Anahtar Kelimeler:

Akaryakıt İniyor, Ulaşım Aynı

Akaryakıt İniyor, Ulaşım Aynı

Vatandaş İndirim Bekliyor.

 

50 doların altına gerileyen ham petrolün pompa fiyatlarına düşük de olsa yansıması toplu ulaşım araçlarını kullananlarda da indirim beklentilerine yol açtı.
 
Vatandaşlar, akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün otobüs, minibüs ve taksi ücretlerine yansıtılmasını ve bu ücretlerin indirilmesini istiyor. Ancak Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF)`na göre ulaşım ücretlerinde indirim mümkün değil. TŞOF yetkilileri ham petroldeki düşüşün henüz pompaya yansımadığını, yapılan indirimlerin göstermelik olduğunu düşünüyor. Federasyon Başkanı Fevzi Apaydın, benzindeki göstermelik indirimleri dikkate alıp şoför esnafından da aynısını beklemenin hayal olacağını ifade etti.
 
Apaydın`ın verdiği bilgiye göre nakliyeci, taksici ve dolmuşçu esnafının girdi maliyetleri her geçen gün artıyor. Yedek parça fiyatlarıyla birlikte işçi ücretleri de yükseldi. Şu anda geçerli olan ulaşım fiyatları maliyetlere göre değerlendirildiğinde düşük kaldı. Federasyon başkanına göre taksi ücretlerinin artırılması gerekiyor, ancak esnaf ekonomik krizden dolayı `Zam yaparak azalan müşteriyi de kaybetmeyelim` diyerek taksimetre zammı istemiyor. Apaydın, taksi ücretlerinin sadece akaryakıt giderlerine tabi olmadığını vergiler, SSK, Bağ-Kur prim ödemeleri, yedek parça, lastik ve amortisman giderlerinin de göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çekti. Bu yılın yaz aylarında ham petroldeki rekor artışlar akaryakıt fiyatlarının artmasına sebep olmuştu. Benzin, motorin ve otogazdaki artışa paralel otobüs, minibüs ve taksi ücretleri de aynı dönemde yaklaşık yüzde 20 civarında zamlanmıştı.
 
Benzin 7, motorin 9 kuruş ucuzladı
 
Ham petrol fiyatları ve dolar kurundaki gerileme pompa fiyatlarına indirim olarak yansıdı. 95 oktan kurşunsuz benzinde 7, motorinde ise 8-9 yeni kuruş arasında indirime gidildi. Son iki haftada gerçekleşen beşinci indirim sonrası fiyatlar yüzde 11`den fazla düştü. Ankara ve İzmir`de BP, Opet, Shell ve Petrol Ofisi bayilerinde 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 2,91`den 2,84 YTL`ye, İstanbul`da ise 2,92`den 2,85 yeni liraya geriledi. Motorinin litre fiyatı Ankara`da Opet, Shell ve BP`de 2,81`den 2,72`ye, PO`da 2,79`dan 2,70`e, İstanbul`da Opet ve Shell`de 2,77`den 2,68`e, BP`de 2,76`dan 2,67`ye, PO`da 2,74`den 2,65 YTL`ye düştü. İzmirde ise motorinin fiyatı BP`de 2,75`ten 2,66`ya, Opet`te 2,77`den 2,68`e, PO`da 2,73`ten 2,64`e, Shell`de 2,75`ten 2,67 yeni liraya indi.


  • Cuma 26.5 ° / 14.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.9 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli