Anahtar Kelimeler:

Engellilerin Sorunları Masaya Yatırıldı

Engellilerin Sorunları Masaya Yatırıldı

Engellilerin Sıkıntıları Konuşuldu.

 

Kırıkkale Engelliler ve Dostları Derneği, Kırıkkale Dernekler Birliği Federasyonu bünyesine katılıyor. Hafta sonunda federasyon başkanı Hüseyin Yakut ve federasyon yönetim kurulu üyeleri ile bir araya gelen Dernek Başkanı Bülent Yıldız ve yönetim kurulu üyeleri Kırıkkale’de bulunan engellilerin durumu ve sıkıntıları ile ilgili görüş alışverişinde bulundu.
 
Kırıkkale’de yaşayan engellilerin sorunlarını, yaşam şartlarını ve yaşam alanlarını masaya yatıran Dernek ve Federasyon üyeleri sorunların çözümü notasında fikir alışverişi yaptı. Engelliler ve Dostları Derneği Başkanı Bülent Yıldız Kırıkkale’de yaşayan engellilerin sorunlarını bir rapor haline getirdiklerini belirterek raporu Federasyon Başkanı Hüseyin Yakut’a verdi. Yıldız, kendi imkanlarıyla Kırıkkale’nin engelli haritasını çıkardıklarını belirtti. Ayrıca Dernek olarak federasyona üye olma talebinde bulunduklarını ifade etti. Başkan Yakut ise Derneğin Federasyona katılma talebinin de kabul edildiğini söyledi. 
 
Engelliler ve Dostları Derneği olarak maddi imkansızlıklar sebebiyle büyük sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Bülent Yıldız “Her ne kadar bu sıkıntıları yaşıyor olsak da çalışmalarımızı büyük kararlılık ve azimle yürütüyoruz. Engelli vatandaşlarımız arasında yaptığımız anket çalışmalarında öncelikli sorunlarımızı belirledik. Yaptığımız gerek araştırma gerekse anketlerde engelli vatandaşlarımızın en büyük sorununun vasıfsızlık olduğunu tespit ettik. Bunun arkasından istihdam sorunu engelli vatandaşlarımızın en büyük sorunları arasında geliyor. Bunun arkasından yasal hakların kullanılamaması da büyük bir sorun teşkil ediyor. Araştırmalarımızda bizleri en çok mutlu eden engelli vatandaşlarımızın maddi sorunlarının geri planda kalması” şeklinde konuştu.
 
Sosyal hizmetler il müdürlüğünden aldıkları bilgiye göre Kırıkkale’de muhtaç olan 7 bin 800 vatandaştan sadece 200’ünün engelli olduğunu ifade eden Yıldız “Bu veriler bize şu sonucu getirdi. Engelli olmak muhtaç olmak anlamına gelmiyor. Biz bu zamana kadar dernek olarak hiçbir kurum yada kuruluştan bir şey istemedik. İsteklerimizin tamamını Kırıkkale engellileri adına istedik. Federasyonumuzdan da sadece tekerlekli sandalye ve koltuk değneği talebinde bulunduk. Çalışmalarımızı bu zamana kadar hep engelli vatandaşlarımıza bir şeyler kazandırabilmek adına yaptık ve bundan sonraki çalışmalarımızda da yine engelli vatandaşlarımıza bir şeyler kazandırabilmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Yıldız’dan sonra söz alan Kırıkkale Dernekler Birliği Başkanı Hüseyin Yakut, “Kırıkkale Dernekler Birliği Federasyonu 35 dernekten oluşmuş bir federasyondur. Federasyon olarak Kırıkkale’de bütün derneklere kacak açıyoruz ve her türlü yardımı yapmaya hazırız. Kırıkkale Gençlik Birliği Derneği bize gelerek Kırıkkale’ye internet kafe açmak istediklerini ilettiler. Biz de tüm masraflarını karşılama sözü verdik ve yakın zamanda internet kafe faaliyete geçecek. Kırıkkale’deki tüm derneklerin bütün aktivitelerinde yanlarında olmaya söz veriyoruz” diye konuştu. 
 
Kırıkkale İşadamları Derneği Genel Sekreteri Aytekin Araç ise konuşmasında, insanların birbirlerine her saman her şartta yardım etmesi gerektiğini belirterek, “Kırıkkale İşadamları Derneği olarak biz de Kırıkkale’deki engelli vatandaşlarımıza bir nebze olsun katkıda bulunmak amacıyla böyle bir toplantı düzenlemeye karar verdik. Dernek olarak genç ve dinamik bir ekibiz. Son 6-7 ay içinde Kırıkkale’deki engelli vatandaşlarımızla işbirliği yapmak istedik. Önümüzdeki günlerde eylem planı yapmayı düşünüyoruz. Kırıkkale’deki istihdam sahipleriyle ve işverenlerle görüşerek engelli vatandaşlarımızı nasıl değerlendirip iş güç sahibi yaparız bunun çalışmalarını yapacağız” şeklinde konuştu.
 

Aytekin’den sonra bir konuşma yapan Kırıkkale Dernekler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet Kuzucu ise, sivil toplum örgütlerinin eksikliği yavaş yavaş giderildiğine dikkat çekerek, “Federasyon olarak biz hemşericilik, toprakçılık gibi ayrım yapmıyoruz. Karadeniz’de doğudan batıya herkes Karadenizlidir. Ama İç Anadolu’da biz daha Ankara’yı bile aşamamışız. Federasyon kendi imkanlarıyla bir şeyler yapmaya çalışıyor. Ancak Ankara’da olmamız nedeniyle kendimizi yabancı gibi hissediyoruz. Bunları aşmamız lazım. Federasyonumuzu kurduktan sonra şimdilerde de Anadolu Konfederasyonu kurma çalışmalarına başladık. Amacımız İç Anadolu’da birlik ve beraberlik oluşturmak ve ayrımcılığın önüne geçmektir. Ankara, İstanbul İzmir Belediye Başkanları neden Kırıkkaleli olmasın? Biz bunun için uğraşıyoruz. Ama söz sahibi olmamız için sivil toplum örgütlerine büyük işler düşüyor. Federasyon olarak ayrıca engelli vatandaşlarımı içinde iş imkanı sağlamak için çalışıyoruz. Engelli vatandaşlarımız için her türlü imkanı sağlayacağız” dedi. Haber:Arif Çakıroğlu



  • Cuma 23.6 ° / 14.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu