Anahtar Kelimeler:

Nevruz Anlatıldı

Nevruz Anlatıldı

Eski Türklerde Baharın Gelişi Kutlanırdı.

 

İlkbaharın gelişi, dostluk ve barışı simgeleyen Nevruz Bayramı ülke genelinde olduğu gibi Kırıkkale`de de çeşitli etkinliklerle kutlandı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen kutlama programı renkli görüntülere sahne oldu. İl Kültür ve Turizm Müdürü Seyfettin Topsoy, "Baharın gelişini simgeleyen Nevruz, barış ve dostluğunda simgesidir." dedi.
 
Kültür Merkezi Salonu`nda düzenlenen Nevruz Bayramı kutlama programında günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Seyfettin Topsoy, Nevruz Bayramı`nın önemini anlattı. Türk kültüründe Nevruz`un özü itibariyle baharın gelişinin büyük bir coşkuyla karşılandığı ve kutlandığı yeni bir gün olduğunu hatırlatan Topsoy, "Orta Asya`daki Türk topluluklarından Azeri, Kırgız, Özbek, Kazak, Türkmenistan ve Uygur Türkleri ile Anadolu ve Balkan Türkleri; coğrafyaları farklı ve ayrı olmasına rağmen insanların kaynaşmasına, bütün dargınlıkların unutulmasına, dostluk ve kardeşliğin pekiştirilmesine vesile olan bu bayramı gönül ve fikir birliği içerisinde büyük bir coşku ve şenliklerle kutlayarak ve nesilden nesile aktararak günümüze kadar gelmesi konusunda büyük bir gayret ve çaba içerisinde bulunmuşlardır." şeklinde konuştu.
Kutlama programının devamında Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Avcı, Nevruz geleneğinin Türk tarihlerindeki yeri hakkında bilgi verdi. Yapılan konuşmaların ardından Nevruz konulu İlköğretim ve ortaöğretim okulları arasında düzenlenen, resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Programın sonunda ise İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Ustalar Topluluğu, katılımcılara coşkulu anlar yaşattı. Ustalar Topluluğu kendilerine has yorumlarıyla Türk Halk Müziği bozlak ve oyun havaları seslendirdiler. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Kültür Merkezi Salonu çıkışında vatandaşlara fidan dağıttı.


  • Çarşamba 23.3 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Perşembe 23.4 ° / 12.8 ° Güneşli
  • Cuma 25.1 ° / 14.6 ° Güneşli