Anahtar Kelimeler:

Adaleti temsil etmiyor”

 Adaleti temsil etmiyor”

 Kavlak’tan baraj tepkisi

Yüzde 10 barajı konusunda açıklamalarda bulunan CHP İl Başkanı Ziya Kavlak, “Temsilde adalet için yüzde 1 oyu alan partiler bile parlamentoya girebilmelidir. Yüzde 10 barajı adaleti temsil etmiyor” dedi.

Baraj açıklaması

CHP İl Başkanı Ziya Kavlak, seçim barajı tartışmalarıyla ilgili yaptığı açıklamada yüzde 10’luk barajın, temsilde adaleti zedelediğini belirterek şu ifadelerde bulundu: “Türkiye demokrasisinin 1980’den bu yana halkın temsili açısından yüzde 10 barajı gibi çok önemli bir sorunu bulunmaktadır. AKP 2002 seçimlerinde yüzde 34 ile parlamentonun yüzde 65’ine, 2007’de yüzde 46 ile yüzde 62`sine, 2011`de yüzde 49 ile yüzde 60`ına sahip olmuştur. Bu rakamlar da göstermektedir ki baraj, AKP iktidarının temel dayanağı haline gelmiştir.

Genel Başkanımız, “yüzde 10 seçim barajını içimize sindiremiyoruz, doğru da bulmuyoruz, kalkması gerektiğine inanıyoruz. Bunun adı milli irade hırsızlığıdır” dedi. Vatandaşın iradesini hiçe sayan 12 Eylül darbeci zihniyetinin başımıza musallat ettiği bu barajın ortadan kaldırılma zamanı gelmiş bulunmaktadır.

Temsil adaletini zedeliyor

Çünkü vatandaşın oy verdiği partinin parlamentoya yansımasını engelleyen yüzde 10 barajı, temsilde adaleti zedelemektedir.  AKP, 12 Eylül darbesine karşı çıkıyormuş gibi yapıp, 12 Eylül’ün getirdiği yüzde 10 barajına sıkı sıkıya sarılmaktadır. Bu baraj sayesinde başta Doğu ve Güneydoğu olmak üzere pek çok ilde hak etmediği halde milletvekili çıkarmakta; böylece halkın iradesine ipotek koymaktadır. Temsilde adalet için yüzde 1 oyu alan partiler bile parlamentoya girebilmelidir. Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuruyu gündemine alması beklenmektedir. Anayasa Mahkemesi’nin yüzde 10 barajının hak ihlali olduğuna karar vermesi ihtimali AKP’yi ve Erdoğan’ı rahatsız etmiştir. Anayasa Mahkemesi’ni suçluyor ama esasen Cumhurbaşkanı tarafsızlığını yitirmekte, Cumhurbaşkanı makamını vesayet kurumu haline dönüştürmektedir.”

 

 



  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 17.4 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu