Anahtar Kelimeler:

İşte Suriyeli gerçeği

İşte Suriyeli gerçeği

 Atalay açıkladı        

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın Türkiye’ye sığınan Suriyeli mülteci sayısının 218 bini kamplarda olmak üzere 1 milyon 50 bini geçtiğini açıklaması önemli bir gerçeği de gözler önüne serdi.

Ucuz iş gücü

Kamp dışında yaşayan Suriyeli mülteci sayısının 900 bine yaklaştığı anlaşıldı. Türkiye’nin tüm illerine dağılmakla birlikte kamp dışında yaşayan mültecilerin yüzde 90’ının 16 ilde yoğunlaştığı görüldü. Kamp dışında yaşayanların önemli bir bölümü ucuz iş gücü olarak çalıştırılıyor. Bazı mültecilerin dilencilik yapması ve hırsızlıkla kapkaç gibi asayiş olaylarına karışması da yerli halkta tedirginliğe neden oluyor.  

6 milyon arttı

Dünya üzerinde yaşanan çatışmalardan, savaşlardan kaçan mültecilerin sayısı da 2’nci Dünya Savaşı yıllarına ulaştı. Birleşmiş Milletler verilerine göre savaş, işkence ve kötü muamele nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan insan sayısı 2013 yılı itibarıyla tüm dünyada 51,2 milyon. Rapora göre mültecilerin sayısı bir önceki yıla göre 6 milyon arttı.  Sayılar arasında dikkat çeken en önemli ayrıntı ise tahminen 6.3 milyon kişinin yıllardır mülteci durumunda oldukları.

Destek vermiyorlar

Gelişmekte olan ülkeler mültecilerin yüzde 86`sına ev sahipliği yaparken, refah seviyesi yüksek olan ülkeler ise sadece yüzde 14`ünü barındırıyor. Suriye krizi boyunca Lübnan, Ürdün ve Türkiye kapılarını mültecilere açtı. Lübnan’da şu anda 1 milyondan fazla Suriyeli mülteci yaşıyor.



  • Çarşamba 23.5 ° / 16.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 23.4 ° / 16.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 23.6 ° / 14.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu