Anahtar Kelimeler:

Alerji hastalığı büyük bir tehdit

Alerji hastalığı büyük bir tehdit


Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. A. Füsun Kalpaklıoğlu alerjik hastalıkların tüm dünyanın,  özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin çok önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.

Önemli bir uyarı

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. A. Füsun Kalpaklıoğlu, alerjinin bir çok kişiyi tehdit etiğini belirtti. Kalpaklıoğlu, “Toplumda son derece çok yaygın olan alerjik hastalıklar ortalama her 4-5 kişiden birinde görülmekte ve yetişkinlerde çok önemli iş -güç kaybına,  çocuklarda ise okul devamsızlığına neden olmaktadır.  Alerjik hastalıkların uzun seyirli olması ve zaman zaman yaşamı tehdit etmesinin yanı sıra devlet bütçelerine milyarlarca dolarlık ekonomik yük getirdiği de unutulmamalıdır”

Öldürücü olabilir

Alerjik hastalıklar arasında öldürücü olabilmesi nedeniyle korkutucu bir klinik tablo olan anafilaksi (allerjik şok), bu yılki Dünya Alerji Haftasının ana temasını oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Prof. Dr. Kalpaklıoğlu, “Anafilaksi,  besin, ilaç veya arı zehiri gibi alerjiye neden olabilen maddelerin (alerjenlerin)   vücuda girmesini takiben bir kaç dakika veya saat içinde aniden ortaya çıkabilen çok ciddi bir hastalıktır. Anafilaksinin en önemli belirtileri deride yaygın döküntü, kaşıntı,  kızarıklık; dilde ve dudaklarda şişlik, nefes almada zorluk, bulantı, kusma ve kan basıncında ani düşme (hipotansiyon) olarak sıralanabilir.”

Tanısı çok zor

“Tanı için en az farklı iki organa ait belirtilerden bir kaçının bir arada olması gerekirken kişide kesin alerji yaptığı bilinen bir madde ile karşılaşmadan sonra aniden ortaya çıkan hipotansiyon tanıda tek başına yeterli olabilir. Anafilaksinin, tanı ve tedavide geç kalındığında öldürücü olabileceği unutulmamalı ve bu belirtileri gösteren hastalar veya aileleri zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.” diye konuştu.

Bilinçli olunmalı

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği`nin ülkemizde alerji eğitimi alanında etkinlik gösteren yegâne ulusal kuruluş olduğunun ve bu amaçla hekim eğitiminden halk eğitimine uzanan geniş bir yelpazede görev yapmakta olduğunun altını çizen Yrd. Doç. Dr. A. Baççıoğlu ise, "Dünya Alerji Organizasyonu (WAO)`nun ülkemizdeki resmi temsilcisi olan Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği tüm dünyada olduğu gibi 7-13 Nisan tarihleri arasında bu yıl da Dünya Alerji Haftası’nı kutlamakta, çeşitli etkinliklerle ülkemizde alerjik hastalıklar konusunda farkındalığın artırılmasına, daha bilinçli ve sağlıklı bir toplum yaratma çabasına katkı vermeye çalışmaktadır”

Seminer verilecek

“Derneğimiz tarafından, Dünya Alerji Haftası boyunca toplumumuzun dikkatini anafilaksi ve diğer alerjik hastalıklara çekmek amacıyla çeşitli bilimsel toplantı ve etkinlikler düzenlenecektir. Bu kapsamda,  9 Nisan`da Ankara, İstanbul ve İzmir`de yapılacak bilimsel toplantıların yanısıra halkımızın bu konularda bilgilendirilmesine yönelik olarak da 12 Nisan 2014 tarihinde saat 10.30-12.00 arasında Ankara’da Optimum alışveriş merkezinde bir eğitim toplantısı gerçekleştirilecektir. Alerjik hastalıklar konusunda daha geniş bilgi için Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği’nin internet sitesi (www.aid.org.tr) ziyaret edilebilir.” dedi.



  • Pazar 31.5 ° / 19.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.9 ° / 17.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.5 ° / 16.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı