Anahtar Kelimeler:

Mikro işletmelere uyarı!

Mikro işletmelere uyarı!

  

Sicil kaydınızı yaptırın!

Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Okan Şahin, Bakanlığımızca yeni yayımlanan sanayi sicil tebliği ile mikro işletmelere kapasite raporu almaksızın sanayi sicil kaydı yaptırabilme imkanı getirilmiştir” dedi.

Para cezası var

Konuyla ilgili açıklamada bulunan ve gelişmeyi aktaran Şahin, şunları söyledi: “Bilindiği üzere 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu kapsamında sanayi işletmeleri olarak değerlendirilen işletmelerin, sanayi siciline kayıt yaptırmaları yasal bir zorunluluktur. Yeni kurulan sanayi işletmeleri en geç iki ay içerisinde sanayi siciline kaydolmak zorundadırlar. Bu yükümlülüğünü süresinde yerine getirmeyen işletmelerin tespiti halinde 759.00 TL idari para cezası uygulanmaktadır.Üretime geçen veya üretimde bulunan bir işletmenin sanayi siciline kaydedilmesi için, e-Devlet veya Bakanlığımızın web sayfası www.sanayi.gov.tr/e-hizmetler Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden elektronik ortamda başvuru yapılması gerekmektedir.

Ücretsiz kayıt imkanı

Sanayi Sicil Kanununa 6495 sayılı Kanunla getirilen değişiklikle faaliyette olup olmadığına bakılmaksızın sanayi işletmelerinden sanayi siciline 31.12.2014 tarihine kadar kayıt işlemini tamamlayanlara yukarıda belirtilen idari para cezası uygulanmayacaktır. Yine işletmelere kolaylık bakımından Bakanlığımızca 25.10.2014 tarih 29156 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan SGM 2014/11 sayılı “Sanayi Sicil Tebliğine” göre mikro işletme olarak değerlendirilen ve çalışan sayısı 10 kişiden az olan işletmeler için kapasite raporu istenmeden ve hiçbir ücret ödemeden sanayi sicil kaydı yapılabilmektedir.

Fayda getirilen konular

Sanayi siciline kaydolmak, sanayi işletmelerine birçok avantaj sağlamaktadır. Sanayi siciline kayıtlı olan işletmeler ihraç kaydıyla mal tesliminde KDV Tescil-Terkin işlemlerinden faydalanır. Elektrik ücretlerini Sanayi Abonesi Tarifesinden yararlanmak suretiyle yaklaşık %20 daha ucuz öderler. Kamu İhale Kanununda yer alan yerli isteklilerin belirlenmesinde avantajlıdırlar. Kamu Kurum ve Kuruluşlarının sağladığı desteklerden yararlanırlar.”



  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 17.4 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu