Anahtar Kelimeler:

Belediye'nin borcunu HABERKALE açıklıyor!

Belediye

 İşte bütçe…

İşte borç…

Belediye ne durumda?

Ekonomik anlamda batakta olduğu ileri sürülen Belediye’nin mali tablosunu Haberkale araştırdı, öğrendi ve kamuoyu ile paylaşıyor.

Haberkale araştırdı

Haberkale’de dün yayınlanan ve “Belediye’nin borcu ne kadar?” sorusu ile gündeme getirilen Belediye’nin bütçesi, ekonomik durumu ve borcuna ilişkin ne yazık ki Belediye’den kamuoyunu aydınlatan bir açıklama gelmedi. Ancak Haberkale Belediye’ye yakın kaynaklardan edindiği bilgi ile kurumun bütçesini, borcunu ve ekonomik durumunu öğrenerek bunu kamuoyu ile paylaşıyor. Belediye’ye yakın kaynaklar, kurumun geçmişten günümüze kadar olan borcunu ve bütçesini Haberkale’ye anlattı.

Mali tablo nasıl?

Ekonomik anlamda batakta olduğu, borç alamadığı, kredi ve kaynak bulamadığı için projelerini 8 ay geçmesine rağmen gerçekleştiremediği öne sürülen, gerçek anlamda da projelerine kaynak yetersizliği yüzünden başlayamayan Belediye’nin mali tablosu iç açıcı görünmüyor. Ancak bunun sebebi bir bakıma borçtan değil. Tamamen kaynak bulamayan yönetimin beceriksizliğinden ötürü gibi görünüyor. Belediye’nin ekonomik durumu analiz edildiğinde borçların geçmişten günümüze kadar yapılandırıldığı ve kamuoyunda telafuz edilen miktarda olmadığı gözleniyor.

Pekdoğan ve Korkmaz dönemi

Veli Korkmaz Belediye Başkanı seçildiğinde Mustafa Pekdoğan’dan kurumu yaklaşık 200 milyon lira borç ile devralmış. O zaman 85 ila 120 milyon liralık bir rakamdan bahsediliyordu. Korkmaz’ın ilk döneminde ve ilk yıllarında yani 2004’teki rakamlar böyle. 2005 yılında Kırkmaz yapılandırmaya gitmiş ve borç 120 milyon lira olarak kaydedilmiş. Büyük miktarda ödemeler düzenli olarak yapılmış ve borç 120 milyon liraya kadar düşürümlü.

 

Borç aynı gibi duruyor!

Korkmaz ise Belediye’yi 260 milyon lira borç ile devretmiş. Ancak bunun yaklaşık 100 milyon lirası affa uğrayacak faiz olarak görülüyor. Yani yapılandırma ve af ile Belediye’nin borcu 160 milyon lira olarak ortaya çıkıyor. Ortaya çıkan bu rakam 2004’teki, yani Korkmaz’ın devir aldığı dönemdeki borçla hemen hemen aynı gibi. Hatta reel anlamda biraz daha az gibi görünüyor.

Geliri giderden fazla

Belediye’nin 2004’teki reel bütçesi 35 milyon lira. Korkmaz, Belediye’yi 120 milyon liralık bir bütçe ile devretmiş durumda. Bütçenin Mehmet Saygılı’nın ilk döneminde 135 milyon lira olması bekleniyor. Bütçe görüşmeleri şu anda devam ediyor.  Kaynak yetersizliğinden ve borçtan yakınan şimdiki yönetimin aslında işi bilmediği öne sürülüyor. Belediye’nin mevcut halde gelirinin iyi olduğu, giderinin de gelirden az olduğu bildiriliyor. Kurumun yıllık gelirinin 115 milyon lira, giderinin ise 85-90 milyon lira olduğu vurgulanıyor.

Becerikli değiller

Buna rağmen yeni yönetimin kurumu borçlu gibi göstermeye, kaynak bulamadıkları için projelere başlayamıyormuş izlenimi uyandırmaya çalıştığına dikkat çekiliyor. Bunun tamamen yönetim beceriksizliğinden kaynaklandığını iddia eden Belediye kaynakları, “İş bilemedikleri, becerikli olamadıkları için projeleri gerçekleştiremiyorlar. Rutin hizmetler bile yürütülemiyor. Rutin hizmetlerin öyle paraya ihtiyacı yok. Belediye’nin kendi kaynakları yeter buna. Borç ise zaten yapılandırılıyor. Bu konuda da bir sıkıntı yok. Proje ortaya koyduysanız kaynağı da bulacaksınız.

Suçu borca atmasınlar!

Kaynak bulamıyorlar, finans oluşturamıyorlar, kulislerde “belediye borçlu” diyorlar. Yok böyle bir şey. Tamamen kendi beceriksizlikleri. Hani her ay basın toplantısı yapacaklardı? Yok… Projeler niye yapılmadı, neden olmadı bunun izahını niye yapmıyorlar? Basından kaçıyorlar. Başkan meclis toplantısına bile başkanlık etmiyor artık. Şehir vasat bir dönem yaşıyor. 8 ay geçmiş ortada hiçbir şey yok. Suçu borca atmasınlar” diyorlar.



  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 17.4 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 19 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı