Anahtar Kelimeler:

Kriz Öncesi Önlem Alınmalı

Kriz Öncesi Önlem Alınmalı

En Zararsız Şekilde Atlatmalıyız

Küresel mali krizde Türkiye`nin en az zararla çıkması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

 
Akdoğan yaptığı açıklamada Küresel mali kriz başta Amerika olmak üzere Avrupa ülkelerini olumsuz etkilemiştir. Bizi de etkilememesi mümkün değildir, kaçınılmazdır. Bununla ilgili önlemlerin alınması gerekiyordu. Tabi ne kadar alındı henüz bilmiyoruz ama önümüzdeki günlerde bunları göreceğiz. Bizim ülkemizde de alınması gereken önlemler dizisi var. Finans sektörünün baştan beri sıkıntı çekeceğini biliyoruz. Bankaların gereksiz krediler dağıtarak, özellikle konut kredileri bu olumsuz gidişin başlangıcı olmuştur. Paralel olarak Avrupa`yı ve bütün ülkeleri kasıp kavurmaktadır. Ama bizim ülkemizde de bunun etkileri önümüzdeki günlerde mutlaka görülecektir. Birinci olarak finans ve banka sektöründe, ikinci olarak da gayrimenkul sektöründe, üçüncüsü ise Tekstil, dördüncü olarak ise otomobil sektöründe daha birçok sektörde hissedilecektir. Tabi ki bunlar bir zincirin halkaları gibidir. Hepsi birbirine bağlıdır. O bakımdan diğer sektörlerde de bunun etkilerini göreceğiz ve hissedeceğiz.
 
 

Temennimiz ülkemizin en az zararla atlatmasıdır. Dünya da meydana gelen bu sıkıntıyı kendi lehimize çevirmemiz için bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi. Krizden etkilenecek ülkeler arasında yer alan Türkiye`nin bazı önlemler alması gerektiğini ve reel sektörün mutlaka desteklenmesi gerektiğini ifade eden Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Aydın Yalvaç, "Bunun için neler olabilir? Biz en çok Avrupa ve Amerika`ya ihracat yapıyoruz. Onların ekonomik bir sıkıntıda olduğu bir ortamda tabii ki ihracatımızı etkileyecektir. Bence Türkiye pazar payını acilen tüm dünyada genişletmelidir. Avrupa ve Amerika`nın eksikliğini uzak ülkelere mal satarak bu açıklarını kapatmalıdır. Türkiye`de reel sektörü güçlendirmek için ciddi çalışmalar yapılmalıdır.

Akdoğan açıklamasının devamında Özellikle kobiler bu mali krizden en çok sıkıntı çekecek işletmelerdir. Kısacası reel sektörün özel kredilerle desteklenmesi gerekmektedir. Türkiye`de ki banka mevduatlarına devlet güvencesi verilerek, paranın kaçmasının engellenmesi gerekir. Yine bunun yanında teşvik sisteminin ülkede ki gündemde zaten. Yılbaşına kadar teşvik sistemlerinin çıkması gerekiyor. Teşvik sisteminde acilen uygulamaya geçilmesi, reel sektörün mutlak surette desteklenmesi gerekmektedir. Yine buna paralel olarak ülkenin cari işlemler sıkıntısı var. Cari işlemler açığında ham madde fiyatlarının düşmesi bizim açımızdan avantaj olabilir ama tabi o iki yönlü tartışılacak bir konudur. Türkiye`nin acilen bu krizden en az etkilenmesi ve hemen bunu lehimize çevirecek kararların ciddi bir şekilde alınması gerektiğini düşünüyorum" diye kaydetti.



  • Pazartesi 28.1 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Salı 29.4 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 29.5 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı