Anahtar Kelimeler:

Bizde Var, Ankara Hâlâ Bekliyor

Bizde Var, Ankara Hâlâ Bekliyor

Başkent Ankara`ya Mobese Kurulamadı.

 

İstanbul`da suçla mücadelede önemli sonuçlar alınan Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu`nun (MOBESE) ülkenin başkenti Ankara`da neden halen kurulamadığı tartışılıyor. Son olarak Kasım ayında açılan ihaleye yeterli katılım olmadığı için iptal edilen Başkent MOBESE için ödeneğin de hazır olduğu belirtiliyor.
 
Terör olayları başta olmak üzere, hırsızlık, trafik ihlalleri, çalıntı araç ve asayiş olaylarında suçluların yakalanmasına yardımcı olan Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE) için Ankara`da henüz adım atılamadı. Kasım ayı sonunda yapılan ihale ise yeterli katılım olmaması gerekçesiyle iptal edildi.
 
Türkiye Büyük Millet Meclisi, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, kuvvet komutanlıkları, bakanlıklar ve yüksek yargı organları gibi önemli devlet kurumlarının bulunduğu başkent Ankara`da uzun zamandır gündemde olan MOBESE`nin bir an önce hayata geçirilmesi isteniyor. Ankara`da ihale sürecinin tekrar başlatıldığı MOBESE, İstanbul`un yanı sıra Kırıkkale dahil bazı il ve ilçelerde de verimli şekilde kullanılıyor. 30 ilde ihalesi yapılan MOBESE için Başkent`teki ihalenin bir türlü sonuçlandırılamamasının nedeni de merak konusu.
 
Kırıkkale’de Gezici Mobese Bile Kuruldu
 
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, geçen yılın aralık ayında Vilayetler Hizmet Birliği olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada Ankara`da çok geniş kapsamlı kameralı bir MOBESE sisteminin ihale sürecinde olduğunu açıklamıştı. İl Özel İdaresi tarafından ise MOBESE`ye 2008 bütçesinde 6 milyon YTL`lik bir kaynak aktarıldığı dile getirilmişti. İstanbul`da 2005`ten bu yana kullanılan MOBESE`den Kırıkkale, Konya, Eskişehir gibi Ankara`nın komşu illerinde de yararlanılıyor. Kırıkkale`de gezici MOBESE bile kuruldu. Türkiye`nin diğer illerinin çoğunda da MOBESE bulunuyor. Bunlar arasında Iğdır da var.
 
Mobese sisteminin şiddetle ihtiyaç duyulduğu ve ülkenin en önemli kurumlarının bulunduğu başkent Ankara, yasadışı örgütlerin de zaman zaman hedefi arasında yer alıyor. Son olarak Ulus`taki Anafartalar Çarşısı`na düzenlenen canlı bomba saldırısı ve Sıhhiye`deki çok katlı otoparkta bulunan bomba yüklü minibüs, dikkatleri Ankara`nın güvenliği için alınan önlemlere çevirmişti. Bu dönemde yurdun bir çok yerinde kurulmaya başlanan MOBESE`nin neden halen Ankara`da olmadığı yoğun bir şekilde tartışılmıştı. Bu tartışmaların ardından yetkililer Başkentte MOBESE için kolları sıvadı, ancak bu yöndeki çalışmaları bir türlü sonuca ulaşmadı. Güvenlik yönünden çok önemli bir yere sahip olan MOBESE, Ankara`da kurulduğunda başkentin tüm cadde, kavşak ve önemli sokakları akıllı kameralarla izlenebilecek. Kameralar, başta terör olayları olmak üzere, hırsızlık, trafik ihlalleri, çalıntı araç ve asayiş olaylarında da kullanılacak.
 
Mobesenin İhale Süreci 
 
Başkenti MOBESE`ye kavuşturmak için en son ihale Kasım ayının sonunda yapıldı. Havelsan A.Ş ve Oftaş Şirketler Grubu ihaleye teklif verdi. Oftaş Şirketler Grubu`nun eksik evrak vermesi nedeniyle geriye bir tek Havelsan`ın kalması rekabet koşullarının oluşmaması nedeniyle ihalenin ertelenmesine sebep oldu. İhale süreci bayramdan sonra tekrar başlayacak. Proje kapsamında Ankara`ya 362`si hareketli olmak üzere toplam 1343 kamera suç ve suçluya karşı takip yapacak. Kameraların 86`sı kavşaklara kurularak trafik ihlallerini takip edecek.
 
İçişleri Bakanlığı, MOBESE için 2009 yılında 20 milyon YTL ödenek ayırmıştı. 13 ilde tamamen faaliyete geçen MOBESE`nin, 2009 yılında 34 ilde daha faaliyete geçirilmesi planlanıyor. İçişleri Bakanlığı MOBESE için 2008 yılında 15 milyon YTL ayırdı. 2009 yılında ibe bu rakam 20 milyon YTL olarak belirlendi.
 
Teknoloji Harikası Mobese, Tüm Olaylara Işık Tutuyor
 
Sabit ve hareketli kameralardan oluşan MOBESE`de ışığa, sese ve renge duyarlı kameralar kullanılıyor. Yakınlaştırma özelliği bulunan kameralar, olay anına konu olan kişilere veya nesnelere odaklanıyor ve fotoğrafını da çekebiliyor. MOBESE, asayiş olaylarının yanı sıra trafik ihlallerine karşı da kullanılıyor. Emniyet birimleriyle entegreli olan MOBESE`de olay anında merkezle iletişim kurulabiliyor. Ayrıca MOBESE`de çalıntı ya da bir suça karıştığı için aranan araçların plakası da sisteme yüklenebiliyor. Yüz tanıma sistemine de uyumlu olan kameralar aranan şahısları hemen bulabiliyor.


  • Pazartesi 21.5 ° / 12.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 21.9 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.6 ° / 13.3 ° Güneşli