Anahtar Kelimeler:

Mükemmel bir seçim sistemi yoktur”

 Mükemmel bir seçim sistemi yoktur”

 Ramazan Can’dan baraj açıklaması

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, seçim barajı tartışmalarının yaşandığı mecliste, HDP’nin bu konudaki grup önerisi aleyhinde konuştu. Can, “Türkiye’deki ve dünyadaki seçim sistemlerinde ve seçim mevzuatında yönetimde istikrar ve temsilde adaleti sağlayacak mükemmel bir seçim sistemi yoktur” dedi.

Baraj açıklaması

Mevcut milletvekillerinin en iyi seçim sistemiyle seçildiğini ifade eden AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, alınan oy oranlarının orta da olduğunu ifade ederek, “2002’den önceki seçim sistemi, 1961 yılındaki seçim sistemi, D’Hondt sistemine göre yapılmıştır. 2002 seçimlerine gelindiğinde, yüzde 10 baraj tartışması olduğunda Cumhuriyet Halk Partililer “Barajı indirmeyelim, Ak Parti nasıl olsa barajda boğulacak.” demiştir ama millet yüzde 35’lik bir oy desteğiyle Ak Parti’yi iktidara getirmiştir. Gerçeği söylemek gerekirse Türkiye’deki ve dünyadaki seçim sistemlerinde ve seçim mevzuatında yönetimde istikrar ve temsilde adaleti sağlayacak mükemmel bir seçim sistemi yoktur. Her siyasi parti kendi durumuna göre seçim mevzuatını değiştirmek ister.

AK Parti istisnası!

Bunun tek istisnası Ak Parti’dir, kendi durumuna göre seçim mevzuatını değiştirmek istememiştir. Şimdi, bütün bu seçim mevzuatlarının mahzurları bulunmaktadır. Seçim mevzuatlarındaki, seçim sistemlerindeki mahzurları bertaraf edecek hiçbir sistem yoktur. Seçim yasalarından beklenen nedir? Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; toplumun eğilimlerini yansıtan, Mecliste temsil noktasında toplumun eğilimini yansıtan, diğer yandan ülkeyi yönetecek kadroların oluşturulmasına olanak vermesi beklenmelidir. Bu da yönetimde istikrar (fayda), temsilde adalet olarak telakki edilmektedir. Temsilde adalet ilkesi seçmen eğilimlerinin adil bir biçimde yasama meclisine yansıtılması, yönetimde istikrar ilkesi ise istikrarlı hükûmetlerin kurulmasını kolaylaştırmaktadır. Özellikleri gereği bir seçim sisteminde bu öğelerden biri öne çıktığında diğer öğe arka plana itilmektedir.

İstikrar ilkesi…

Her ne kadar Anayasa’da seçim kanunları temsilde adalet ve yönetimde istikrar ilkelerini bağdaştıracak biçimde düzenlenmesini öngörüyorsa da bir seçim sisteminde bu ilkelerin bağdaştırılmasını sağlamak her zaman olanaklı olmayabilir. Seçim sistemleri, siyasi partiler ya da bağımsızlar için kullanılan oylar yasama meclislerine aynı oranda yansıtılmayabilir. Siyasi partilerin bir kısmı aldıkları oyların üzerinde, bir kısmı aldıkları oyların altında temsil edilmektedirler. Bu kayıp istikrar için feda edilmektedir. Temsilde adaleti zedeleyeceği de kaçınılmaz bir gerçektir. Seçim hukukundaki ve seçim mevzuatındaki yasama meclislerinde elde edilen sandalyelerin oranı oy oranından yüksek olduğunda aşkın temsilden, eksik olduğunda ise düşük temsilden bahsedilmektedir. Aslen ya da eksik temsil oranları temsilde adalet ilkesine öncelik veren sistemlerde düşük orandayken yönetimde istikrar ilkesini öne çıkaran seçim sistemlerinde ise bu oranlar büyümektedir.”

 



  • Pazartesi 17.4 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 19 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 23.3 ° / 10.8 ° Güneşli