Anahtar Kelimeler:

Sigara cezaları arttı

Sigara cezaları arttı

 Önemli bir konu

Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan açıklamada Tütün ve tütün ürünleri ile mücadele kapsamında uygulanan cezalar Maliye Bakanlığının Vergi Usul Kanunu  Genel Tebliği 15 Kasım 2014 tarihli ve 29176 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmasıyla 2015 yılı için  % 10,11  (On virgül on bir) oranında arttığı ve uygulamanın 01 Ocak 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiği hatırlatıldı.

Ceza açıklaması

2015 yılı için yeniden değerlendirme oranı doğrultusunda yapılan artışlar hakkında bilgi veren Halk Sağlığı Müdürü Dr.  Feramiş Ender Güngüneş, “Bu kapsamda kapalı alanlarda sigara tüketimi cezası  100 TL’ye, Tütün ürünleriyle ilgili izmarit, paket, ağızlık, kâğıt ve benzeri atıkları çevreye atanlara verilen ceza 60 TL’ye, tüm işletmelerde tütün ürünü kullanıldığında verilen ceza:   1.357 TL – 6.800 TL’ye , yasal uyarı levhalarını mevzuata uygun ve görülebilecek yerlere asmayanlara verilen ceza: 1.673 TL.ye çıkarıldı” dedi.

Sigara cezaları arttı

2015 yılı itibarıyla artan tüm cezaların miktarları açıklayan Güngüneş, “Mevzuata uygun ve herkes tarafından görülebilecek şekilde asılmış   yasal uyarı yazıları mevcut mu? Bin 673 TL (4207 S.K. Md: 5/11)  Mahalli Mülki Amir, Tütün ürünleriyle ilgili izmarit, paket, ağızlık, kâğıt ve benzeri atıkları çevreye atan şahıs görüldü mü?   100 TL (5326 S.K. Md: 41) Belediye Zabıta Görevlileri,  Tütün ürünlerine benzeyen şeker, sakız, oyuncak, kıyafet, takı vb. üreten, dağıtan, satan işyeri yada kişi var mı? 27 bin 203 TL’den 136 bin531 TL’ye Kadar İdari Para Cezası (4207 S.K. Md: 5/10) Mahalli Mülki Amir” Yaşlı bakım evi, cezaevi veya ruh ve sinir hastalıkları hastaneleri ile şehirlerarası veya uluslararası güzergâhlarda yolcu taşıyan denizyolu araçlarının güverteleri için a) Toplam alanın %10’unu geçmeyecek şekilde düzenleme yapılmış mı? b) Bu alanların koku ve duman geçişini önleyecek şekilde tecridi yapılmış mı? c) B3. Tavan, kapı ve pencereleri dışında dört tarafında sert zemin / duvar mevcut mu? d) Duvarlarında tütün ürünleri kullanımının zararlarını anlatan sağlık uyarıları görülebilir yerlere asılmış mı e)Kapısında tütün ürünü kullanımına mahsus alan olduğunu belirtir uyarı yazısı var mı? f) Standartlara uygun havalandırma tertibatı var mı?  bu haller için Özel Hukuk Kişilerine ait ise bin 3 57 TL’den 6.800 TL kadar idari para cezası uygulanacağı açıklandı.

Denetim açıklaması

Güngüneş yaptığı açıklamada şu ifadelerine yer verdi, “  Denetimlerimiz gece gündüz 24 saat süre ile etkin şekilde devam etmekte olduğundan Kırıkkale esnafımızın ve vatandaşlarımızın 4207 sayılı kanun uygulamalarındaki; kapalı alanlarda sigara içilmemesi konusunda daha titiz ve duyarlı olmalarını beklemekteyiz. Sigarasız bir yaşam,  sağlıklı bir gelecek, dumansız hava sahasında temiz bir hava almak dileğiyle” temennisinde bulundu.



  • Cuma 23.6 ° / 14.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu