Anahtar Kelimeler:

Ticaretin Pusulası; TSO

Ticaretin Pusulası; TSO

İŞ ADAMLARIMIZ İHRACATIN FARKINA VARDI

Türkiye Küçük ve Orta ölçekli işletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı ile Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ortaklaşa bir panel düzenlendi. KOBİ’lere ve girişimcilere sağlanan destekler ve krediler konulu panelde açılış konuşmasına yapan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemalettin Akdoğan, Kırıkkale TSO’nun sanayicinin şaşmaz pusulası olarak devam ettiğini söyledi. Akdoğan “Siz bizden istifade ettiğiniz sürece işletmeler başarılı olma zanaatı taşıyorlar” dedi.

 
GENİŞ KATILIM
Kırıkkale Valiliği Toplantı Salonunda gerçekleştirilen programa Vali Mustafa Bahrettin Demirer, Kırıkkale Belediye Başkan Yardımcısı Ali Danış, TOSYÖV Genel Sekreteri Nezih Kuleyin, TSO Başkanı Cemalettin Akdoğan, TOSYÖV Yönetim Kurulu üyesi Erol Akaya, Kredi Granti Fonu 2. Grup Mali Tahlil ve İstihbarat Müdürü Taner Çetiner, Hazine Müsteşarlığı Teşvik ve Uygulama Genel Müdürlüğü yetkilisi İsmail Çiloğlu, KOBİ A.Ş Genel Müdürü Süleyman Yılmaz, ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Hüyesin Avni Öktem, Dış Ticaret Müsteşarlığı İdare ve Mali İşler Daire Başkanı Yardımcısı Cevdet Baykal, Türkiye Kalkınma Bankası Kredi Pazarlama Müdürü Dr. Mehmet Tamirci ve çok sayıda kişi katıldı.
 
1,5 MİLYON YTL
Dünyanın pusulasının şaştığı bugünlerde yatırımcıların Dünya’da yaşanan krizden en az zararla nasıl çıkılacağının değerlendirmeye alındığı bir konuşma olduğunu söyleyen Akdoğan “KOSGEB’e e kayıtlı firma sayımız 156’dır. 2007 yılı istihdam desteği alan firma sayımız 27, 2007 yılında istihdam edilen kişi sayısı 78’dir. 2007 ihracat kredisini 4 firma kullanırken toplam 400 bin dolar kredi kullandırdık. 2008 yılında 4 firmaya esnaf kredisi kullandık. Toplam ise 96 bin 500 YTL kredi temininde bulunduk. 2008 yılında ise makine kredisini 7 firmamız kullandı. Toplam 1 Milyon 492 Bin YTL’dir”
 
İŞ ADAMLARIMIZ İHRACATIN FARKINA VARDI
“2008 yılında ihracat kredisi kullanan firma sayımız 5’tir. Aynı zamanda kullanılan miktarda 500 Bin dolardır. Geçen hafta Çorumda ihracatçılar birliğinin ödül töreni vardı. İlimizi temsilen 3 firmamızla birlikte katıldık ve ödülleri aldık. Bizden önce Kırıkkale, Türkiye’de ihracatları en az iller arasındaydı. Son dönemde yavaş yavaş iş adamlarımız artık ihracatın farkına vardılar ve ihracatı geliştirmek adına Dünya’nın her tarafı ile ilgili görüşlerini devam ettiriyorlar. Bu anlamda da TSO olarak araştırmalar bin firma üzerinde araştırma yaptık”
 
BAŞARILI OLMA ZANAATI
“Bundan böyle Ticaret kanunları web sayfasını şart koşuyor. Geçen geldiğinde Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan geldiğinde kendisine konuyu arz ettik. Bu yıl mümkünse bu kanunun çıkması hususunda görüşlerde bulunduk. Avrupa Birliği ile TSO ortak projesi sayesinde ilimizde kağıt sektöründe bulunan bir fabrikamızın ihracat yapması sağlandı. İhracatta sanayicilerimize yönelik bu anlamda seminerler verildi. Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası sanayicilerinin şaşmaz pusulası olarak devam etmektedir. Siz bizden istifade ettiğiniz sürece işletmeciler başarılı olma zanaatı taşıyor. Bu nedenle katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum” sözlerinde bulundu.
 
700 MİLYAR DOLAR
Türk iş adamlarının Çin’den ithalat yapmak yerine dünya nüfusunun yüzde 20’sine sahip olan bu ülkeye kendi ürünlerini satması gerektiğine dikkat çeken TOSYÖV Genel Sekreteri Nezih Kuleyin, ülke sanayicilerinin halen inşaat malzemeleri kullanımında dünyanın en büyük pazarı konumunda olan Çin’e bu yönde ihracat yapabileceklerini söyledi.
Çin’in son zamanlarda uluslararası kurallara uygun hareket ettiğini ve sahte ürünlere karşı bir anlayış içine girdiğini belirten Kuleyin, Çin’in yeni tavrının Türk işadamları olarak işlerini daha fazla zorlaştırdığını söyledi. Kuleyin, “Dünya nüfusunun yüzde 20’sini barındıran Çin son bir yılda ihracatını yüzde 57 oranında arttırdı. Yıllık 700 milyar dolardan fazla ihracat yapan Çin, ithalattaki artışını ise bir yılda yüzde 36′dan yüzde 17′e düşürdü. Çin artık uluslararası ticarette kurallara uygun hareket ediyor. Sahte ürün üretimi izin vermiyor. Bu bizim işimizi daha da zorlaştırdı. Çin’de hızlı liberalleşme var ve işadamlarına verilen güvencelerde çok ciddi bir anlayış izleniyor” dedi.


  • Cumartesi 17.2 ° / 14.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 23.7 ° / 13.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 21.5 ° / 12.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu