Anahtar Kelimeler:

Üniversitede İnsan Hakları Paneli

Üniversitede İnsan Hakları Paneli

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı Başkanı Fendoğlu Katıldı.

 

Kırıkkale Üniversitesi’nde “Herkes İçin Onur ve Adalet” konulu panel düzenlendi. Kırıkkale Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma Kulübü (İHAK) tarafından düzenlenen panele konuşmacı olarak Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı Başkanı Prof.Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu ve Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi ve İHAK danışmanı Yrd.Doç.Dr. Adnan Küçük katıldı.
 
Kırıkkale Üniversitesi Merkez Kampusundaki Cumhuriyet Salonu’nda gerçekleştirilen ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Enver Bozkurt’un başkanlık yaptığı panelde ilk konuşmayı Prof.Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu yaptı. Türkiye’de insan haklarıyla ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Fendoğlu, valiliğe bağlı Kırıkkale İl İnsan Hakları Kurulu’nun gerçekleştirdiği çalışmalarla Kırıkkale’nin Türkiye’de birinci konuma geldiğini, bunun Kırıkkale için gurur duyulması gereken bir konu olduğunu söyledi.
 
İnsan Hakları, Ülkelerin Prestij Kaynağı
 
Bir ülkede insan haklarına verilen önemin, o ülkenin dünya genelindeki itibarını doğrudan etkilediğini söyleyen Fendoğlu, “Türkiye olarak biz bugüne kadar insan hakları alanında geride kaldık. Ne yazık ki bunu söylemek durumundayız. Dünya’nın hiçbir yerinde, kütüphanelerde, üniversitelerde insan hakları denilince Türkiye referans alınmıyor, bizden bahsedilmiyor. Biz bunu değiştirmek için uğraşıyoruz. Ülkemizi hak ettiği konuma getirmek için çalışıyoruz” dedi.
 
Küçük: İnsan Haklarına Saygı, Hukuk Devletinin Gereği
 
İnsan hakları konusunda teorik bilgiler veren Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi ve İHAK danışman öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Adnan Küçük, insan hakları kavramının devletin haklara olan müdahalesiyle birlikte gündeme geldiğini ve tarihsel süreç içinde gelişerek bugünlere geldiğini ifade etti. Hukuk devletinden bahsedebilmek için orada insan haklarına saygılı bir idarenin varlığının şart olduğunu söyleyen Küçük, burada yasaların önemli olması kadar uygulamanın ve uygulayıcıların da büyük önem taşıdığını belirtti.
 
Ermenilerden Özür Gereksiz de Olsa, İfade Özgürlüğü
 
Konuşmalardan sonra öğrencilerden gelen soruların cevaplanmasına geçti. Son günlerde bazı aydınların Ermenilerden 1915 olayları sebebiyle özür dilediğini dile getiren öğrenciler, bunun ifade özgürlüğü sayılıp sayılmayacağını sordukları Prof.Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, bu açılımın hiç şüphesiz ifade özgürlüğü sayılacağını ve saygı duyulması gereken bir konu olduğunu fakat ortada bir de tarihi gerçeklerin var olduğunu söyledi. Herhangi bir açılımın ve kampanyanın bu gerçekleri değiştiremeyeceğini ifade eden Fendoğlu, “yine de saygı göstermekten başka yapabileceğimiz bir şey yok, zira bir hukuk devletinde yaşıyoruz” dedi.
 
Öğrenciler, Başkanı Terletti
 
Konuşmasında insan hakları konusunda reformlar yapılması gerektiğini ifade eden İnsan Hakları Başkanlığı Başkanı Prof.Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, bu çerçevede 2009 yılının reform yılı olacağını kaydetti. Aynı ifadeyi Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül’ün 2008 yılı için de sarf ettiğini unutmayan dikkatli bir öğrenci, başkan Fendoğlu’na bunu hatırlatarak bu ötelemenin daha ne kadar devam edeceğini, böyle giderse AB treninin kaçıp kaçmayacağını sordu. Soru soran öğrenciye hak veren Fendoğlu, Türkiye’nin eksiklikleri olduğunu belirtmesine karşın esas engel çıkaran tarafın Avrupa Birliği olduğunu söyleyerek topu AB’ye attı. AB’nin tutumunun değişmesi durumunda ve Türkiye’nin de üzerine düşeni gerçekleştirmesi durumunda AB’ye üyeliğin gerçekleşeceğini savunan Fendoğlu, üyeliğin gerçekleşmeyebileceğini de ifade ederek bunun dünyanın sonu olmadığı kaydetti.
 
Panelin sonunda Kırıkkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Sevim Orkun tarafından katılımcılara teşekkür plaketi verildi.
 
Haberkale.com Haber Merkezi


  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli
  • Pazartesi 28.1 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Salı 29.4 ° / 18.3 ° Güneşli