Anahtar Kelimeler:

Doğalgaza Yeni Zam Yolda

Doğalgaza Yeni Zam Yolda

Zam Oranı Ne Olacak?

 

Yüzde 22`lik zammın ardından Aralık ayında da fiyatın yüzde 6 artırılması planlanıyor. Aralık ayındaki doğalgaz zammı ile ilgili açıklama yapan Enerji Bakanı Hilmi Güler, doğalgaz fiyatlarında artış olup olmayacağına ilişkin net bir şey söyleyemeyeceğini belirtti.
 
Ancak, kulislerde Ankara’nın doğalgaza zam yapma hazırlığında olduğu konuşuluyor. Doğalgaz uzmanları yaptıkları maliyet hesaplamalarına göre, Aralık ayında BOTAŞ’ın doğalgaz fiyatlarına yüzde 6’lık zam yapmasının kaçınılmaz olduğunu söylüyor. Enerji yönetimi tarafından bu konuda hazırlıkların yapıldığını ancak hükümetin tepki çekmemek için şu anda bunu dillendirmediği alınan haberler arasında.
 
Peki, neden yüzde 6?
BOTAŞ`ın cari aydaki doğalgaz satış fiyatları geçmiş 2 ay içinde kontratlardaki doğalgaz fiyatı gelişmeleri ile kurdaki değişim oranlarına göre hesaplanıyor. Kasım ayında anlaşmalardan gelen fiyatlarda bir değişiklik yok. Ancak doların YTL karşılığının ekime göre, kasım ayı içinde artmasından dolayı, yurtiçi doğalgaz fiyatlarının da bu artışa tekabül eden yüzde 6 oranında daha pahalı olacağı tahmin ediliyor.
 
Nasıl elde edildi?

Uzmanların yapmış olduğu hesaplamalara göre ekim aynın tamamı için ortalama kurlar ile kasım ayının 26 gününe ait ortalama kurlar arasında artış oranı yüzde 6,642. Ekim ayının 26 günlük ortalaması ile kasım ayının 26 günlük ortalaması arasındaki döviz kuru artış oranı ise 7,73. Kasım ayının son günlerinde dolar YTL karşısında azaldığından aynı azalmanın kalan günlerde de devam edeceği düşünüldüğünde, ayın tamamı için ortalama kur artışının yüzde 6,5 seviyelerinde olacağı tahmin ediliyor. Bu veriler ışığında aralık ayına yansıyan doğalgaz fiyat artışının kurların artışına endeksli olarak yüzde 6,5 artacağı tahmin ediliyor.



  • Cumartesi 17.2 ° / 14.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 23.7 ° / 13.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 21.5 ° / 12.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu