Anahtar Kelimeler:

Evlerde ramazan telaşı sürüyor

Evlerde ramazan telaşı sürüyor

 Ramazan için tatlı hazırlık

Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte evlerdeki Ramazan hazırlıkları hızlandı. Hünerli eller yufka ve erişte yapma telaşında. Ramazan hazırlıklarını sürdüren kadınlar, komşularıyla bir araya gelerek yufka ve erişte yapıyor. 

Ramazan telaşı

Ramazan`a sayılı günler kala evlerdeki Ramazan hazırlıkları da hız kazanmaya başladı. Bir taraftan hazır gıda alışverişlerini tamamlamaya çalışan vatandaşlar, diğer taraftan da Ramazan`da özel olarak tüketecekleri erişte ve yufka gibi gıda ürünlerini hazırlamaya koyuldu. Ramazan ayında tüketimi artan yufka ve erişte, Anadolu`da kadınların yardımlaşmasıyla hazırlanıyor. Ev kadınları "11 Ayın Sultanı" Ramazan`ın yaklaşmasıyla dolayısıyla yufka yapımı için kolları sıvadı.

Yardımlaşarak yapıyorlar

Hünerli eller, geleneksel Ramazan hazırlıklarından biri olan ve sahur ile iftar sofralarını süsleyecek lezzetli böreklerin yapımında kullanılmak amacıyla, kuru yufka yapımına başladı. Odun ateşi üzerine konulan sacın çevresinde sofra ve oklavalarını alarak bir araya gelen kadınlar, maniler söyleyerek evlerinin bir aylık yufka ve erişte ihtiyacını yardımlaşarak yapıyorlar. Türk mutfağında önemli bir yer tutan ev işi unlu mamuller, Sarayönü merkezde yaşayan ev kadınlarınca Ramazan ayı öncesi `imece` usulüyle hazırlanıyor. Odun ateşi üzerine konulan sacın çevresinde sofra ve oklavalarını alarak bir araya gelen kadınlar, maniler söyleyerek evlerinin bir aylık yufka ve erişte ihtiyacını yardımlaşarak yapıyorlar.

Çarşı hareketlendi

Bu arada çarşı ve pazarda da Ramazan telaşı yaşanıyor. Ramazan ayında çok tüketilen gıdalar vitrinleri süslemeye başladı. Vatandaşlar Ramazan alışverişi yapıyorlar. Ancak bir sıkıntı var, kuru gıda ve et fiyatlarında astronomik artış gözleniyor. Bu durum vatandaşların tepkisini çekiyor. Öte yandan camilerde de temizlik yapılarak Ramazan telaşı buralarda da yaşanıyor. 



  • Pazartesi 28.1 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Salı 29.4 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 29.5 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı