Anahtar Kelimeler:

Kuş Gribi Herkesi Tehdit Ediyor

Kuş Gribi Herkesi Tehdit Ediyor

Tarım İl Müdürlüğü Uyardı.

 

Yazılı bir basın açıklaması yapan Kırıkkale Tarım İl Müdürü Süleyman Yıldız, Kuş Gribinin yabani kanatlı hayvanları olumsuz etkilediğini belirtti.
 
Kuş gribi hakkında basın açıklaması yapan Kırıkkale Tarım İl Müdürü Süleyman Yıldız, bu vakanın hayvanları olumsuz etkilediğinin altını çizdi. Yıldız, “Kuş gribi, yabani kanatlılarda doğal olarak bulunan bir virüs olmakla birlikte, yabani kanatlıları olumsuz olarak etkilemektedir. Kuş gribi, yabani kanatlıların evcil ile teması sonucunda kolaylıkla bulaşabilmekte ve evcil kanatlılarla ani ve toplu ölümlere yol açmaktadır. Kuş Gribi’ne diğer hayvansal hastalıklardan ayıran ve insan sağılığı için tehlikeli kılan en önemli özelliği evcil veya yabani kanatlılarda yakın temasta bulunan insanlara da kolaylıkla bulaşabilme özelliğidir.
 
Kuş Gribi, hem hayvan hem de insan sağlığı açısından çok önemli bir tehdittir. Ülkemiz 2005 yılı sonları ile 2006 yılı başlarında yaşanan Kuş Gribi salgınını hayvan ve insan sağlığı açısından çok büyük kayıplar yaşamadan kontrolü bir şekilde atlatmış olmakla birlikte; coğrafi konumu, özellikle yabani kanatlıların göç yolları üzerinde bulunması ve sulak alanları nedeniyle hala tehdit altındadır.
 
Sorular Yanıtlanacak
 
Kuş Gribi vakalarında edilen deneyimler tüm ülke genelinin, özellikle risk altında olan bölgelerde yaşayanların ve evcil kanatlı besleyen kesimlerin konuyla ilgili yeterli ve doğru bilgiye sahip olmasının salgınla mücadelede ne kadar önemli ve etkin olduğunu ortaya koymuştur. Hastalığın hayvandan hayvana ve hayvandan insana bulaşmasının en kısa sürede engellenmesi ve bu aşamalarda kontrol altına alınması insandan insana bulaşmanın önlenmesi için hayati önem taşımaktadır.
 
Dikkat Çekildi

Bu nedenle toplumda ve özellikle risk altındaki gruplar arasında Kuş Gribi salgınını önleme ve salgından korunma yolları ile ilgili bilinç ve duyarlılık yaratılması ya da var olan bilincin güçlendirilmesi, bilgi kalitesinin yükseltilmesi gerekmektedir. İlimizin bağlı bulunduğu Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde bulunan Mobil Bilgi Büfesi Enstitü Müdürlüğü’nün koordinasyonunda 30 Ekim 2008 Perşembe günü Keskin İlçemizde Halk Pazarında olacaktır.



  • Pazar 31.5 ° / 19.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.9 ° / 17.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.5 ° / 16.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı