Anahtar Kelimeler:

Tarım ödemelerine açıklama

Tarım ödemelerine açıklama

 Bir milyon 107 bin 152 TL ödeme yapıldı

Tarım Sigortaları Havuzu`nun (TARSİM), yurt genelinde yılsonuna kadar gerçekleştireceği Bilgilendirme ve Temsili Hasar Ödeme/Çek Verme Toplantılarının 18. durağı Kırıkkale oldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş geçen yıl oluşan hasarlar için kesilen 368 poliçe için bir milyon 107 bin152 TL hasar ödemesi yaptıklarını açıkladı.

Geniş katılım oldu

Bilgilendirme ve ödeme amacıyla yapılan toplantıya, Kırıkkale Valisi Ali Kolat, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Zeki Karakurt, Ankara Bölge Müdür Vekili İrfan Alkaş, Bölge Müdür Yardımcısı Murat Kaya, İl-İlçe Müdürlükleri Yetkilileri , Ziraat Odası Başkanları, Tarımsal Kooperatif ve Birlik Başkanları, acenteler ve üreticiler katıldı.

18 bin 333 poliçe

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş toplantıda yaptığı konuşmada  “İlimizde 306 bin hektar ekilebilir alan mevcut olup bu alanın her yıl 110 bin hektar nadasa bırakılmaktadır. Arazilerin % 10`u sulanmaktadır. İşlenir arazimizin 140 bin hektar ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) kayıtlıdır. ÇKS ye kayıtlı 16.570 çiftçimiz mevcuttur. İlimizde 170 bin hektar hububat, 15 bin hektar ayçiçeği, 2.500 hektar bağ, 700 hektar meyve yetiştiriciliği yapılmaktadır”  ifadesini kullandı.

Ödemeler yapıldı

Tarım sigortası yaptırma durumu hakkında bilgi veren Kırbaş, “Sigorta branşları olarak; bitkisel ürün, sera, büyükbaş hayvan, küçükbaş hayvan, kümes hayvanları, su ürünleri ve arıcılık konularında sigorta yapılmakta ve sigorta yaptırma priminin % 50` si devlet tarafından karşılanmaktadır. Kırıkkale`de 2013 ve 2014 yıllarında bitkisel ürünler, büyükbaş, küçükbaş, kümes hayvanlarında toplam 18.333 adet poliçe kesilmiş, 291 bin dekar alan için sigorta yapılmış, 1.222 afet ihbarı yapılmıştır. Oluşan hasarlarda 368 poliçe için 1.107.152 TL hasar ödemesi yapılmıştır” ifadesini kullandı.

725 bin TL ödeme

 Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş “İlimizde 2014 yılında tüm sigorta branşlarında yaklaşık 11 bin adet poliçe düzenlenmiş ve 725 bin TL hasar ödemesi yapılmıştır. İlimizde bitkisel ürün sigortalarında; buğday, arpa, ayçiçeğinde dolu riski, hayvan hayat sigortalının da ise ölüm ve zorunlu kesim hasar ödemeleri ön plana çıkmaktadır. Ülke genelinde sistemin başlangıcından bugüne kadar 4.4 milyon adet poliçe kesilmiş, yaklaşık 72 milyon da alan ve 3 milyon adet büyükbaş ve küçükbaş hayvan sigortalanmıştır. Yaklaşık olarakl.6 milyar TL hasar ödemesi yapılmıştır” dedi.

3,2 milyon hasar ödeneği

TARSİM`in kuruluş amacı, gelişimi ve ulaştığı nokta ile ilgili bilgiler içeren sinevizyon ile başlayan toplantıda açıklamalarda bulunan Dr. Ramazan Kadak, Dünyada uygulanan tarım sigortası programları, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi`nin işleyişi ve Sistem çerçevesinde 8 yıllık süreçte elde edilen veriler ile kapsamdaki ürünler ve riskler hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Toplantıda, hiçbir kar amacı olmayan Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi çerçevesinde, ülke genelinde, sistemin başlangıcından itibaren poliçe sayısının 4.4 milyon adedi geçtiği, yaklaşık 72 milyon dekar alanın ve 3.3 milyon adedin üzerinde büyükbaş ve küçükbaş hayvanın sigortalandığı ve yıl sonuna kadar üreticilere yapılacak hasar ödemelerinin 1.6 milyar TL`yi geçeceği bildirildi. TARSİM Ankara Bölge Müdürlüğü`ne bağlı olan Kırıkkale ilinde, Sistem`in başlangıcından itibaren 3.2 milyon TL`nin üzerinde hasar ödemesi yapıldığı ve üreticilerin mağduriyetlerinin giderildiği bildirildi. 2014 yılında, Kırıkkale ilinde Bitkisel Ürün Sigortalarında hasar gören ürünlerde buğday ve arpa, hasar nedenlerinde, "Dolu", Hayvan Hayat Sigortalarında ise "Ölüm" ve "Mecburi Kesim" öne çıkıyor.

Çekleri verildi

Kırıkkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Toplantı Salonu`nda gerçekleştirilen toplantı çerçevesinde, 2014 yılında Kırıkkale`deki doğal riskler sebebiyle, sigortalı bitkisel ürünlerinin ve hayvanlarının hasar görmesi sonucu ödemelerini almış üreticilerden  8`ine sembolik çekleri Vali Ali Kolat, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş tarafından sunuldu.



  • Pazartesi 17.4 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 19 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 23.3 ° / 10.8 ° Güneşli