarımızın bu bilinçle yetişmesi halinde ömür boyu bu bilinci yaşatırlar ve kendileri de o şuur içinde hareket ederler. Bu anlamda çocuklarımıza her şeyden önce temiz kalmayı, çevreyi kirletmemeyi, elimizi yıkamayı, dişimizi fırçalamayı, yerlere poşet, izmarit gibi unsurları atmamamız gerektiğini, yeşil bir çevre edinmemiz gerektiğini öğretmeliyiz. Bu çocuklarımız yarının iş adamı, sanayicisi, fabrikatörü, eğitimcisi olursa orada da aynı hassasiyeti muhakkak göstereceklerdir”

Örnek olarak söyleyebiliriz

Kolat, “Bir cam şişesinin doğada 4 bin yıl, plastiğin bin yıl, cikletin 5 yıl, kola kutusunun 10 yıl, sigara filtresinin 2 yıl yok olmadığını, dünyadaki mevcut suların ancak %1’inin kullanılabilir su olduğunu, bin litre yağın bir milyon litre içme suyunun kirlettiğini örnek olarak söyleyebiliriz. Bu tür hususlara dikkat ettiğimiz zaman alışveriş yaparken, tüketirken, harcarken bu bilinç içerisinde hareket edersek dünyamıza sahip çıkarız. Bu vesileyle bu güzel ortamı oluşturan yetkililere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Defile büyük ilgi gördü

Konuşmaların ardından tören minik izcilerin çevre yemini etmesi ile devam etti. Törenin en ilgi çekici kısmı ise Hacılar Hüseyin Aytemiz İlköğretim Okulu öğrencilerin evrensel atıklarla yaptıkları giysi defilesi oldu. Minik öğrencileri çevredeki atıklardan yaptıkları birbirinden güzel elbiseleri sergiledi. Defile sonunda Vali Kolat öğrencileri tebrik ederek fotoğraf çekindi. Tören minik öğrencilerin Halk oyunu, step gösterileri, mini skeç gösterileri ile devam etti.

Ödülleri verildi

Törenin sonunda ise Çevre konulu resim, şiir, kompozisyon dalında yapılan yarışmada dereceye giren Vahit Sazak, Meral Cansız, Melike Köksal, Emir Erduran, Kübra Sultan Uğurer, Elif Yıldırım, Mustafa Acar, Şerife Nazlı Şaşmaz ve Elif Erduran’a ödülleri  Vali ali Kolat, Jandarma Alay komutanı Harun Karaduman, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Turgut Çiçek  ve TÜPRAŞ Kırıkkale Rafineri Müdürü  Bekir Yumlu tarafından verildi. Törende ayrıca emeği geçenlere de birer plaket verildi.  



  • Cuma 26.5 ° / 14.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.9 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli