Anahtar Kelimeler: Ürünler denetlendi

Ürünler denetlendi

Ürünler denetlendi

Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, hububat ekili alanlarda ürün çıkış ve gelişimlerini inceledi. Yapılan incelemelerde zararlı böcek ve tarla faresi incelemesi gerçekleştirildi.

KONTROL YAPTILAR

Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelleri, Bitki Sağlığı Uygulama Programı çerçevesinde Merkeze bağlı Pazarcık, Kızıldere ve Karacalı köylerindeki hububat ekili arazilerde; ürün gelişimi, hastalık ve zararlı kontrollerini gerçekleştirdiler. Teknik personeller hububat ekili arazilerde yetişen bitkilerin büyüme süreçlerini takip ederek, ürün gelişim aşamalarını incelediler. Ekipler ayrıca zararlı böceklerin, tarla farelerinin ve diğer zararlı organizmaların kontrollerini yaptılar.

 

TARLA FARESİ VE ZARARI

Tarla fareleri beslendiği alanda üç çeşit delik açar. Bunlar, Beslenme deliği, Toprak çıkarma deliği ve Dışkılama deliğidir. Bu delikleri kolayca tespit edebiliriz. Deliklere dikkatle bakıldığında Toprak çıkarma deliklerinde toprak birikintileri, dışkılama deliğinde fare dışkıları, beslenme deliğinde ise yiyecek kalıntıları vardır. Kültür bitkileri ile çayır mera bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini ayrıca meyvelik ve ormanlarda fidanların gövdelerini(özellikle kök boğazı) yemek, kemirmek, kesmek ve kirletmek suretiyle zarar yaparlar. Beslendikleri alanlardaki besin tükendiğinde başka alanlara geçerek zararlarına devam ederler. Sıcak aylarda yeşil, serin aylarda kuru yemi fazla yerler. Ergin tarla faresi günde ortalama 15-17 gr yeşil, 10-13gr kuru yem yer. Kayıp zarar yoğunluğuna bağlı olarak %100’ e kadar ulaşabilir.

 

KİMYASAL MÜCADELE

Mücadelesinde kültürel önlemlerin başında derin toprak işlemesi, münavebe, tarla temizliği gelmektedir. Nadas alanlarından gelecek olan farelerin geçişini engellemek için tarla kenarının derinden sürülerek bir şerit oluşturulması farenin buradan geçişini engelleyecektir. Mekanik mücadele ise, fare deliklerini su ile doldurma, kapan kullanma gibi önlemler gelmektedir. Tarla faresi ile kimyasal mücadele iklim uygun olduğu sürece her zaman yapılabilir. Ancak en uygun zaman kıştan çıktıkları Şubat, Mart, Nisan ayları ile kışa girişte sonbaharın Ekim, Kasım ve Aralık aylarıdır. Bulaşık alanlarda 25 m2’ de 5 işlek delik sayıldığında mücadeleye başlanmalı, bu sayı bitki çeşidine ve uğranılan ürün kaybının fazla oluşuna göre değişebilir. Tarla faresi mücadelesinde toplu mücadele esas olduğundan, zararlının bulunduğu alandaki bütün tarlalar ve tarla kenarları ile çevredeki sulama kanallarında bulunan işlek deliklerde ilaçlanmalıdır.



  • Pazar 31.5 ° / 19.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.9 ° / 17.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.5 ° / 16.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı