Anahtar Kelimeler:

Madde ile değil sevgiyle bağlanın”

 Madde ile değil sevgiyle bağlanın”

 Aile içi iletişim anlatıldı

Kültür Merkezinde “Aile içi İletişim ve Madde Bağımlığı” konulu bir söyleyişi programına katılan Emniyet Müdürlüğü Psikoloğu Yavuz Ercan Aile içi ileşitim, Ankara ANATEM Başhekimi Doç Dr Tuncer Okay’da madde bağımlılığı konusunda bilgiler verdi. Her iki hekimde aile içi iletişimin çocukların geleceği için büyük önem arz ettiğini söylediler.

Aile içi iletişim ve bağımlığı

AK Parti Sosyal hizmet işleri Başkanlığınca İl Emniyet Müdürlüğü ve Sağlık İl Müdürlüğünü katkılarıyla Kültür merkezinde “Aile içi İletişim ve Madde Bağımlığı” konulu bir program düzenlendi. Programa Vali Ali Kolat, Emniyet Müdürü Hasan Onar, Sağlık İl Müdürü Mustafa Uzun, Milli Eğitim Müdürü İsmail Çetin, İl Genel Meclis Başkanı Şerafettin Atalay, AK Parti İl Başkanı Mürsel Akçay, Ak Parti Kadın Kolları Başkanı Nurgül Doğmuş gençlik kolları üyeleri kadın kolları üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

Kendi sorunumuz gibi

Programın açılışında kısa bir konuşma yapan AK Parti Sosyal Hizmetler İşleri Başkanı Aşkın Taştan son günlerde ülke gündemini meşgul eden iki konu hakkında uzman görüşlerini alarak aileleri bilgilendirmek istediklerini söyledi. Daha sonra konuşma yapan AK Parti İl Başkanı Mürsel Akçay Sosyal Hizmetler Başkanlığından böyle bir teklif geldiğinde hemen gerekli çalışmayı başlattıkların ifade ederek “Her iki konuda büyük önem arz ediyor. Bu yüzden Sosyal Hizmetler Başkanlığımız bu çalışmasına hız verdik ve gerekli çalışmayı başlattık. Gerekli kurumlardan da konunu uzmanlarından bilgi almak istediğimizi ilettik. İki konuda uzmanlarımızı dinleyeceğiz. Parti olarak biz toplumla uzlaşma kültürünü yakalamış bir partiyiz. Toplumun sorunlarını kendi sorunlarımız olarak kabul ediyoruz. Bu program sosyal işlerimizin ilk programı ama devamı gelecek” şeklinde konuştu.

Bu tür çalışmaların yanındayız

Programda kısa bir konuşma yapan Vali Ali Kolat böyle bir programının bir parti tarafından yapılması düşünüldüğünü yetkililerin kendilerine iletmeleri üzerine toplum için yararlı olacak her programa destek vereceklerini söylediğini belirtti. Vali Kolat “Konu aile içi şiddet, iletişimsizlik ve madde bağımlılığı. Kim bu konu hakkında adım atmak istiyorsa biz onların yanında yer alırız. Rahatlıkla iş birliği yaparsınız diye arkadaşlara gerek desteği verdim. Ben başta il başkanımız olmak üzere gerçekten de AK Parti’nin bu konuda ki attığı cesur adımlara teşekkür ediyorum.

Gelsin kapımız açık

Çünkü partilerin o kadar çok teşkilata yönelik programları var ki bunlardan fırsat bulup sosyal etkinliklere maalesef zaman ayıramıyorlar. Ama burada ilk defa yıllardır idareciyim. İlk defa bir partinin böyle bir sosyal etkinliğe zemin hazırlaması bizi son derece memnun etmiştir. O yüzden de kendilerine teşekkür ediyoruz. Daha sonra ki yapılacak çalışmalarda da hangi parti olursa olsun gençliğimize yönelik, insanımıza yönelik, geleceğimize yönelik her türlü çalışmaların biz yanındayız destekçiyiz. Bu anlamda da kim gelirse gelsin kapımız açık. Arkadaşlarımız hocalarımız bize konuyu anlatacaklar. Gönül isterdi ki böyle bir hassas konuda salonumuz tıklım tıklım dolsun “ ifadesini kullandı

İletişimi eksik etmeyin

Programda daha sonra Kırıkkale Emniyet Müdürlüğü Psikologu Yavuz Ercan Aile içi İletişim konulu bir sunum yaptı. Sunumda Ercan İletişimin ne olduğunu aile içinde iletişimin gelişmesi için neler yapılması gerektiği, çocukları olumsuzluklara iten iletişim sıkıntılarından bahsetti. Ercan  sunumunda sık sık aileleri uyarak “ Çocuklarınızla konuşun. Çocuklar daha küçük yaşta problemlerini sıkıntılarını size konuşarak anlatmak ister. Bir büyükle konur gibi çocuklarınızla konuşun. Çok iyi bir dinleyici olduğunuzu gösterin. Yüzlerine bakarak gözlerinin içine bakarak konuşun çocuklarınızla. Çocuk ne zaman dinlenmediğini ve ailesi tarafından önemsenmediği düşüncesine kapılırsa kötü alışkanlıklar ve arkadaşlıklar o dönemde başlıyor” ifadesini kullandı. Ercan ayrıca çocuğun başarısı konusunda ailenin büyük önemi olduğunu belirterek “ Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın varsa her başarılı çocuğun arkasında da babası vardır. Anne kadar baba çocukla ilişkisi kuvvetli olursa iletişim yüksek olursa başarı gelir. Ergenlik çağında çocukların geçiş dönemi olduğu için bu dönemde daha dikkatli olun ifadesini kullandı.

Ani ölümlere neden oluyor

Programda kısa bir konuşma yapan Ankara ANATEM Başhekimi Doç Dr Tuncer Okay 2011 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile sentetik maddelerin kullanımın yasaklandığını söyledi. Okay geçtiğimiz yıllarda uçucu madde bağımlılarının sayında ki artışın yerine sentetik madde kullanımı artışına bıraktığını belirterek “ Bu maddenin kullanıldığı takdirde ani ölümlere yol açıyor.’’dedi. Piyasa da gençlerin en çok kullandığı uyuşturucu maddenin Eroin olduğunu ileten Okay, “ Bu madde diğer uyuşturucu maddelere göre daha ucuz ve gençler Eroin kullanıyorlar. Ancak son yıllarda sentetik madde kullanımı bir hayli artış gösterdi. Medyanın da etkisi ile bu sentetik madde kullananların ne durumda olduğu görüldü.  Biz toplum olarak bilinçli eğitimle onları bu maddelerden çocuklarımızı nasıl uzaklaştırabiliriz. Bunun üstünde yoğunlaşmalıyız. Bunula ilgili çalışmalar yapmalıyız” şeklinde konuştu.

Soruları cevapladılar

Program sonunda Emniyet Müdürlüğü Psikoloğu Yavuz Ercan Aile içi ileşitim, Ankara ANATEM Başhekimi Doç Dr Tuncer Okay’da  madde bağımlılığı konusunda salonda bulunanların sorularını cevapladılar.



  • Pazar 23.7 ° / 13.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 21.5 ° / 12.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 21.9 ° / 12.9 ° Güneşli